europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  12.12.2023 13:04:00

Kritické suroviny: poslanci schválili plán na zajištění dodávek a nezávislosti EU

Akt o kritických surovinách má přinést méně byrokracie, více inovací v celém hodnotovém řetězci a podporu malým a středním podnikům, a tím větší konkurenceschopnost a suverenitu EU. Má také podpořit výzkum a vývoj alternativních materiálů a ekologičtější způsoby těžby a výroby.

Jeho součástí jsou i ekonomické pobídky a stabilnější a bezpečnější podnikatelský rámec, kterým se zrychlí a zjednoduší vydávání povolení k těžbě či například rozjezd recyklačních projektů.

Poslanci během vyjednávání s Radou usilovali o to, aby se věnovalo více prostoru výrobě a rozsáhlejšímu zavádění materiálů, které mohou strategické suroviny nahradit. Dosáhli toho, že byly stanoveny konkrétní cíle pro extrakci většího množství surovin z odpadních výrobků. V neposlední řadě pak poslanci trvali na tom, aby se omezila byrokratická zátěž podniků, především těch malých a středních.

Strategická partnerství se třetími zeměmi

Poslanci rovněž zdůrazňují důležitost strategických partnerství EU se třetími zeměmi, pokud chce Unie své dodávky kritických surovin diverzifikovat. Jimi navržená opatření pomohou navázat dlouhodobá oboustranně výhodná partnerství, jejichž předmětem bude přenos znalostí a technologií, zvyšování kvalifikace a odborná příprava na nová pracovní místa s lepšími pracovními a platovými podmínkami a také co nejekologičtější těžba a zpracování v partnerských zemích.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Nicola Beerová (Renew, DE) prohlásila: „Tento předpis představuje detailní plán průmyslové politiky, jež Evropě pomůže zabezpečit udržitelné dodávky surovin. Cílenými ekonomickými pobídkami, jako jsou jednotné kontaktní místo a rychlé a jednoduché schvalovací řízení s jasnými lhůtami, nabízíme soukromým investorům jistotu, kterou k plánování svých projektů potřebují. Pomůže to těžbě, zpracování i recyklaci v Evropě.“

Další postup

Právní předpis byl přijat 549 hlasy (proti hlasovalo 43 poslanců a 24 se hlasování zdrželo). Než bude vyhlášen v Úředním věstníku, musí jej formálně schválit i Rada.

Souvislosti

Elektrická auta, solární panely a chytré telefony - to vše obsahuje kritické suroviny. EU je prozatím na některých surovinách závislá. Kritické suroviny jsou pro ekologickou a digitální transformaci EU klíčové a zajištění jejich dodávek je zásadní pro ekonomickou odolnost, vedoucí postavení v oblasti technologií a strategickou autonomii Evropské unie. Kvůli válce Ruska proti Ukrajině a stále agresivnější čínské obchodní a průmyslové politice se geopolitickým faktorem staly také kobalt, lithium a další suroviny.

S celosvětovým přechodem na obnovitelné zdroje energie a digitalizací ekonomik a společností se poptávka po těchto strategických surovinách v nadcházejících desetiletích rychle zvýší.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se udržitelné spotřeby, balení a výroby a snížení závislosti EU na zahraničních subjektech v hospodářsky strategických odvětvích, jak je vyjádřeno v návrzích 5 a 17 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688