Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.12.2023 10:40:46

Česká ekonomika od předpandemické úrovně diverguje (Komentář)

Zpřesněný odhad českého HDP za Q3 nepotěšil revizí do ještě červenějších čísel. Ve srovnání s druhým čtvrtletím domácí ekonomika poklesla o 0,5 %, v meziročním srovnání pak o 0,7 %. Česká ekonomika tak nejenže stále zůstává za svou předpandemickou úrovní z Q4 19, ale dokonce se od ní zatím vzdaluje. Zatímco v Q2 za touto úrovní zaostávala o rovné jedno procento, nyní je to již o 1,5 %.

Hluboko pod předpandemickou úrovní se nachází především spotřeba domácností, která se po mezikvartálním růstu ve druhém čtvrtletí o 0,6 % q/q opět vrátila k poklesu. Ve srovnání s předpandemickým posledním čtvrtletím roku 2019 však byla nižší o výrazných 8,8 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím byla nižší o 0,3 %. Z celkového mezikvartálního výsledku HDP tak spotřeba domácností ukrojila 0,1 pb. Slabý výsledek spotřeby naznačovaly již výsledky měsíčních tržeb v maloobchodu a službách i předběžné indikátory ohledně vývoje nominálních mezd. Obnovení růstu spotřeby domácností bude však pro další oživení české ekonomiky klíčové.

Nejvíce k mezičtvrtletnímu propadu domácí ekonomiky přispěla změna ve tvorbě zásob (-0,5 pb). To však podle našeho názoru souvisí i s dokončováním rozpracované výroby z dřívějších období. Nepříjemnou zprávou je, že se nedařilo ani fixním investicím, jejichž příspěvek byl také záporný (-0,1 pb), a které mezikvartálně poklesly o 0,3 %. Ovšem to následovalo po velmi silném růstu ve Q2 o 4,5 % q/q. Výrazně ve srovnání s předchozím čtvrtletím poklesly investice do obydlí (-7 % q/q), nižší byl i růst investic do dopravních prostředků a zařízení (+3,7 % q/q po +17 % v minulém čtvrtletí) a investic do ICT, ostatních strojů a zbraňových systémů (+3,4 % q/q po +8,9 % v Q2). Negativní byl i příspěvek čistých exportů (-0,1 pb). Výsledek naopak zachraňovaly vládní investice, které byly mezičtvrtletně vyšší o 1,2 % a k výsledku přispěly +0,25 bp.

Hrubá přidaná hodnota v Q3 poklesla mezikvartálne o 0,4 %. Nejvíce se na jejím poklesu podílel zpracovatelský průmysl (-0,2 pb), služby (-0,14 pb) a obchod (-0,11 pb). V meziročním srovnání poklesla o 0,1 %. Objem mzdových nákladů ve 3. čtvrtletí vzrostl meziročně o 7,1 %. Celková zaměstnanost pak klesla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 % a meziročně vzrostla o 0,4 %.

Naše prognóza doposud počítala s tím, že česká ekonomika letos poklesne o 0,3 % a v příštím roce vzroste o 1,6 %. Vzhledem k dnešním revidovaným výsledkům však zřejmě bude její letošní pokles mírně hlubší.. Automobilový průmysl má stále ještě k dispozici část nevyřízených zakázek z předchozích dvou let, což by mělo kompenzovat současnou slabší poptávku po průmyslovém zboží. Kromě toho nedávné předstihové indikátory ze zahraničních ekonomik USA či eurozóny překvapily pozitivně, což zvyšuje naději na oživení zahraniční poptávky. Zároveň očekáváme postupné oživení spotřeby domácností podpořené snížením vysoké a stále rostoucí úrovně nadměrných úspor a obnovením růstu reálných mezd. Avšak vzhledem k tomu, že značná část úspor je držena v méně likvidních formách a že růst reálných mezd zatím není příliš přesvědčivý, bude oživení spotřeby domácností pravděpodobně velmi pozvolné. Hospodářský růst v příštím roce bude navíc brzdit dosavadní přísná měnová politika a nadcházející fiskální konsolidace.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688