Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z regionů  |  01.12.2023 12:46:49

Dodavatelé zvyšují cenu vody i tepla, město Bohumín musí nájemníkům upravit zálohy

teplo
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍNObyvatelé Bohumína, kteří využívají zásobování centrálním zdrojem tepla, si od nového roku připlatí. Více peněz bude stát i vodné a stočné. Město proto musí sáhnout k navýšení záloh u svých bytů. Radnice začne v příštích dnech rozesílat svým nájemníkům dopisy s novým evidenčním listem.

Navzdory nepříznivým okolnostem v oblasti energetiky se na základě koncesní smlouvy s ČEZ Teplárenskou podařilo ve srovnání s jinými městy po celý letošní rok udržet v Bohumíně příznivou cenu tepla a teplé vody. Na příští rok jsme však nuceni kvůli avizovanému čtyřicetiprocentnímu zdražování ze strany ČEZu přenastavit zálohy. Plošně vzrostou o pětadvacet procent,“ potvrdil starosta města Petr Vícha.

U bytu o velikosti šedesát až sedmdesát metrů čtverečních bude představovat navýšení záloh zhruba 500 korun měsíčně za teplo, 250 korun za teplou vodu a dalších 150 korun za vodné a stočné. Nájemníci tedy zaplatí měsíčně o zhruba tisíc korun více než letos, u menších jednotek půjde o stokoruny.

„V tomto případě jsme pouze zprostředkovatelé a reagujeme na změny cen u dodavatelů. Ale nepřenášíme na naše obyvatele celou zátěž. Dlouhodobě máme zálohy na služby nastaveny tak, aby se lidé nemuseli vyúčtování obávat. Pokud bychom je však neupravili vůbec, nájemníci by pravděpodobně měli nedoplatky,“ podotkla vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Kateřina Pálková. Jak upozornila, plošné navýšení záloh neznamená, že by si domácnosti nemohly individuálně platby upravit. „Týká se to těch, u kterých evidujeme v minulém zúčtovacím období přeplatky,“ vysvětlila.

Navýšení záloh za teplo a teplou vodu se tentokrát vyhnou nájemníci bytů vytápěných plynovými kotelnami. Radnici se podařilo uzavřít smlouvy na dodávky plynu i elektrické energie s dostatečným předstihem a výše záloh na teplo a teplou vodu zůstane u těchto bytů stejná jako letos. Připlatí si pouze za vodné a stočné. Z městského fondu čítajícího 4 260 jednotek jde však pouze o 250 domácností, převážně v menších domech mimo centrum města.

Většinu dosluhujících plynových kotelen totiž Bohumín zrušil před více než deseti lety poté, co dokončil napojení na centrální systém. To přineslo nájemníkům úsporu přibližně dvacet procent. Město aktuálně jedná s ČEZ Teplárenskou o podmínkách prodloužení koncesní smlouvy, která je platná do roku 2030. Cílem obou stran je dohodnout se na pokračování spolupráce o dalších deset let. Společnost chystá v dětmarovické elektrárně velké investice do nových technologií souvisejících s odklonem od uhlí a přechodem na obnovitelné zdroje.

Jana Končítková
tisková mluvčí

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688