ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  14.12.2023 08:33:04

stabilita sazeb a posun k neutrální rétorice - ECB

Zatímco včera večer doručil Fed trhům holubičí překvapení, dnes bude v centru pozornosti ECB. Podobně jako na druhé straně Atlantiku nečekáme změnu úrokových sazeb, k posunu ale dojde v rétorice centrální banky. Předpokládáme, že ECB zvolí relativně neutrální tón, kdy na jedné straně de facto vyloučí další zvyšování úrokových sazeb, na druhé však trhům rozhodně neslíbí jejich brzký pokles.

To, že cyklus utahování měnové politiky je již na svém vrcholu, dokládá pohled na poslední makro čísla v eurozóně. Za prvé, celková inflace v listopadu již potřetí v řadě překvapila nižší hodnotou (meziročně 2,4 %) a stejně tak klesá i jádrová složka, třebaže zůstává nadále zvýšená 3,6 %. Za druhé, ekonomika eurozóny v zásadě stagnuje, a i přes mírné zlepšení zůstávají indexy PMI v pásmu recese.

Tento vývoj by ostatně měla reflektovat i nová prognóza ECB, od které čekáme revizi růstu a inflace směrem dolů. Podobným směrem půjdou i technické předpoklady prognózy (cena ropy, plynu a elektřiny), což by mohlo přinést revidovaný výhled na inflaci pro roky 2025 a 2026 pod 2 %. Čím výraznější bude korekce, tím větší voda na mlýn agresivním tržním sazkám, které aktuálně kalkulují s prvním poklesem sazeb již v dubnu a za celý příští rok počítají s jejich poklesem o 140bps.

ECB si však dá záležet na tom, aby výsledek zasedání nevyzněl příliš holubičím způsobem. Předpokládáme, že centrální banka bude nadále, i když možná v menší míře, upozorňovat na proinflační rizika, především ve spojení s trhem práce, resp. aktuálně probíhajícím mzdovým vyjednáváním. Jejich výsledek však bude mít ECB k dispozici až na jaře. Proto centrální banka zopakuje svůj přístup závislý na příchozích datech a je možné, že se ústy Christine Lagarde vymezí vůči agresivním tržním sázkám na brzký začátek snižování úrokových sazeb.

V našem základním scénáři počítáme s prvním poklesem sazeb na červencovém zasedání s tím, že rizika jsou vychýlena ve prospěch dřívějšího startu. Současné tržní sázky nicméně hodnotíme jako přehnané. V souhrnu by měla depozitní sazba ECB v roce 2024 poklesnout o 100bps na 3,0 %. Zároveň počítáme i se zrychlením tempa kvantitativního utahování (QT) prostřednictvím ukončení reinvestic v rámci programu PEPP, o kterém by se dnes měla začít vést diskuze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688