Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.12.2023 10:25:20

#VítěznéPortfolio pro rok 2024: Jak v ekonomice, tak na trzích. O slovo se znovu (při)hlásí centrální banky

Podařilo se centrálním bankám na obou stranách Atlantiku skutečně zajistit měkké přistání ekonomiky? Nebo zvyšování úrokových sazeb teprve začne se zpožděním působit a světové hospodářství a s ním i finanční trhy čeká v roce 2024 nové kolo problémů? Aktuální vyhlídky komentují členové expertního týmu projektu #VítěznéPortfolio volně navazujícího na tradici ABCD investora a přizvaní hosté.

Petr Sklenář (J&T Banka)

Evropská ekonomika po delší dobu balancuje na hraně recese, na přelomu roku se situace spíše zhoršuje. Tento vývoj pomáhá viditelně brzdit inflaci. Slabý ekonomický vývoj a zpomalení inflace mohou přinést obrat v měnové politice, tedy první snížení úrokových sazeb. Hlavním kandidátem je z velkých centrálních bank určitě ECB. Naopak očekávání prudkého obratu v měnové politice Fedu se mohou zdát být přehnaná. Americká ekonomika je zatím v nečekaně dobré kondici a Fedu nedává mnoho důvodů, aby spěchal se snižováním sazeb. V příštím roce může být jedním z hlavních témat obrat ve vývoji sazeb a důvody, které za touto změnou budou stát. Úpravy měnových politik přitom pravděpodobně budou doprovázet velké výkyvy na trzích oběma směry.

Jan Macek (Conseq Investment Management)

Příští rok bude tím nejdůležitějším ve fantastickém příběhu českého dluhopisového trhu. Jistě klesnou úrokové sazby, začne se zplošťovat výnosová křivka. Jakým směrem se bude pohybovat její krátký konec, je jasné, klíčová bude dynamika pohybu toho dlouhého. První polovina příštího roku bude obdobím, které chceme využít pro postupné navyšování durace našich dluhopisových portfolií, a investorům s horizontem nad jeden rok doporučuji totéž. V akciovém světě věříme, že stejně zajímavě bude pokračovat příběh regionu střední a východní Evropy, zvláště od Polska a Rumunska čekáme vysoké výnosy (byť pochopitelně ne tak extrémní jako v letošním roce). Opatrní zůstaneme u amerických akcií, zejména s ohledem na extrémní zadlužování USA.

Barbara O'Donnell (Saxo Bank)

Ke konci roku si dovolím s humorem načrtnout jednu černou labuť, berte proto následující věty s rezervou. Začátkem roku 2023 svět uvítal nový lék k léčbě obezity GLP-1. Úspěch nového farmaka udělal z dánské společnosti Novo Nordisk jednu z předních evropských firem s akciemi na burze. V roce 2024 se stane GLP-1 plošně předepisovaným lékem, což způsobí, že se lidé přestanou starat o zdravou stravu a cvičení. Celosvětová míra obezity vystřelí ze současných 39 % na 45 %. Z toho bude těžit zpracovatelský potravinářský průmysl a akcie fastfoodových řetězců budou outperformovat.

Tomas Michálek (STARTer Investment Partners)

Nejzajímavější listopadovou událostí byl propad ceny uhličitanu lithného v Číně a ve světě. Velký převis nabídky a rychle rostoucí extrakce narušily trajektorii růstu. Recese v Evropě a v Číně navíc přispěla k prodeji elektromobilů mírnějším než očekávaným tempem. Cena uhličitanu lithného se od loňského prosince propadla asi o 70 %. Zdá se, že jsme svědky historického okamžiku, kdy se vyplatí investovat do budoucnosti zelené energie. Cena akcií americké společnosti Albemarle (největší burzovně obchodovaný světový producent lithia) klesla za 12 měsíců o 55 %. Dalším způsobem, jak v této oblasti investovat, je ETF iShares Lithium Miners and Producers (ticker ILIT), který zlevnil o 42 %.

Petr Novotný (Investiční web)

Rok 2024 bude ve znamení voleb. Volit bude přibližně 40 % světové populace s podílem na globálním HDP okolo 60 %. Volby bývají často ve znamení utrácení, tedy fiskálních stimulů ekonomiky a tlaku na centrální banky, a také obdobím, kdy se politici snaží (či to slibují) urovnávat vojenské konflikty. Čekám oživení v zásadě již déle než rok zamrzlého trhu private equity, fondů rizikového kapitálu a IPO. Pozornost bude dále upřena na alternativní aktiva, s velkou mírou pravděpodobnosti skončí tříletý medvědí trend na dluhopisovém trhu a akcie čeká divoký rok ve smyslu pozitivních, ale i negativních překvapení. Velkou neznámou zůstává vývoj na americkém trhu práce.


Jak sestavit #VítěznéPortfolio (nejen) na příští rok? To bude téma debaty stratéga Romana Chlupatého s hlavním ekonomem J&T Banky Petrem Sklenářem, investičním specialistou ze společnosti Conseq Investment Management Janem Mackem, investiční specialistkou ze Saxo Bank Barbarou O'Donnell, partnerem STARTer Investment Partners Tomasem Michálkem, zakladatelem Vomastek Real Estate Petrem Vomastkem a finančním ředitelem SatoshiLabs Štěpánem Uheríkem na semináři konaném v pondělí 11. prosince od 16.30 a vysílaném živě na YouTube kanálu Investičního webu (https://www.youtube.com/watch?v=Qi9oc7GUI6A). Diskutovat budou o vyhlídkách zažitých i méně tradičních aktiv a jejich roli v portfoliu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688