Jan Berka (Roklen24)
Cestování  |  14.12.2023 07:04:52

Americká centrální banka uvolnila cestu ke snížení českých úrokových sazeb

Americká centrální banka uvolnila cestu ke snížení českých úrokových sazeb

07:04 14. prosince 2023

Klíčové body

_DSC9268 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Původně jsme očekávali, že prosincové zasedání Fedu bude završením letošního měnověpolitického trendu nesoucího se v duchu „vyšší sazby po delší dobu, o snižování úroků zatím nedebatujeme“. Opak byl pravdou. Snížení úroků se už dostalo do popředí debat měnového výboru, což podpořilo oslabení dolaru a jednu z nejsilnějších intradenních rally dluhopisů letošního roku. Vedle toho přístup Fed uvolňuje ruce ČNB, která podle našeho názoru může snížit úroky už příští týden.

Fed po včerejším zasedání ponechal sazby beze změny v pásmu 5,25-5,5 %. Nejsledovanější byl jejich výhled pro příští rok. Aktualizovaná prognóza nakonec překvapila, avšak mnohem více ve směru tržního výhledu, nikoliv zářijové prognózy, což jsme původně očekávali. Snížení sazeb o 80 bodů, zaokrouhleme na 75, v příštím roce, které Fed představil v prosincové prognóze, bylo přece jen blíž k predikci trhu, který před rozhodnutím očekával snížení o procentní bod.

Potvrzení, že měnový výbor vnímá dezinflaci o něco citelněji, podpořilo trh k posunu predikce snížení úroků o více než 140 bodů v příštím roce. Takový posun by je dostal pod hranici 4 %, což je výrazně více oproti prognóze vrcholu úroků v příštím roce na 4,6 %. Jak Fed uvedl, snížení sazeb nepřichází v důsledku očekávané recese, nýbrž jde ruku v ruce s pokračujícím poklesem inflace, zpomalující ekonomickou aktivitou a pozvolným uvolňováním trhu práce. Centrální banka sleduje i vývoj reálných sazeb. Ty by při neměnných úrocích a klesající inflaci vzrostly, což by ve výsledku mohlo americkou ekonomiku přiškrtit až příliš.

Při pohledu na prognózu vidíme, že Fed počítá s variantou hladkého přistání. Ekonomický růst by v příštím roce měl dosáhnout 1,4 %, přičemž nezaměstnanost by se měla posunout nad 4 %, konkrétně na 4,1 %, což je dle centrální banky dlouhodobá přirozená úroveň. Na těchto úrovních by se míra nezaměstnanosti měla udržet až do roku 2026. To samo o sobě naznačuje, že se trh práce sice uvolní, avšak půjde spíše o návrat do normálu, nikoliv o uvolnění ve stylu recese, kdy firmy začnou hromadně propouštět. Sám Powell však během tiskové konference řekl, že možnost recese v příštím roce nemůže nikdy zcela vyloučit. Vedle toho uvedl, že program kvantitativního utahování může pokračovat i v situaci poklesu sazeb, pakliže bude souviset s normalizací úroků díky poklesu inflace směrem k cíli.

Dosažení hladkého přistání je i náš základní scénář, avšak posun Fedu více směrem k tržnímu výhledu sazeb jsme čekali až v rámci březnové prognózy. První čtvrtletí bude s ohledem na vývoj americké ekonomiky klíčové. I sám guvernér Fedu připustil, že předchozí zvýšení sazeb není v ekonomice ještě plně propsané.

Nás bude zajímat především kondice spotřebitele. U něj došlo na postupné vyčerpání nadúspor, míra úspor sice v posledních měsících mírně vzrostla, avšak stále není na úrovních růstu před pandemií. Reálný disponibilní důchod domácností dlouhodobě stagnuje, náklady dluhového financování citelně vzrostly, stejně tak došlo na celkové zpřísnění podmínek úvěrování. To je podle nás kombinace, která by mohla kondici amerického spotřebitele zhoršit.

Slabá spotřebitelská poptávka by ve výsledku omezila prostor nastavování cen amerických firem. Některé z nich by pak byly nuceny osekat náklady například skrze propouštění. Tehdy by podle nás mohlo dojít na ohrožení výhledu tzv. soft landingu, čemuž by odpovídalo i snížení sazeb na úrovni, kterou aktuálně očekává trh. To je však vývoj, který se bude rýsovat až během příštího roku. Považujeme jej za riziko hlavního scénáře.

Konec letošního roku získal díky Fedu velkou pravděpodobnost zakončení v optimistickém duchu. Akcie si včera prošly relativně silným růstem, stejně tak i ceny dluhopisů. Výnos dvouletého dluhopisu klesl o třicet bodů, což je jeden z největších poklesů letošního roku. Desetiletý pak klesl o necelých dvacet bodů, přičemž pokles pokračuje i dnes rno, kdy jsme se dokonce dostali pod hranici 4 %. Tento agresivní posun podle nás vytváří prostor pro potenciální korekci v dalších dnech. Zažehnutí risk-on nálady podpořilo i ostatní měny. Silně zpevnil japonský jen směrem k 140,00 USDJPY a koruna se dostala k 24,40 za euro a pod 22,50 za dolar.

Výstup z prosincového zasedání Fedu bude mít ještě zajímavý přesah. Dnešní zasedání ECB se bude odehrávat ve stínu holubičího obratu americké centrální banky. Guvernérka Lagardeová, ať bude sebevíc zdůrazňovat, že se ECB neřídí Fedem, ale tím, co se děje v evropské ekonomice, se nevyhne srovnání. Bude o to zajímavější, víme-li, že je evropská ekonomika ve slabší kondici než americká. Navíc si prošla výraznějším utažením díky rychlému a silnému zpřísnění úvěrových podmínek ze strany bank. Ty k efektivní transmisi měnové politiky přispěly v Evropě více než v ty americké v USA.

Další dopad se týká ČNB. Jak tento týden uvedl radní Procházka, výhled snižování sazeb hlavních centrálních bank uvolní ČNB ruce. Jazýček na vahách se tak postupně víc naklání ke snížení úroků o čtvrt procentního bodu už tento měsíc.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0897 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,62 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0827 do 1,0968 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,42 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,40 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,31 až 24,49 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,30 do 22,52 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688