Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  14.12.2023 11:37:00

Akční plán Hradce počítá se stovkou projektů za několik miliard

Projekty v řádech jednotek miliard korun mají v příštích sedmi letech proměnit Hradec Králové v moderní východočeskou metropoli evropského významu a zajistit jí trvale udržitelnou budoucnost. Počítá s tím akční plán města, který již schválili hradečtí zastupitelé. Mezi největší projekty hradeckého akčního plánu patří například modernizace křižovatky Mileta, investice do škol, proměna prostranství Vrbenského a Gayerových kasáren či kultivace veřejného prostoru ve městě. Jedná se o strategický investiční dokument krajského města, který jako užitečný a moderní nástroj řízení veřejné správy Hradci chyběl.

 

 

 
 
Akční plán dělí projekty podle jejich připravenosti a především potřebnosti. „Kompletní balík projektů v akčním plánu obsahuje stovku projektů, které jsme identifikovali jako klíčové pro modernizaci a rozvoj Hradce Králové. Necelá čtvrtina z nich má už přidělené finance, část je v přípravě, dalšími se budeme zabývat,“ shrnula hradecká primátorka Pavlína Springerová.

Tento dokument města je živým materiálem, který bude pravidelně aktualizován, a po dokončení projektů postupně doplňován dalšími. Finanční zdroje města, potenciální úvěr a příjmy z dotací, umožňují městu uskutečnit projekty za přibližně 400 milionů korun ročně. „Upřednostňuje strategicky důležité před těmi druhými. To pomáhá efektivně optimalizovat alokaci zdrojů, uspokojovat veřejné potřeby, řídit ekonomický rozvoj, zvyšovat udržitelnost, podporovat dlouhodobé plánování a zajišťovat politickou odpovědnost. Jde o důležitý proces pro efektivní správu měst,“ uvedl investiční náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek. S první aktualizací město počítá v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy bude ještě více patrné propojení projektů s rozpočtem města.

Rekonstrukce Velkého náměstí, areálu Vrbenského a Gayerových kasáren, severních teras a revitalizace Žižkových sadů či oprava Benešovy třídy zůstávají superprioritami Hradce, ne všechny se však podaří dokončit v nejbližších letech. „Během následujících čtyř let se například rekonstrukce Velkého náměstí může dočkat především dotažení přípravy projektu. To je také náš cíl. Jde administrativně i stavebně-technicky o velice komplikovaný projekt, a pokud se jej podaří připravit, půjde o velký krok vpřed,“ doplnil náměstek Řádek.

Díky akčnímu plánu bude možné jednak efektivně reagovat na potřeby Hradečanů, ale také využít schopnosti vedení města pracovat v partnerství s jinými veřejnými institucemi na projektech, které přinášejí přidanou hodnotu pro Hradec. Některé velké investice, které výrazným způsobem přispívají k rozvoji města, mohou být v kompetenci kraje, státu nebo se jedná o společné projekty. To je případ rekonstrukce křižovatky Mileta, zdvojkolejnění železnice do Pardubic i do Prahy. „V těchto případech je město finančním či ideovým partnerem dalších veřejných institucí. Přestože zde nejsme hlavním investorem, tyto investice výrazným způsobem zlepší život v našem městě, a je proto nutná společná kooperace,“ dodal náměstek Lukáš Řádek.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 14.12.2023 / 14.12.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688