mzp.cz (MŽP)
Z regionů  |  01.12.2023 20:40:33

Ministr Hladík navštívil Kraj Vysočina. Prohlédl si bioplynovou stanici v Herálci a nejstarší pobytové ekocentrum v ČR

Ministr Hladík navštívil Kraj Vysočina. Prohlédl si bioplynovou stanici v Herálci a nejstarší pobytové ekocentrum v ČR

Pracovní cestu zahájil ministr Hladík prohlídkou bioplynové stanice Gasea v zemědělském družstvu Herálec u Humpolce, která produkuje biometan využívaný pro pohon bioCNG autobusů jihlavského dopravního podniku. Na energii bioplynové stanice je napojena i sousední sušárna jablek.

„Naším cílem je, aby v příštím roce minimálně polovina všech jihlavských autobusů na plyn jezdila místo zemního plynu na bioCNG z Herálce,“ představil další plány na využití biometanu Ondřej Malinovský, projektový manažer Gasea.

„Biometan v budoucnu nahradí část dováženého zemního plynu. Jen v České republice je potenciál pro výrobu 700 mil. m3 ročně pro rok 2030, musíme proto využít evropské prostředky na budování nových kapacit a na inovace stávajících bioplynek, jejich uzpůsobení i pro čištění biometanu,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Družstvo také v praxi využívá tzv. carbon farming, což jsou techniky pro ukládání uhlíku do půdy. V roce 2022 zde takto zadrželi více než 300 t uhlíku. Jde regenerativní zemědělství, umožňující i větší zadržování vody v krajině.

Ministr se setkal také s Radou Kraje Vysočina, probrali například problematiku obnovitelných zdrojů energie. S primátorem města Jihlava Petrem Ryškou probral energetiku.

V Jihlavě se ministr účastnil konference Zkrotíme energie, kde motivoval posluchače z řad energetiků a starostů k využívání obnovitelných zdrojů energie. Odpoledne navštívil firmu Bosch Jihlava, kde si prohlédl výrobu elektromotorů a nezbytných komponent pro elektromobility. „Oceňuji také, že firma má instalované tepelné čerpadlo a na střeše výrobních hal fotovoltaické panely. Bosch je inspirací, patří k celosvětově CO2 neutrálním firmám,” uvedl ministr Hladík. Následně navštívil bobří mokřad u Dašova, kde se díky obnovené populaci přirozeně udržuje voda v krajině.

„V Moravských Budějovicích zavítal do Domu sv. Antonína, což je domov pro seniory a zdravotně postižené. „Hlavní stavbou areálu je historická budova pro ubytování klientů. Možnosti ubytování byly však dlouhodobě na nedostatečné úrovni. Klienti jsou umístěni převážně ve vícelůžkových pokojích bez vlastního sociálního zázemí. Tento stav nevyhovuje požadavkům ani představám klientů na důstojné stáří a také neodpovídá současným standardům v oblasti sociálních služeb. Kromě toho je tato historická budova značně energeticky náročná na provoz. Renovace proto byla nutná,“ uvedl Petr Žák, ředitel domova.

Renovaci projektu podpořilo Ministerstvo životního prostředí z Operačního programu Životní prostředí. „Záměrem podpořeného projektu je výstavba nové budovy v pasivním energetickém standardu, jež bude zároveň respektovat poslání Domu sv. Antonína. Umožní seniorům, kteří se již neobejdou bez pomoci druhé osoby, důstojné a kvalitní prožití života s důrazem na tradiční křesťanské hodnoty. Jsem moc rád, že právě takové projekty můžeme podpořit, konkrétně Dům sv. Antonína více než 36 miliony korun, celkové náklady budou více než 73 milionů korun,“ doplnil Hladík.

Poslední zastávkou bylo nejstarší pobytové ekocentrum v ČR, jehož zřizovatelem je Český svaz ochránců přírody Kněžice. Provoz centra má na starosti organizace Chaloupky o.p.s., která provozuje na Vysočině sedm poboček, například v Zašovicích nebo ve Velkém Meziříčí. „Na našich pracovištích se každoročně uskuteční na 500 jednodenních a vícedenních výukových programů pro více než 12 tisíc děti i pedagogy a aktivit pro veřejnost,“ uvedl Jozef Zetěk, ředitel Chaloupky o.p.s. „Ve výzvách Národního programu Životní prostředí na podporu EVVO jsou Chaloupky pravidelně úspěšnými příjemci podpory,” doplnil ministr Hladík.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Ministr Hladík navštívil Kraj Vysočina. Prohlédl si bioplynovou stanici v Herálci a nejstarší pobytové ekocentrum v ČR

01. 12. 2023

Ministr Hladík navštívil Kraj Vysočina. Prohlédl si bioplynovou stanici v Herálci a nejstarší pobytové ekocentrum v ČR

Pracovní cestu zahájil ministr Hladík prohlídkou bioplynové stanice Gasea v zemědělském družstvu Herálec u Humpolce, která produkuje biometan využívaný pro pohon bioCNG autobusů jihlavského dopravního podniku.

Za posledních 100 let jsme přišli o téměř milion hektarů zemědělské půdy, nejen proto si zaslouží vyšší ochranu, shodli se politici koalice SPOLU. Novelu dnes schválili poslanci v prvním čtení

28. 11. 2023

Za posledních 100 let jsme přišli o téměř milion hektarů zemědělské půdy, nejen proto si zaslouží vyšší ochranu, shodli se politici koalice SPOLU. Novelu dnes schválili poslanci v prvním čtení

Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu zásadně chrání nejcennější zemědělskou půdu před plošnými zábory pro obchod a skladování. Skupiny dřevin, stromořadí nebo mokřady jako krajinné prvky se nově stanou přímo součástí zemědělské půdy, aby se mohly v krajině snáze zakládat. Úprava ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688