mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.12.2023 13:01:00

Česká republika pomáhá snižovat úmrtnost novorozenců v Libanonu

Česká republika pomáhá snižovat úmrtnost novorozenců v Libanonu

07.12.2023 / 11:43 | Aktualizováno: 07.12.2023 / 13:01

Dne 5. prosince 2023 se na Ministerstvu zdravotnictví Libanonu uskutečnilo slavnostní předání vázaných peněžních darů České republiky pro vládní nemocnice v Sir Dennieh a Orange Nassau v Tripoli. Obě nemocnice obdržely zdravotnické vybavení pro neonatální jednotky intenzivní péče od české společnosti TSE. Dary byly financovány z Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého východu na období 20222024 schváleného v listopadu 2021.

MoPH_1

MoPH_1

 

Předání se uskutečnilo za přítomnosti ministra zdravotnictví Libanonu Dr. Firase Abiada, velvyslance ČR v Libanonu Jiřího Doležela, zástupce WHO v Libanonu Dr. Abdinasira Abubakara, ředitelů libanonských vládních nemocnic a zástupců největších libanonských médií.

Česká společnost TSE spol. s.r.o. dodala v rámci daru do nemocnic novorozenecké inkubátory, fototerapeutické lampy a novorozenecké ohřívače v hodnotě 2,6 mil. pro státní nemocnici Orange Nassau v Tripoli a 3,909 mil. pro státní nemocnici Sir Dennieh na severu Libanonu.

Velvyslanec ČR Jiří Doležel vyzdvihl program české rozvojové spolupráce, zvlášť v sektoru zdravotnictví. Poukázal na skutečnost, že pomoc v oblasti neonatologie významně přispívá ke snižování vysoké úmrtnosti předčasně narozených dětí v Libanonu (podle UNICEFu až 44%) a ke zlepšení kvality péče o předčasně narozené děti a zvýšení kvality poskytovaných nemocničních služeb.

Ministr zdravotnictví Firas Abiad poděkoval České republice za dlouhodobou podporu libanonskému zdravotnímu sektoru, rekapituloval dosavadní poskytnutou pomoc pro libanonské státní nemocnice a zmínil také význam pomoci ČR pro libanonské bezpečnostní složky.

MoPH_2

MoPH_2

České zdravotnické zařízení pomáhá zvyšovat kvalitu zdravotní péče v Libanonu.

Pomoc ČR libanonskému zdravotnictví začala spoluprací s Univerzitní nemocnicí Rafíka Harírího v Bejrútu v roce 2018, kdy Česko financoval v rámci programu MEDEVAC nákup očního přístroje (v hodnotě 2,5 milionu ). Od roku 2018 bylo prostřednictvím programu MEDEVAC během 6 misí v nemocnici českým lékařským oftalmologickým týmem úspěšně provedeno více než 500 bezplatných operací šedého zákalu pro sociálně slabé obyvatele Libanonu a syrské a palestinské uprchlíky. V roce 2021 obdržela nemocnice darem od ČR speciální porodní lůžka a novorozenecké postýlky a elektrokoagulační přístroje od firmy Linet, v celkové hodnotě 3,5 milionu a v roce 2022 vybavení pro neonatální jednotku intenzivní péče od společností LINET, TSE a SMT, financovaného z Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého východu.

V roce 2022 byla pomoc ČR rozšířena do dalších částí Libanonu. Ve státní nemocnici v Baalbeku byla z prostředků Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého východu zřízena nová neonatální jednotka intenzivní péče, první v celém regionu Baalbek – Hermel. Zařízení v hodnotě 5. milionů dodaly české společnosti Linet, TSE a SMT. V tomto roce obdrží nemocnice z prostředků Rekonstrukčního programu darem speciální sanitku pro transport novorozenců a předčasně narozených dětí, která bude sloužit celému region Baalbek – Hermel, vyrobenou českou společností Royax, s.r.o., v hodnotě 3,6 milionu .

ON_2

ON_2

ON_3

ON_3

 

Multilaterální spolupráce ve zdravotnictví

Dlouhodobým problémem je v Libanonu nakládání s biologickým odpadem ve zdravotnictví, pro které dosud neexistuje udržitelné řešení. Česko, Slovensko a Rakousko iniciovaly diskuzi na toto téma, která vyústila v společný projekt s agenturou OSN pro životní prostředí (UNEP), který má za cíl vytvořit koncepci nakládání s biologickým odpadem a v rámci pilotního projektu zprovoznit spalovnu tohoto rizikového odpadu. Parterem na libanonské straně je vojenská nemocnice v Bejrútu. Příspěvek ČR ve výši 150. 000 USD je hrazen z prostředků Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého Východu. I tento projekt nabízí možnost zapojení se českých firem formou dodání zařízení, technologií, či know-how.

Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka, velvyslanectví ČR v Bejrútu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688