mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  06.12.2023 01:00:00

Miliardy korun pomáhají na jihu Moravy bojovat se suchem i úbytkem podzemní vody

Miliardy korun pomáhají na jihu Moravy bojovat se suchem i úbytkem podzemní vody

Zlínský a Jihomoravský kraj jsou jedněmi z regionů nejvíce zasažených suchem. Roční srážkové úhrny jsou zde pod hodnotami normálu, stejně jako hladiny pozemních vod. To významně ovlivňuje kvalitu života obyvatel, ale i možnosti podnikání. Ministerstvo životního prostředí proto dlouhodobě podporuje opatření proti suchu a erozi i adaptační opatření z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a programu LIFE a z dotačních prostředků Národního programu Životní prostředí (NPŽP).

„Ministerstvo životního prostředí významně pomáhá nejen v těchto krajích bojovat se suchem. Máme připravené dotační nástroje, a to jak evropské, tak národní, které stimulují vznik kvalitních projektů na udržitelné hospodaření s vodou, adaptační opatření a boj proti suchu a erozi. Na tyto opatření lze využít financí zejména z Operační program Životní prostředí, který má pro obce, podnikatele, ale i občany celkem k dispozici téměř 26 miliard korun na období 2021-2027,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Informace obsahuje materiál představující dotační programy MŽP s důrazem na sucho, erozi a adaptační opatření v Jihomoravském a Zlínském kraji, který dnes ministr Hladík předložil pro informaci Vládě ČR na výjezdním zasedání v Bučovicích.

Z Operačního programu Životní prostředí jdou investice například na zakládání a obnovu přírodě blízkých vodních prvků a vegetace ve volné krajině i ve městech a obcích, posílení stability lesních porostů, protipovodňová opatření a hospodaření se srážkovou vodou. To znamená například zadržování vody díky zpomalení odtoku nebo zachytávání srážkové vody a její další využití. Dále také budování zelených střech nebo výměnu nepropustných povrchů za propustné plochy.

„Žadatelé ve Zlínském a Jihomoravském kraji vnímají sucho jako prioritu a jsou velmi aktivní. Od spuštění programu v létě 2022 předložili přes 200 projektů s požadavkem na dotaci přibližně 6 miliard korun a projekty v objemu asi 1,5 miliardy už byly schváleny,“ dodal ministr Hladík.

Jedním z nich je například revitalizace Zámeckého rybníka v Lednici, díky kterému byly obnoveny původní funkce rybníku, který je součástí významné památky světového kulturního dědictví UNESCO – Lednicko-valtického areálu. V rámci projektu byl proveden komplex revitalizačních zásahů vodní plochy a ostrovů. Se zásahy je neoddělitelně spojeno i zesílení protipovodňové hráze řeky Dyje.

Podobně pomáhají i finance z Národního programu Životní prostředí. „Ze všech podpořených projektů v celém regionu jich se suchem, erozí a adaptačními opatřeními přímo souvisí 453 s podporou 1,6 miliardy v Jihomoravském kraji a 322 za 0,6 miliardy korun ve Zlínském kraji. Třeba v obci Nová Lhota vzniká podzemní retenční nádrž o objemu 30 kubíků pro akumulaci srážkové vody ze střechy budovy základní a mateřské školy. Dešťovou vodu budou místní využívat k závlaze keřů a travnatých porostů v okolí objektu základní a mateřské školy,“ popsal ministr Hladík.

Další investice směřují z unijního programu LIFE, což je finanční nástroj Evropské unie, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu. Program cílí především na podporu projektů na větším území, často s přeshraničním dopadem. To se týká například projektu LIFE SouthMoravia, který se zaměřuje na oblast suchých trávníků a lesostepí na jižní Moravě. Cílem je zlepšit stav a vyvinout komplexní systém udržitelné péče, který zahrnuje znovuzavedení tradičních zemědělských postupů, jako je například pastva a kosení, ale také přispět k turistické atraktivitě regionu. Projekt se zaměřuje na pět prioritních stanovišť v Jihomoravském kraji.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

 
 
 
Ministři Hladík a Výborný s rybáři probrali legislativní změny k vyšší ochraně vod a další možnosti zarybnění řeky Bečvy

06. 12. 2023

Ministři Hladík a Výborný s rybáři probrali legislativní změny k vyšší ochraně vod a další možnosti zarybnění řeky Bečvy

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zavítali během výjezdního zasedání Vlády ČR do Hustopečí nad Bečvou. S místními rybáři diskutovali nad aktuálně projednávanou havarijní novelou vodního zákona a zajištěním co nejrychlejší obnovy rybí ...

Povinný sběr textilu začne platit od roku 2025. První volbou by ale měla být cirkulární druhá šance

05. 12. 2023

Povinný sběr textilu začne platit od roku 2025. První volbou by ale měla být cirkulární druhá šance

Staré oblečení, boty nebo bytové textilie ve velké míře stále končí v černých popelnicích a později na skládkách. Aby se snížilo množství odložených textilií, budou od začátku roku 2025 obce povinně zřizovat místo, na kterých mohou občané nepotřebný textil a obuv odložit. V budoucnu na náklady ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688