ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  07.12.2023 15:40:00

Komise přijala antimonopolní Pokyny týkající se dohod o udržitelnosti v zemědělství

Komise EU

Pokyny týkající se dohod o udržitelnosti v zemědělství

Evropská komise dnes přijala pokyny týkající se toho, jak koncipovat dohody o udržitelnosti v oblasti zemědělství (dále jen „pokyny“) s využitím nové odchylky od pravidel hospodářské soutěže EU, která byla zavedena v rámci nedávné reformy společné zemědělské politiky.

Nové pokyny

Článek 101 Smlouvy o fungování Evropské unie („SFEU“) obecně zakazuje dohody mezi společnostmi, které omezují hospodářskou soutěž, jako jsou například dohody mezi soutěžiteli vedoucí k vyšším cenám nebo nižším množstvím. Článek 210a nařízení č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty („jednotné nařízení o společné organizaci trhů“), však z tohoto zákazu vylučuje některé restriktivní dohody v odvětví zemědělství, pokud jsou tyto dohody nezbytné pro dosažení vyšších norem udržitelnosti, než stanoví právní předpisy EU nebo vnitrostátní právní předpisy.

Cílem nových pokynů je vyjasnit, jakým způsobem mohou hospodářské subjekty působící v zemědělsko-potravinářském odvětví navrhovat společné iniciativy v oblasti udržitelnosti v souladu s článkem 210a. Tyto pokyny zejména:

  • Vymezují rozsah odchylky. Odchylka se týká pouze dohod uzavřených zemědělskými výrobci buď mezi sebou, nebo s jinými subjekty působícími v rámci zemědělsko-potravinového řetězce, jako jsou společnosti dodávající vstupy pro výrobu, distribuci, přepravu nebo obaly produktu. To znamená, že odchylka se nevztahuje na dohody, jichž se neúčastní zemědělští výrobci. Kromě toho se tyto dohody musí vždy týkat zemědělských produktů.
  • Stanovují způsobilé cíle udržitelnosti. Pokyny vyjasňují oblast působnosti cílů udržitelnosti, které mohou být realizovány prostřednictvím dohod. Tyto cíle jsou stanoveny v článku 210a jednotného nařízení o společné organizaci trhů a lze je rozdělit do tří kategorií: i) ochrana životního prostředí; ii) omezení používání pesticidů a snížení nebezpečí antimikrobiální rezistence a iii) zdraví a dobré životní podmínky zvířat. To znamená, že dohody, které usilují o dosažení cílů v oblasti hospodářské a sociální udržitelnosti (např. spravedlivé odměňování zemědělců a pracovníků v zemědělství), nespadají do rozsahu odchylky.
  • Stanovují požadavky na normy udržitelnosti. Aby mohly strany využít zmiňované odchylky, musí se dohodnout na přijetí takové normy udržitelnosti, která bude i jen nepatrně přísnější než normy, které jsou povinné podle právních předpisů EU nebo vnitrostátních právních předpisů. Takové dohody by měly být pro dosažení normy udržitelnosti nezbytné.
  • Objasňují, že dohody o udržitelnosti mohou obsahovat jakýkoliv typ omezení hospodářské soutěže, pokud je takové omezení pro dosažení normy udržitelnosti nezbytné. Pokyny podrobně popisují, jak v praxi posoudit, zda je dotčené omezení hospodářské soutěže nezbytné. Hospodářské subjekty se mohou například dohodnout, že výrobcům proplatí dodatečné náklady nebo že jim poskytnou peněžní pobídku, aby výrobci přijali riziko související s přijetím normy. Vyloučení zboží nebo hospodářských subjektů z jiného členského státu pro účely dosažení normy udržitelnosti se v zásadě nepovažuje za nezbytné.
  • Vymezují rozsah následné intervence orgánů pro hospodářskou soutěž. Pokyny vysvětlují, že pokud provádění dohody o udržitelnosti vede mimo jiné k nepřiměřeným cenám pro spotřebitele nebo k vyloučení výrobku, po němž je silná spotřebitelská poptávka, z trhu, mohou orgány pro hospodářskou soutěž zasáhnout a požadovat zastavení nebo změnu takových dohod o udržitelnosti.

Pokyny vstoupí v platnost po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Hospodářské subjekty, které již dohody o udržitelnosti uzavřely, se vyzývají, aby je uvedly do souladu s pokyny Komise. Hospodářské subjekty se mohou od 8. prosince 2023 obrátit na Komisi s žádostí o stanovisko ohledně souladu svých dohod s pravidly hospodářské soutěže EU.

Souvislosti

V kontextu reformy společné zemědělské politiky na období 20232027 přijaly Evropský parlament a Rada Evropské unie v roce 2021 novou odchylku od pravidel hospodářské soutěže pro zemědělské produkty.

Tato nová odchylka je obsažena v nařízení 2021/2117, kterým se zavádí článek 210a jednotného nařízení o společné organizaci trhů. V tomto ustanovení se uvádí, že dohody zaměřené na dosažení souboru cílů udržitelnosti uplatňováním přísnějších norem, než jaké jsou povinné podle právních předpisů EU a/nebo vnitrostátních právních předpisů, jsou povoleny za předpokladu, že veškerá omezení hospodářské soutěže, která z těchto dohod vyplývají, jsou nezbytná pro dosažení daných cílů.

Evropský parlament a Rada Evropské unie požádaly Evropskou komisi, aby k uplatňování této odchylky vydala pokyny.

Komise dne 28. února 2022 zveřejnila výzvu k předložení faktických podkladů a zahájila veřejnou konzultaci, v níž vyzvala všechny zúčastněné strany, aby se podělily o své zkušenosti s dohodami zaměřenými na dosažení cílů udržitelnosti v zemědělsko-potravinářských dodavatelských řetězcích. V lednu 2023 Komise zveřejnila první návrh pokynů ke konzultaci a v červnu 2023 uspořádala konferenci, kde dále projednala hlavní otázky, jež vzešly z této konzultace.

Další informace

Více informací naleznete na zvláštních webových stránkách GŘ pro hospodářskou soutěž a na zvláštních webových stránkách GŘ pro zemědělství a rozvoj venkova.

 

 

 

 

 

Quote

Pokyny, které jsme dnes přijali, poskytují zemědělcům a ostatním hospodářským subjektům v zemědělsko-potravinářském dodavatelském řetězci srozumitelnou a konkrétní pomoc při navrhování společných iniciativ v oblasti udržitelnosti, aby byly v souladu s pravidly hospodářské soutěže pro dané odvětví přijatými normotvůrci. Tyto pokyny umožní učinit další pokrok k udržitelnější produkci zemědělských produktů a obchodu s nimi v Evropě.
Komisař Didier Reynders, odpovědný za politiku hospodářské soutěže 2023-12-06

Přechod na odolnější a udržitelnější zemědělskou produkci vyžaduje větší spolupráci mezi účastníky celého dodavatelského řetězce, která zajistí, že zemědělci obdrží spravedlivý výnos za snahu posílit udržitelnost produkce nad rámec toho, co je v současné době povinné. Nové pokyny pomáhají zemědělcům a ostatním účastníkům dodavatelského řetězce, aby při navrhování svých dohod o udržitelnosti dokázali využít novou odchylku od pravidel hospodářské soutěže.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2023-12-06

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688