mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  08.12.2023 10:45:00

Rozpočet Písku na příští rok počítá s řadou investic v celkové výši 606 milionů korun

radnice zima slunce
 

 
 
Rozpočet města Písku pro rok 2024 počítá s řadou velkých i menších investic v celkové výši 606 milionů korun. Příjmy by měly dosáhnout téměř 1,2 miliardy korun a výdaje 1,4 miliardy, schodek by měl činit 230,4 milionu korun a bude kryt z přebytků minulých let, které k poslednímu ukončenému období, 31. 12. 2022, byly ve výši 583,5 milionu korun. Investiční výdaje dosahují 42,6 % plánovaných výdajů. Rozpočet schválilo na svém prosincovém jednání zastupitelstvo.
„V příštím roce je připraveno k realizaci investičních výdajů rekordních 606 milionů korun. Průměrné investiční výdaje v návrzích rozpočtu za posledních pět let činily 409,7 milionu korun, ty skutečně realizované dosahovaly jen 283,8 milionu. V průměru se tak v historii městu dařilo proinvestovat okolo 70 % schválených investic. Současná doba nahrává velkým investicím vzhledem k nízké poptávce, kterou evidují stavební společnosti a současně poklesu ceny práce a materiálu,“ uvedl místostarosta Josef Soumar.
K největším investicím v příštím roce bude opět patřit domov pro seniory Sovova, na jehož dostavbu je vyhrazeno 148 milionů korun, dalších zhruba 37 milionů bude směřovat na dokončení rekonstrukce budovy bývalé knihovny na Alšově náměstí. Novou velkou investicí města bude stavba nového křídla ZŠ T. Šobra, jen pro příští rok se na tuto akci počítá s výdaji ve výši 128 milionů, celkově by stavba měla vyjít na zhruba 330 milionů, schválena je dotace ve výši 140 milionů korun a o další prostředky na výstavbu části školy bude město i dále usilovat. Další významnou položkou bude výstavba plaveckého bazénu, na nějž je pro příští rok vyčleněno 48,4 milionu korun, a konverze bývalé vodárny na kemp s předpokládanými výdaji ve výši 40 milionů korun a schválenou dotací 28 milionů.
„Plánujeme také výstavbu cyklostezky z Písku do Semic, na kterou rezervujeme 25 milionů korun a již máme schválenou dotaci 19,5 milionu. V rozpočtu se opět objeví stavba skateparku, kterou se nám letos nepodařilo kvůli velkému vytížení specializovaných firem vysoutěžit. Chceme vybudovat i další sportoviště, a to hřiště na sídlišti Jih, které by mělo vyjít na zhruba 4,3 milionu,“ doplnil místostarosta. I pro příští rok počítá město s investicemi do vodohospodářské infrastruktury, v plánu je například její rekonstrukce v části Erbenovy ulice za 40 milionů, rekonstrukce vodovodu i komunikace na Husově náměstí či vodovodu v Salátově ulici ve Smrkovicích. Vyčleněno je také deset milionů na projektovou dokumentaci na modernizaci a intenzifikaci čistírny odpadních vod. Počítá se i s rekonstrukcemi chodníků většího rozsahu, tři miliony jsou vyhrazeny na Rašínovu ulici, pět milionů na Čechovu.
Hospodaření města za tento rok bude zřejmě mírně schodkové. K 31. 10. 2023 hospodařilo město Písek s přebytkem 61 milionů, za prvních deset měsíců minulého roku byl rozpočet v přebytku pouze 1,7 milionu. „Vzhledem k počtu rozpracovaných akcí lze předpokládat, že výsledek hospodaření za tento rok klesne pod nulu, nebo se bude pohybovat okolo ní. Schodek se však bude pohybovat maximálně v řádech nižších desítek milionů korun,“ doplnil Josef Soumar. Rozpočet na rok 2023 byl schválen se schodkem 116 milionů korun. Zůstatek peněžních prostředků města převyšoval k 16. 11. tohoto roku 637 milionů korun, meziročně o 84 milionů více.

Petra Měšťanová, tisková mluvčí

 
Zodpovídá: Petra Měšťanová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 8.12.2023 / 8.12.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688