Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  04.12.2023 16:37:26

Společnost epet snižuje zákazníkům fixované ceny pod vládní strop

energie ilustrační

Koncem roku 2023 skončí vládní zastropování cen a od 1. 1. 2024 budou zákazníci platit za dodávku energií ceníkové ceny, které mají se svým dodavatelem sjednané. U zákazníků s cenami zafixovanými vysoko nad vládním stropem by tak mohlo dojít ke skokovému nárůstu nákladů, navíc přímo uprostřed topné sezóny. Společnost epet se proto rozhodla všechny zákazníky s takto nastavenými produkty oslovit a nabídnout jim snížení ceny pod vládní strop.

Společnost epet osloví v prosinci všechny své zákazníky, kteří mají ceny zafixované nad cenovým stropem. Jedná se o zákazníky, kteří uzavírali smlouvu s dvouletou nebo tříletou fixací v době, kdy byly ceny energií na trhu vysoké – zpravidla se jedná o období mezi dubnem a srpnem 2022. V letošním roce je automaticky chránil cenový strop, ale s jeho koncem by až do konce své fixace platili za energie sumu, která neodpovídá současným cenám na trhu.

Společnost eviduje s tímto typem fixace 1000 klientů pod značkou epet a 1500 klientů u dceřiné společnosti Dobrá Energie.

Změna ceny, i když je ve prospěch zákazníka, je v tomto případě spojená se změnou smlouvy. Dle zákona ji tedy nemůžeme provést automaticky, zákazník ji musí znovu podepsat. U společností epet i Dobrá Energie lze již tradičně tento krok provést online v pár jednoduchých krocích.

Zákazníkům, kteří by na výzvu nezareagovali, by od ledna byly účtovány původně sjednané ceny.

Všechny zákazníky, kteří mají cenu stále ještě fixovanou nad úrovní vládního stropu, budeme oslovovat v průběhu prosince. E-mailovou komunikaci následně podpoříme i zprávou na mobilní telefon, aby tomu zákazníci opravdu věnovali pozornost,” říká Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.

Společnost epet sníží koncem roku ceny i zákazníkům s nefixovanými produkty. Jedná se o 10 000 klientů u společnosti epet a 20 000 klientů společnosti Dobrá Energie, kterým bude cena snížena u elektřiny o 20 % oproti cenovému stropu a u plynu o necelých 30 % oproti cenovému stropu.

Cena bude snížena domácnostem i firmám a změna proběhne automaticky, zákazníci o ní budou pouze informováni. Informace bude zároveň vyvěšena i na webových stránkách obou společností.

Konkrétní příklady roční úspory:

§ U elektřiny průměrná domácnost se spotřebou 2,3 MWh ušetří 6 102 ročně oproti původní ceně.

§ U plynu domácnost se spotřebou 11,7 MWh ušetří 14 200 ročně.

Částky jsou uvedené bez DPH

Snížení cen se týká pouze neregulované neboli obchodní složky. Od 1. 1. 2024 má dojít k plánovanému navýšení státem regulované složky, kterou společnost epet jako dodavatel energií nemůže ovlivnit.

Zároveň dojde k obnovení poplatku za obnovitelné zdroje (POZE), který činí 599 včetně DPH za každou spotřebovanou MWh. Obě tyto položky budou mít na celkové náklady spotřebitelů vliv a je třeba s nimi počítat.

„Uvědomujeme si, že téma energií je pro běžné spotřebitele docela komplikované. Je ale nutné rozlišovat mezi neregulovanou a státem regulovanou částkou za dodávku energií. Koncem roku snižujeme zákazníkům ceny u elektřiny i u plynu, ale zálohy jim zůstávají stejné. A to z toho důvodu, že se do nákladů za energie promítne navýšení cen za státem regulované položky. Zálohy budeme proto zákazníkům upravovat až v pravidelném vyúčtování,“ doplňuje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti eptet.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688