Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  06.12.2023 20:25:00

Blansko - Radní projednali komunitní plán sociálních služeb do roku 2026, dotace na sociální služby i podporu sportovních klubů

Radní projednali komunitní plán sociálních služeb do roku 2026, dotace na sociální služby i podporu sportovních klubů

6. prosince 2023, zprávy z MěÚ , přečteno: 31×

Přinášíme vybrané informace z 26. schůze Rady města Blanska, která se uskutečnila v úterý 5. prosince 2023. Radní na prvním prosincovém setkání projednali například komunitní plán sociálních služeb na další tři roky, změnu několika obecně závazných vyhlášek, individuální dotace nebo rozpočtová opatření. Projednali také více než tři desítky žádostí o dotaci. Na vědomí vzali výsledky hlasovéní v 5. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko.

Komunitní plán sociálních služeb na další tři roky obsahuje přehled aktuálně poptávaných a potřebných sociálních služeb v regionu i přehled subjektů, které je poskytují. Dokument obsahuje služby zaměřené na seniory, osoby se zdravotním postižením, osoby ohrožené sociálním vyloučením i na děti, mládež a rodinu. Komunitní plán má zajistit, aby sociální služby na Blanensku byly kvalitní a dostupné místně, kapacitně i časově. A také aby reagovaly na potřeby uživatelů, kteří dané služby potřebují nebo by je mohli potřebovat. Dokument, na kterém pracovaly celkem čtyři pracovní skupiny, definuje také priority a cíle, kterých by mělo být dosaženo do konce roku 2026. Současně určuje organizace a subjekty, kteří se budou na jejich naplňování podílet. Radní jej doporučili zastupitelstvu ke schválení.

Radní se zabývali také téměř třemi desítkami žádostí o dotaci z programu zaměřeného na podporu poskytování sociálních služeb na rok 2024. Tři žádosti do 50 tisíc korun rada schválila, dalších 22 doporučila ke schválení zastupitelstvu. Finanční podporu z prostředků Města Blansko by měla získat například Oblastní charita Blansko, Český červený kříž, Společnost
Podané ruce, o.p.s. a řada dalších. Celkem by žadatelé měli příští rok z rozpočtu města získat přes 11 milionů korun.

Rada také vzala na vědomí výsledek hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Mezi 18 návrhy na vylepšené veřejného prostranství, o nichž obyvatelé Blanska letos hlasovali, zvítězil projekt nového parku v Salmově ulici od navrhovatelky Lenky Součkové. Prostor mezi vzrostlými stromy by město mělo v příštím roce doplnit o altán, lavičky nebo herní prvky pro děti. V rozpočtu na rok 2024 je na to vyčleněna částka 700 tisíc korun.

Radní projednali a doporučili zastupitelstvu ke schválení hned pět návrhů obecně závazných vyhlášek – o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, o místním poplatku ze vstupného, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, o místním poplatku z pobytu a o místním poplatku ze psů. Věcná část vyhlášek se v drtivé většině nemění a výše poplatků zůstane i v příštím roce stejná jako letos. Ve vyhláškách jsou ale nově zapracovány změny zákona o místních poplatcích, který byl v letošním roce novelizován zákonem č. 252/2023 Sb. s účinností od 1. ledna 2024. Právě na základě změny tohoto zákona musí být upraveny také všechny vyhlášky o místních poplatcích, ke změně došlo ovšem pouze u textů a názvosloví navazujících na tento zákon tak, aby s ním vyhlášky byly v souladu.

Radní se zabývali také podporou sportovních klubů a organizací. Zastupitelům doporučili schválit individuální dotaci ve výši 9,2 milion korun pro Služby Blansko, s.r.o. Tyto prostředky v souladu s koncepcí podpory sportu každoročně slouží k dokrývání tzv. množstevních cen pro blanenské sportovní kluby. Služby by dotaci použily na snížení nákladů hodinových pronájmů sportovišť.

Radní také schválili termíny svatebních obřadů na I. pololetí roku 2024, zabývali se ale také odprodejem, nájmem nebo směnou pozemků či fungováním MHD v příštím roce. 

 

vložil: Pavla Komárková, tisková mluvčí / odbor vnějších vztahů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688