Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  13.12.2023 14:05:00

Ministryně Helena Langšádlová se setkala s prezidentem Petrem Pavlem. Jednali o novém zákonu o výzkumu i o podpoře klíčových technologií

Prezident Petr Pavel přijal 13. prosince na Pražském hradě ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou. Jednání se týkalo nového zákona o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí a podpory výzkumu kritických a klíčových technologií.

„Panu prezidentovi jsem představila klíčové agendy, které řeším. Mluvili jsme spolu zejména o novém zákoně o výzkumu, výzkumu, inovacích a transferu znalostí, o reformě transferu, ale i o podpoře výzkumu a vývoji v klíčových technologií, kterými jsou umělá inteligence, kvantové technologie a technologie spojené s vývojem polovodičů“, uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Ministryně představila prezidentovi i jednotlivé priority připraveného nového zákona o výzkumu, kterými jsou transfer znalostí a podpora inovací, zlepšení podmínek pro vědce a vědkyně, snížení administrativní zátěže, strategický přístup k řízení vědy a ochrana bezpečnostních zájmů státu ve výzkumu.

V návaznosti na to ministryně prezidentovi prezentovala také jednotlivé kroky plánované reformy transferu – přenosu vědeckých výsledků do praxe. Ministryně se shodla s prezidentem na nutnosti vybudování provázaného a robustního systému, který napomůže vzájemnému využívání kapacit výzkumných organizacích, vysokých škol i podniků tak, aby se zefektivnil proces přenosu vědeckých poznatků do praxe. Komplexní reformu transferu představí ministryně Langšádlová v lednu 2024 a na tuto událost dnes pana prezidenta Pavla pozvala.

Dále ministryně Langšádlová diskutovala s prezidentem Pavlem o nutnosti podpory výzkumu v soukromém sektoru a představila své kroky k lepšímu nastavení daňových odpočtů a posílení dalších nástrojů nepřímé podpory, kterými jsou například reinvestice výnosů do výzkumu. Mezi další témata, o kterým ministryně jednala s prezidentem, patří podpora zaměstnaneckých akcií nebo nutnost zapojení českých výzkumníků do evropských projektů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688