Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  04.12.2023 08:58:03

Ranní okénko - Dnešní výsledek mezd může ovlivnit rozhodování ČNB


Tento týden dorazí na finanční trh zajímavá ekonomická data z tuzemské ekonomiky, kdy již za několik málo minut vyjde výsledek ohledně vývoje mezd ve třetím čtvrtletí letošního roku. V průběhu týdne dorazí také informace o maloobchodních tržbách, vývoji průmyslu a zahraničním obchodu nebo také z trhu práce. Trh práce pak bude hrát zásadní roli i pro globální trh, byť v tomto případě ten americký. V závěru týdne dorazí tradičně měsíční čísla z trhu práce, dílčí údaje ale budou přicházet již v průběhu týdne. Z eurozóny bude tento týden stát za pozornost vývoj inflačních očekávání, kde ECB netají obavy ohledně ukotvování na vyšších úrovních. Pro českou ekonomiku pak bude důležitý i výsledek průmyslové produkce v Německu.

Dnes týden otevřou tuzemské mzdy, kdy předpokládáme relativně umírněný meziroční růst, nominálně o 6,5 %. Vzhledem k 8% inflaci to stále znamená reálný pokles (-1,4 %), který patrně bude pokračovat i během posledního kvartálu. Trh je ohledně mezd o něco optimističtější a medián očekává reálný pokles o 0,7 %, ČNB v rámci poslední prognózy předpokládala pokles o 1,0 %. V závislosti na směru tak může jít pro investory o signál, kam se bankovní rada bude přiklánět v hlasování o výši sazeb na prosincovém zasedání.

V úterý dorazí výsledek inflačních očekávání v eurozóně. Během září došlo u krátkodobých očekávání na horizontu jednoho roku k výraznému nárůstu na 4 % (z 3,5 %). Aktualizovaný výsledek tak má šanci ukázat, zda šlo o jednorázový výkyv, nebo dlouhodobější změnu trendu.

Ve středu dorazí výsledek českých maloobchodních tržeb, které s největší pravděpodobností meziročně opět skončí v červených číslech. Oživení i vzhledem k pomalejšímu, než původně očekávanému růstu mezd, tak v případě Česka dále nabírá zpoždění.

Ve čtvrtek doplní set říjnových českých dat výsledek z průmyslu a zahraničního obchodu. U obou by se mělo pozitivně projevit dohánění výroby v některých českých automobilkách po problémech u dodavatelů přetrvávajících během září.

Pátek bude patřit datům z trhu práce, kdy nejdříve z Česka dorazí listopadový údaj o podílu nezaměstnaných, který by ale měl setrvat na 3,5 %. Z USA pak dorazí údaj o tvorbě pracovních míst, kde trh po nečekaně silném říjnovém poklesu očekává zhruba kladný přírůstek o 200 tisíc. Nezaměstnanost by měla v USA setrvat na 3,9 %.

V pátek na český trh dorazil revidovaný výsledek HDP za třetí kvartál, který poukázal na ještě silnější mezičtvrtletní pokles (-0,5 %), vzhledem k revidování předchozích výsledků vesměs směrem vzhůru ale meziroční dynamika zůstala podobná jako u prvního odhadu (-0,7 %). U státního rozpočtu došlo během listopadu k očekávanému prohloubení deficitu, za celý rok by se ale mělo podařit ho udržet pod 300 mld. .

Americký akciový trh v závěru týdne stejně jako v předchozích 4 dnech posiloval a růstem o 0,6 % se dostal na letošní maximum. Od historických maxim z konce roku 2021 už je vzdálený jen několik málo procent. Dařilo se i německému DAXu, který přidal přes 1,1 % a je také na dosah dlouhodobých maxim. Index PX pátek uzavřel s kladnou nulou, kdy výraznějšímu růstu zabránil pokles akcií ČEZ. Koruna během dnešního rána testuje rezistenci u 24,30 EUR/CZK a pohybuje se na nejsilnějších úrovních od letošního září.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Út 09:31Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.02.2024Ranní okénko - Dnešní den nabídne zejména data z USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.09.2023Ranní okénko - Dnes trhy může rozhýbat výsledek americké inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.05.2023Ranní okénko - Dnes vyjde výsledek HDP, zítra zasedá ČNB a Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688