mpo.cz (MPO)
Z domova  |  06.12.2023 00:00:00, aktualizováno 12:54:25

Česko podalo druhou a třetí žádost o výplatu z Národního plánu obnovy. Může získat přes 800 milionů EUR

obnova silnic a dálnic ilustrační
 

Česká republika podala Evropské komisi druhou a třetí žádost o výplatu finančních prostředků z Národnímu plánu obnovy (NPO). V případě splnění 28 dílčích milníků a cílů obdrží Česko dalších 803 071 205 EUR ve formě grantů z celkové částky 8,4 miliardy EUR. Komise má nyní dvouměsíční lhůtu na posouzení této žádosti.


„Těší mě, že Česká republika pokračuje v úspěšném plnění Národního plánu obnovy, který se nám v letošním roce podařilo aktualizovat tak, aby odpovídal realitě a reflektoval současné potřeby,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: Věřím, že se nám nastavený směr podaří udržet a naplnit i další výzvy a úkoly, které nás ještě do konce roku 2026 čekají.“

Řadu milníků a cílů splnila Česká republika v oblasti digitalizace veřejné správy, kde došlo například ke zřízení univerzálního kontaktního místa. To umožňuje klientům komunikovat s veřejnou správou na jednom místě prostřednictvím projektu Czech POINT 2.0. Podařilo se dokončit projekty v oblasti udržitelné dopravy, zejména pokud jde o modernizaci železničních tratí, vybudování železničních přejezdů se zvýšenou úrovní bezpečnosti nebo o budování cyklostezek, chodníků a bezbariérových tras. Úspěšně Česko také realizovalo opatření v oblasti ochrany přírody a adaptace na změnu klimatu, včetně dokončení řady projektů na vybudování odolné protipovodňové ochrany či projektů na zadržování vody v lesích. Zároveň Česká republika do aktualizace NPO zahrnula podporu projektů výzkumu a vývoje. Jde například o spolupráci malých a středních podniků s veřejnou výzkumnou organizací v rámci Národních center kompetence.

Po podaní žádosti o platbu následuje hodnocení ze strany Evropské komise, které trvá zpravidla dva měsíce. Evropská komise zároveň postoupí žádost Hospodářskému a finančnímu výboru a při hodnocení zohlední také jeho stanovisko. Pokud bude posouzení kladné, povolí vyplacení finančního příspěvku.

NPO vznikl v reakci na krizi způsobenou pandemií covid-19 a na její ekonomické dopady. Tvoří ho reformy a investice, které mají potenciál nasměřovat Česko k zelené a digitální budoucnosti. Primárním cílem českého plánu obnovy je zvýšení ekonomické prosperity a zkvalitnění života. Pokud bude Česká republika i nadále svůj plán plnit, může čerpat dotace v celkové výši 8,4 miliardy EUR, které jsou rozdělené celkem do devíti plateb.

Český plán má sedm pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci a fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu, zdravotnictví a REPowerEU. Reformy a investice se budou v rámci plánu provádět po celou dobu fungování Nástroje pro oživení a odolnost, tedy do roku 2026. Nástroj pro oživení a odolnost představuje jádro celého nástroje NextGenerationEU, který poskytne více než 800 miliard EUR na podporu investic a reforem v celé Evropské unii.

Více informací o aktuálním dění, vypsaných výzvách či stavu plnění NPO najdete na webu www.planobnovycr.cz.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688