Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  12.12.2023 13:27:57

Dovoz plynu „z ruského směru“ do Česka byl včera nejvyšší od roku 2019. Úřady veřejnosti dluží jasnou odpověď, jaký objem ruského plynu tedy Česko dováží, mohou to být až stovky milionů kubíků

Průtok plynu předávací stanicí Lanžhot, tedy ze Slovenska do Česka, dosáhl včera hodnoty 176,2 milionu kilowatthodin, vyplývá z dat společnost NET4GAS (viz tabulka níže a také graf Bloombergu pod ní). Jedná se o nejvyšší denní průtok touto hraniční stanicí od 29. prosince 2019. Jde tak samozřejmě i o nejvyšší průtok od loňského září, kdy několik explozí na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 definitivně znemožnilo přepravu plynu z Ruska přes Německo nakonec až také právě do Česka. Tento ruský plyn ovšem neproudil do Česka přes Lanžhot, nýbrž přes Krušné hory.

Lanžhot představuje další stanici, kterou může do Česka proudit ruský plyn. Letos začátkem října začal touto stanicí plyn téct – poprvé v letošním roce – opět ze Slovenska do Česka. V říjnu celkový objem plynu přepraveného stanicí Lanžhot činil 871,4 milionu kilowatthodin. V listopadu pak toto číslo výrazně vzrostlo, a to na 2082,4 milionu kilowatthodin, jako vyplývá opět z dat NET4GAS. To je nejvyšší měsíční objem, který Lanžhotem ze Slovenska do Česka protekl, od prosince 2019. Od 1. prosince letošního roku do včerejška pak objem přepraveného plynu odpovídá zhruba 1689 milionů kilowatthodin. Probíhající měsíc tak má našlápnuto výrazně letošní listopad překonat.

Ministerstvo průmyslu a obchodu koncem listopadu uvedlo, že letos od ledna do října přiteklo do Česka 79,6 milionu metrů krychlových ruského plynu. Vzhledem k tomu, že plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 nejsou v provozu, těžko se mohlo jednat o plyn přitékající jinou hraniční stanicí, než je již zmíněný Lanžhot. Uvedený objem 79,6 milionu metrů krychlových, který uvádí ministerstvo, činí v přepočtu 839,8 milionu kilowatthodin. Tudíž 96,4 procenta plynu, který podle údajů NET4GAS letos v říjnu protekl Lanžhotem, bylo – dle dat ministerstva průmyslu a obchoduruského původu. Jestliže by totožný podíl platil také letos v listopadu, znamenalo by to, že Česko v uplynulém měsíci dovezlo 2007,4 milionu kilowatthodin ruského plynu. Jednalo by se se tak o suverénně nejvyšší objem dováženého ruského plynu od zmíněného zničení plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 loni v září. Za probíhající prosinec by pak objem ruského plynu dováženého do Česka zatím činil 1628,2 milionu kilowatthodin. Obchodníci s plynem tedy nadále i v prosinci evidentně umenšují svůj dovoz ze západní části Evropy, zatímco umocňují svůj dovoz ruského plynu hlavně z přebytků na středoevropském trhu

Nelze ovšem vyloučit, že letos v listopadu a i nyní v prosinci podíl ruského plynu protékajícího Lanžhotem oproti říjnu klesl, a to třeba i citelně. To z toho důvodu, že stanicí mohl protékat výraznější objem ne-ruského plynu, který si předtím obchodníci uskladnili v zásobnících na Ukrajině. Ukrajina disponuje značnou kapacitou zásobníků, takže po naplnění zásobníků v zemích EU se unijní obchodníci jali využít k uskladnění také právě kapacity na Ukrajině. Vláda v Kyjevě přišla s pobídkami v podobě levné ceny uskladnění plynu či tříletého zrušení cla právě na plyn, které výrazně usnadňuje jeho reexport zpět do zemí EU. Vzhledem k tomu, že zásobníky v zemích EU byly ještě letos v listopadu naplněny na takřka sto procent, v několika členských zemích Unie i na více než sto procent, představovala Ukrajina – konkrétně hlavně její západní část, kde se neválčí – vítanou dodatečnou kapacitu k uskladnění ne-ruského plynu. Velký objem uskladněného plynu, v EU i na Ukrajině, pomáhá v současnosti držet referenční burzovní cenu plynu platnou pro EU meziročně o zhruba 74 procent níže. Z tohoto zlevnění profitují také české domácnosti, jimž tak v příštím roce neregulovaná složka ceny plynu dále klesne.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

17.12. 20:03  cmuk! (nadiva)
17.12. 18:35  Demence (Buky)
17.12. 18:28  Rusko (Buky)
14.12. 20:07  Okamžité embargo na ruský plyn (laik)
14.12. 19:49  Demence (laik)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688