Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Údaje o firmách  |  04.12.2023 12:30:44

CTP v úspěšném tempu – uzavírá významné transakce a optimisticky hledí do roku 2024

CTP, největší evropský developer zalistovaný na burze, vlastník a správce průmyslových a logistických nemovitostí dle hrubé pronajímatelné plochy (GLA), v roce 2023 dosud uzavřel smlouvy na pronájem prostor v průmyslových nemovitostech o celkové rozloze přes 400 tisíc metrů čtverečních, z toho více než 10 nájemních smluv na prostory větší než 10 tisíc metrů čtverečních. Největší transakcí se stala smlouva na prodloužení pronájmu prostor o velikosti téměř 54 tisíc metrů čtverečních v CTParku Bor. Developer pokračuje ve výstavbě nových průmyslových prostor napříč Českou republikou a je přesvědčen, že český trh s průmyslovými nemovitostmi nadále poroste.

CTP pokračuje v budování nových projektů, čímž reaguje na dlouhotrvající velmi nízkou míru obsazenosti a vysokou poptávku. Tyto dva faktory zároveň vedou k růstu nájemného v průmyslových prostorech, přičemž společnost Colliers uvedla, že nájemné v České republice za poslední tři roky prudce vzrostlo. Míra neobsazenosti v České republice zůstává pod 1,5 %, což umožňuje zrychlení tempa výstavby. V celé republice je ve výstavbě přes 1,5 milionu metrů čtverečních nových průmyslových prostor a nájemné v nejlepších lokalitách v pražském regionu se pohybuje kolem 7,5 eur za metr čtvereční za měsíc.

Navzdory některým předpovědím, že realitní trh letos ochladne, developer CTP uzavřel více než 10 smluv na pronájem nových prostor přesahujících rozlohu 10 tisíc metrů čtverečních se stávajícími i novými klienty po celé republice. Podtrhuje tím fakt, že Česká republika zůstává klíčovou lokalitou v rámci regionu střední a východní Evropy (CEE) pro výstavbu průmyslových nemovitostí a že tento typ nemovitostí nadále představuje zajímavou investici. CEE region nabízí stále mnoho nevyužitých tržních příležitostí včetně nearshoringu a růstu e-commerce, jehož rozšíření rychle dohání západoevropské trhy. Region má také kvalifikovanou pracovní sílu, propojené trhy a silné základy realitního sektoru. Kromě toho má region střední a východní Evropy silný potenciál růstu HDP, což je hnací silou domácí spotřeby. Očekává se, že český HDP vzroste v roce 2024 o 1,4 % a v roce 2025 o 3,0 %, přičemž evropský průměr se odhaduje na 1,3 %, resp. 1,7 %.

Největší transakcí se stal pronájem haly o rozloze téměř 54 tisíc metrů čtverečních v CTParku Bor pro IT distributora. Podobně velké prostory, téměř 53 tisíc metrů čtverečních, brzy obsadí společnost Inventec (Czech) v CTParku Blučina. Do CTParku Ostrava Hrušov (přes 26 tisíc metrů čtverečních ) se chystá společnost, která vyvíjí a vyrábí elektrifikační technologie pro automotive. CTPark Bor přivítá společnost zajišťující komplexní automatizované systémy pro omnichannel a balíkovou distribuci, a to v prostorech o celkové výměře téměř 33 tisíc metrů čtverečních ve dvou budovách. Dopravně-logistická firma Geis (téměř 17 000 metrů čtverečních ) a farmaceutická společnost ViaPharma (přes 11 tisíc metrů čtverečních ) zavítají do CTParku Ostrava Poruba. Přes 16 tisíc metrů čtverečních si pronajala logistická společnost v CTParku Žatec a 15 tisíc metrů čtverečních obsadí ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, pod kterou spadá síť lékáren Dr.Max. Výrobní společnost s vlastním vývojem a výzkumem Kollmorgen si pronajala 10 tisíc metrů čtverečních v CTParku Modřice. Nejnovější transakcí je pronájem na téměř 10 tisíc metrů čtverečních potravinářské společnosti Foodish v CTParku Cerhovice.

„Naše spolupráce s CTP začala v roce 2017 v Brně a postupně se rozšířila do dalších měst v rámci regionu CEE. A to konkrétně do Hradce Králové, Košic, Budapešti a naposledy to byla Ostrava. CTP vnímáme jako silného partnera, který má proklientský přístup, kombinovaný s rychlou reakcí na naše požadavky. Pozitivně hodnotíme, že CTP nestaví ‚pouze‘ nové objekty, ale převážně si je nechává ve svém portfoliu. Tím máme zaručenou kvalitu služeb, která byla slíbena na počátku našeho smluvního vztahu. Velice oceňujeme důraz CTP na udržitelnost a hospodárnost svých objektů,” vysvětlil Pavel Křížek, ředitel logistiky Geis CZ.

Za novými kontrakty stojí dlouholeté zkušenosti CTP v oblasti průmyslového developmentu s důrazem na udržitelnost a dlouhodobé vztahy s klienty. Budovy společnosti CTP se vyznačují standardizovaným designem, který však lze flexibilně přizpůsobit potřebám klientů. CTParky jsou budovány s vysokým důrazem na udržitelnost, která začíná již při výstavbě využíváním ekologických a recyklovaných materiálů. Střechy hal CTP osazuje fotovoltaikami a prostory disponují chytrými technologiemi pro šetrné zacházení s energiemi i vodou. Díky komplexnímu přístupu k budování parků pomáhá společnost CTP klientům zefektivnit jejich provoz, snížit náklady a šetřit životní prostředí.

„Očekáváme, že v příštím roce bude trh průmyslových nemovitostí svědkem stabilního růstu. Po období, kdy e-commerce firmy poháněly vysokou poptávku v době covidu, nyní pozorujeme rozvoj nových trendů. Jedním z klíčových faktorů je nearshoring, tedy decentralizace dodavatelských řetězců a přesun výroby blíže ke koncovým trhům, což zvyšuje zájem o tento typ budov v našem regionu ze strany výrobních a high-tech společností. Stejně tak rozmach elektromobility představuje další nové faktory podporující trh,“ řekl Jakub Kodr, jednatel a obchodní ředitel CTP v České republice, a dodal: „Naše vedoucí postavení na trhu a vlastní odborné znalosti nám umožňují stanovovat nové standardy udržitelnosti na trhu a podporovat inovace. Naše udržitelné budovy poskytují vysoce kvalitní zázemí, které splňují současné i budoucí potřeby našich klientů a přispívají k rozvoji moderní průmyslové infrastruktury v České republice.“


Společnost CTP je největším developerem zalistovaným na burze, vlastníkem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí dle hrubé pronajímatelné plochy s 11,2 miliony m2 GLA v 10 zemích (k 30. září 2023). CTP certifikuje všechny nové budovy dle standardu BREEAM na úrovni “Very good” či lepší a od Sustainalytics získala "Low-Risk" ESG hodnocení, což podtrhuje její závazek být udržitelným podnikatelem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688