ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.11.2023 16:00:00

Komise zahajuje činnost společného podniku pro čipy podle evropského aktu o čipech

Komise zahajuje činnost společného podniku pro čipy

Komise dnes oficiálně otevřela společný podnik pro čipy, který posílí evropský ekosystém polovodičů a vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií. Překlene mezeru mezi výzkumem, inovacemi a výrobou, a tím usnadní uvádění inovativních nápadů na trh. Společný podnik pro čipy zavede mimo jiné pilotní linky, pro něž dnes Komise oznámila první výzvu s finančními prostředky EU ve výši 1,67 miliardy eur. Očekává se, že tato částka bude doplněna finančními prostředky členských států, které dosáhnou 3,3 miliardy eur, plus dodatečné financování ze soukromých zdrojů.

Kromě toho se dnes konalo první zasedání Evropské rady pro polovodiče. Rada sdružuje členské státy s cílem poskytovat Komisi poradenství ohledně důsledného provádění evropského aktu o čipech a ohledně mezinárodní spolupráce v oblasti polovodičů. Bude klíčovou platformou pro koordinaci mezi Komisí, členskými státy a zúčastněnými stranami při řešení otázek týkajících se odolnosti dodavatelského řetězce a možných reakcí na krize.

Společný podnik pro čipy

Společný podnik pro čipy je hlavním provádějícím subjektem iniciativy Čipy pro Evropu (očekává se celkový rozpočet 15,8 miliardy eur do roku 2030). Cílem společného podniku pro čipy je posílit evropský ekosystém polovodičů a hospodářskou bezpečnost tím, že do roku 2030 bude spravovat očekávaný rozpočet ve výši téměř 11 miliard eur, který poskytne EU a zúčastněné státy.

Společný podnik pro čipy:

  • zřídí inovativní pilotní linky v předobchodní fázi, které poskytnou nejmodernější průmyslová zařízení pro testování, experimentování a ověřování polovodičových technologií a koncepcí návrhu systému;
  • zavede cloudovou návrhářskou platformu pro návrhářské společnosti v celé EU,
  • podpoří rozvoj pokročilých technologických a inženýrských kapacit pro kvantové čipy;
  • vytvoří síť středisek kompetencí a podpoří rozvoj dovedností.

Práce společného podniku pro čipy posiluje vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií tím, že usnadňuje předávání znalostí mezi laboratořemi a továrnami, překlenuje propast mezi výzkumem, inovacemi a průmyslovými činnostmi a podporuje komercializaci inovativních technologií evropským průmyslem, včetně začínajících podniků a malých a středních podniků.

První výzvy k financování pilotních linek čipů

K zahájení prvních výzev k vytvoření inovativních pilotních linek poskytne společný podnik pro čipy finanční prostředky EU ve výši 1,67 miliardy eur. Výzvy jsou otevřeny organizacím, které chtějí zřídit pilotní linky v členských státech, obvykle výzkumným a technologickým organizacím, které vyzývají k předložení návrhů na:

  • FD-SOI směrem k 7 nm: Tato architektura tranzistoru je evropskou inovací a má zvláštní výhody pro vysokorychlostní a energeticky účinné aplikace. Plán na 7 nm poskytne cestu k nové generaci vysoce výkonných polovodičových zařízení s nízkou spotřebou energie.
  • Špičková technologie pod 2 nm: Tato pilotní linie se zaměří na vývoj špičkových technologií pro pokročilé polovodiče o velikosti 2 nanometry a méně, které budou hrát zásadní úlohu v různých aplikacích, od výpočetní techniky po komunikační zařízení, dopravní systémy a kritickou infrastrukturu.
  • Různorodá integrace a sestava systému: Heterogenní integrace je stále atraktivnější technologií pro inovace a vyšší výkonnost. Týká se používání pokročilých obalových technologií a nových technik pro kombinování polovodičových materiálů, obvodů nebo součástí do jednoho kompaktního systému.
  • Širokopásmové polovodiče: Důraz bude kladen na materiály, které umožňují elektronickým zařízením pracovat s mnohem vyšším napětím, frekvencí a teplotou než standardní zařízení na bázi křemíku. Pro vývoj vysoce účinného výkonu, lehčí hmotnosti, nižších nákladů a radiofrekvenční elektroniky jsou nezbytné širokopásmové a ultraširokopásmové polovodiče.

Termín pro výzvy k předkládání návrhů na tyto pilotní linky je začátek března 2024. Více informací o postupu podávání žádostí o tyto výzvy a o pilotních linkách, které mají být zavedeny, naleznete zde.

Souvislosti

Společnou evropskou strategii pro polovodičové odvětví poprvé nastínila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021. V únoru 2022 navrhla Komise evropský akt o čipech. Evropský akt o čipech posléze projednávaly Evropský parlament a členské státy EU. K politické dohodě dospěly v dubnu 2023. Akt o čipech vstoupil v platnost dne 21. září 2023 a s ním nařízení o společném podniku pro čipy a Evropská rada pro polovodiče.

Další informace

Evropský akt o čipech

Evropský akt o čipech – Otázky a odpovědi

Evropský akt o čipech – Informativní přehled (online)

Evropský akt o čipech – Informativní přehled

Návrh Komise týkající se evropského aktu o čipech

Sdělení k evropskému aktu o čipech

Quote

Vřele vítám zahájení činnosti společného podniku pro čipy a nové pilotní linky pro polovodiče. Nemůžeme však dosáhnout digitální dekády bez základních technologií, na nichž je naše digitální společnost postavena. Přechod k digitálnější budoucnosti závisí na našem přístupu k polovodičům.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-11-29

Akt EU o čipech, který do evropských polovodičů investoval již 100 miliard eur, je plně funkční Vytvořením společného podniku pro čipy a pilotními linkami, činíme odvážný krok vpřed, abychom pokročili v našem polovodičovém průmyslu. Ve světě narušení dodavatelského řetězce a geopolitického napětí si Evropa bere svůj technologický a průmyslový osud do vlastních rukou.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688