Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  12.12.2023 07:36:46

Nálada investorů ohledně Německa se zlepšuje hodně neochotně (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý ZEW index za prosinec zaznamená podle našeho odhadu lepší výsledek, než s čím počítá trh. I tak ale zůstane hodnocení investorů z historického pohledu podprůměrné. Z USA se dočkáme před zítřejším zasedáním FOMC listopadových dat spotřebitelské inflace. V souladu s tržním konsensem předpokládáme meziměsíční stagnaci cen, meziroční růst mírně zpomalí, jádrová složka inflace ale stále zůstává relativně vysoká a bude bránit brzkému snižování dolarových úrokových sazeb.

Jádrová inflace v USA zůstává zvýšená

Ještě před zítřejším zasedáním FOMC dnes budou zveřejněna americká inflační data za listopad. Ta by měla ukázat, že v důsledku nižších cen pohonných hmot a ojetých automobilů celková inflace klesla z říjnových 3,2 % na 3,0 %. Její jádrová složka však zůstává nadále vysoko, podle odhadu ekonomů Societe Generale se v listopadu nacházela na 3,9 % y/y. Americká centrální banka tak ponechá na zítřejším zasedání úrokové sazby beze změny. Výraznější posuny neočekáváme ani v její rétorice. Přestože inflace zpomaluje, bude si Fed chtít zřejmě se silnějšími prohlášeními počkat až na začátek příštího roku, kdy bude zřejmé, zda se inflace vrací bezpečně k cíli. Z Německa se dnes dočkáme prosincového ZEW indexu hodnocení současné situace a očekávání ze strany finančních investorů. Oproti konsensu očekáváme pozitivní překvapení v obou složkách, což ale nic nemění na faktu, že v historickém kontextu se ukazatel nachází na relativně nízkých úrovních.

Šance na lepší ZEW nahrává euru na úkor dolaru. Před zítřejším zasedáním americké centrální banky ale zřejmě výraznější kurzové pohyby očekávat nelze. A platí to i pro středoevropské měny. V regionu je dnes navíc ekonomický kalendář zcela prázdný.

V důsledku zveřejnění vyšší inflace koruna posílila

Včerejší prázdný kalendář ze světa se podepsal na minimálním kurzové volatilitě eura vůči dolaru. Po celý včerejšek se kurz držel stabilní v okolí hladiny 1,076 USD/EUR.

Tuzemská listopadová inflační data překvapila lehce vyšší hodnotou. Spotřebitelské ceny se během letošního předposledního kalendářního měsíce zvýšily o 0,1 %, meziroční dynamika tak vykázala zpomalení růstu z říjnových 8,5 % na 7,3 %. My jsme očekávali o desetinu méně, což byl i tržní konsensus, ČNB ve své prognóze počítala dokonce s 7,1 %. Největším překvapením byl pro nás meziměsíční vzestup cen elektrické energie a plynu. Jádrová inflace klesla z meziročních 4,2 % za říjen na listopadových 3,9 %, když ČNB počítala se 4,0 %. Podrobněji jsme inflační data komentovali zde https://bit.ly/46VMDWW. Koruna v reakci na celkově vyšší inflační čísla reagovala posílením z cca 24,45 CZK/EUR k 24,33 CZK/EUR v očekávání, že to snižuje pravděpodobnost poklesu sazeb na zasedání bankovní rady ČNB v příštím týdnu. Ve zbytku včerejšího dne se pak kurz držel v blízkosti 24,35 CZK/EUR. Dnes ráno ale zahájí opět nad 24,40 CTZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688