Z regionů  |  13.12.2023 16:24:00

Za vodné a stočné odběratelé ve Dvoře Králové nad Labem v roce 2024 zaplatí 111,53 Kč/m3

V roce 2024 budou odběratelé ve Dvoře Králové nad Labem hradit za vodné a stočné celkem 111,53 Kč/m3 včetně DPH (99,58 Kč/m3 bez DPH). Vodné bude činit 44,59 Kč/m3 včetně DPH (39,81 Kč/m3 bez DPH) a stočné 66,94 Kč/m3 včetně DPH (59,77 Kč/m3 bez DPH). Navýšení ceny o zhruba 5,5 % včetně DPH schválili na svém prosincovém zasedání zastupitelé města. Cena stočného byla schválena jako solidární pro všechny městské části města včetně Žirče, kde však bude stočné fakturováno až od května, tedy po ukončení zkušebního provozu tamní nové čističky.

Občané tak zaplatí za kubík odebrané a vypuštěné vody o 5,77 včetně DPH více než v roce 2023. „Do kalkulace ceny se promítlo jednak zvýšení nájemného, které společnost MěVaK Dvůr Králové nad Labem zaplatí městu za pronájem vodohospodářské infrastruktury, kterou provozuje, a také neustálý růst cen energií, materiálů a nakupovaných služeb potřebných pro provoz,“ vysvětluje jednatel společnosti MěVaK Petr Mrázek a doplňuje: „Růst ceny energií se promítl do kalkulace ceny vodného, co se týká stočného, to se nám naopak daří držet na přijatelné výši, a to i s ohledem na probíhající rekonstrukci městské čistírny odpadních vod.“ Celkové navýšení ceny pro odběratele ovlivnila i změna sazby DPH pro vodné a stočné, která se od ledna zvýší z 10 na 12 %.

Nájemné MěVaKu bude v roce 2024 činit o 2 mil. více než dosud, tedy 17 mil. bez DPH. „V nastaveném modelu provozování je nájemné základním zdrojem pro financování obnovy vodohospodářské infrastruktury, do níž plánujeme v příštím roce investovat skoro 50 mil. . Jak upozornil jednatel Petr Mrázek, pokud by vodohospodářská infrastruktura byla v majetku MěVaKu, společnost by hradila její obnovu ze svých zdrojů a tyto finance by pak byly v plné výši promítnuty do ceny vodného a stočného,“ říká starosta města Jan Jarolím.

Zastupitelé zároveň schválili Plán financování obnovy vodovodů a kanalizací na období 20242033, který obsahuje seznam plánovaných akcí, jejichž cena je pro rok 2024 odhadnuta ve výši přes 25 mil. bez DPH – zhruba 7,5 mil. na obnovu vodovodů a takřka 18 mil. na obnovu kanalizací. „Dokončena by měla být obnova vodovodu a kanalizace ve Slunečné ulici a plánujeme zahájit práce ve Štítného ulici a v části ulice Pod Hřištěm. Dojde také k zahájení první fáze rekonstrukce úpravny vody na Hrubých lukách. Mimo tyto finance vynaložené podle schváleného plánu počítáme i s dalšími investicemi přesahujícími 20 mil. , které půjdou na obnovu vodovodů a kanalizací ve městě,“ dodává místostarosta Jan Helbich.

Miroslava Kameníková

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

St 15:56Dvůr Králové nad Labem - demolice v areálu Mayerovy továrny  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)
19.02.2024Do participace se ve Dvoře Králové nad Labem zapojí i školáci  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)
22.12.2023Nový zaměstnavatel ve Dvoře Králové nad Labem, firma EH Labs CZ  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688