Export (export.cz)
Export  |  08.12.2023 11:07:00

Česká světla zaujala na designové výstavě v Mexiku originalitou i řemeslným kumštem

Česká designová světla společností Bomma, Brokis a Lasvit se rozzářila na pátém ročníku prestižní přehlídky designových světel Maison Diez Company v Mexico City. Letošní edice inspirovaná světlem v barokním umění představuje to nejlepší ze světové produkce na poli unikátních a designových osvětlení. Celkem se prezentuje 277 designových svítidel od 32 mezinárodních značek a tři české firmy ukazují svá čtyři osvětlení.

 

Foto: Maison Diez

Maison Diez Company je ambiciózní projekt sdružující přední mezinárodní značky designového osvětlení. Na prestižní adrese mexické metropole jsou vystaveny světelné instalace tak, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout zblízka a zažít jedinečnou atmosféru, kterou tato dekorativní svítidla místům propůjčují. Každý ročník této prestižní přehlídky je unikátní.

Organizátor a propagátor Maison Diez letos uspořádal již 5. ročník, který se nese v barokním až spirituálním duchu. Jeho inaugurace proběhla v první polovině listopadu za přítomnosti významné české designérky Lucie Koldové, majitele a zakladatele společnosti Brokis Jana Rabella, projektového manažera Andrého Rabella a zástupců společností Bomma a Lasvit. Všechny tři české firmy, které jsou zároveň členy Asociace českého průmyslového designu, se účastnily výstavy Masion Diez Company také v loňském roce.

KOVOVÝ HRANOL FIRMY BROKIS

V autentické kompozici společnost Brokis představila svou kolekci Prisma, jejíž dominantou je extravagantní kovové svítidlo s výraznou povrchovou úpravou. Klasická ručně foukaná skleněná koule je ukotvena na jednom, nebo na obou koncích robustního desetihranného kovového hranolu, který propůjčuje kolekci její název. Autorkou je umělecká ředitelka Brokis Lucie Koldová.

Rodinná firma Brokis z Janštejna na Vysočině je český výrobce svítidel z foukaného skla. Navazuje na tradici českého sklářství, kterou spojuje s vybraným designem, vysokou kvalitou výrobků a zaměřuje se rovněž na udržitelnost. Celkem 95 % produkce jde na export a nyní firma expanduje také do Mexika, kde je o její produkty velký zájem. V letošním roce využila proexportní službu českého velvyslanectví v Mexiku PROPEA za účelem registrace značky a certifikace produktů.

PERLY A BÓJE OD BOMMY

Společnost Bomma působící v Mexiku od roku 2018 na letošní expozici uvedla novinky Ama a Buoy. Kolekce Ama vizuálně připomíná jemné mušle, kdy pečlivě broušené sklo značné velikosti uzavírá ve svém středu perlu v podobě světelného zdroje. Rafinovaná elegance perel se promítla do precizně provedené formy svítidel Ama, které navrhl Václav Mlynář, umělecký ředitel společnosti.

Jeho druhá kolekce Buoy, neboli bóje, načrtává stejně jako bóje v moři světelný přístav v interiéru. Inspiraci našel v pojetí bójí jako orientačních bodů, jež navigují námořníky ve dne i v noci. Mlynářova ručně foukaná křišťálová svítidla mají neobvyklé světelné tyče, které procházejí celým jádrem tvořeným monumentálním skleněným tělesem. Dle autorových slov kolekce hledá rovnováhu mezi klasickým svítidlem a světelným objektem a pohybuje se na hraně sochařství a produktového designu.

JEMNÉ LINIE LASVITU

Společnost Lasvit na přehlídce světel prezentovala kolekci Cipher, která představuje spojení historických technik a současných forem. Její jemné, ručně foukané křišťálové válcovité kusy jsou vybroušeny s čistými, jemnými liniemi. Celková lineární forma designového lustru Cipher vytváří poetický vizuální rytmus. Systém této kolekce je mimořádně flexibilní a přizpůsobitelný jak do soukromých rezidencí, tak do zakázkových projektů.

Lasvit stojí také za bezpochyby nejvýraznější českou instalací v Mexico City, kterou je několik metrů vysoký skleněný vodopád s názvem Twirl ve foyer hotelu St. Regis. Pozoruhodné dílo z českého křišťálu od designérky Kataríny Kudějové Fulínové zdobí tento luxusní pětihvězdičkový hotel od roku 2020. Inspiraci hledala v mexické přírodě, a sice v tzv. cenotes, podzemních jeskyních zaplavených vodou.

ČESKÁ ORIGINALITA, ŘEMESLNÉ ZPRACOVÁNÍ

Výstava Maison Diez Company je v Mexico City volně přístupná veřejnosti do 31. března 2024 a představuje to nejlepší z aktuální nabídky soukromé i firemní klientele. Designová osvětlení v Mexiku nezdobí jen foyer bankovních domů a hotelů, stále častěji se dostává coby umělecký objekt i do soukromých sbírek. Během výstavy tak showroom navštíví desítky interiérových architektů a designerů nejen z Mexika, kteří na české produkci oceňují originalitu a moderní design, jenž se snoubí s tradičním řemeslným zpracováním a oddaností kvalitě.

Daniela Sedláková, ekonomická specialistka

Martin Tušl, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Mexiku

 

FOTOGALERIE

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688