mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2023 06:28:00

Největší česká investice ve Vietnamu – Sev.en Global Investments vstupuje na místní energetický trh

Největší česká investice ve Vietnamu – Sev.en Global Investments vstupuje na místní energetický trh

01.12.2023 / 06:03 | Aktualizováno: 01.12.2023 / 06:28

Společnost Sev.en Global Investments podepsala závaznou dohodu o převzetí majoritního podílu (51 %) vietnamské uhelné elektrárny Mong Duong 2, a to od americké společnosti The AES Corporation. Po severní Americe, Austrálii a Evropě je tak Asie čtvrtým kontinentem, kam skupina rozšiřuje své investiční aktivity. Transakce bude ještě podléhat schválení vietnamskými úřady.

Mong Duong 2 je nejmodernější superkritická uhelná elektrárna o výkonu 1,2 GW v severním Vietnamu, která byla uvedena do provozu v roce 2015 a plní úlohu strategického dodavatele elektřiny pro celou severní část země včetně Hanoje. Elektrárna byla vybudována na základě tzv. BOT (Build – Operate – Transfer) smlouvy s počáteční investicí ve výši 2,1 miliardy USD a Sev.en Global Investments se zavazuje, že bude provozovat elektrárnu s nejvyššími bezpečnostními a ekologickými standardy. V roce 2040 pak dle smluvní dohody převede elektrárnu na vietnamskou vládu.


„Podpis této transakce je pro nás zcela zásadním milníkem. Otevírá nám totiž nové dveře směrem na asijský trh, kde jsme připraveni hledat a zvažovat i další investiční příležitosti. Jako zkušený vlastník podobných elektráren jsme hrdí na to, že můžeme od americké společnosti AES převzít roli provozovatele,“ říká k transakci Alan Svoboda, generální ředitel společnosti Sev.en Global Investments.


Hlavními cíli společnosti Sev.en GI jsou zajistit energetickou bezpečnost severního Vietnamu a zároveň spolehlivý, bezpečný a ekonomický provoz elektrárny, včetně nezbytné podpory místních zaměstnanců a komunit.
"Jsme strategickým dlouhodobým investorem, který má bohaté mezinárodní zkušenosti ve správě energetických i těžebních společností. Máme tým technických i komoditních expertů, který podporuje zkušené lokální manažery a díky tomu můžeme šířit zkušenosti napříč celým našim portfoliem,“ doplňuje Alan Svoboda.


Tato transakce nese též stěžejní význam v rámci budování a prohlubování bilaterálních obchodních vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem. Akvizice majoritního podílu v tamní elektrárně je totiž dosud největší investici do energetického sektoru, mířící z České republiky do Vietnamu. Je také považována za jednu z největších soukromých investicí do výroby energie v severním Vietnamu vůbec. „Vítáme tuto zatím největší českou investici strategického charakteru, kterou se Česká republika automaticky dostává do vyšší ligy investorů, než kterou zatím v jihovýchodní Asii hrála. Věřím, že její úspěch bude příkladem pro další možné české investice ve Vietnamu,“ podotýká Hynek Kmoníček, velvyslanec České Republiky ve Vietnamu.

Schůzka s Ministerstvem průmyslu a obchodu Vietnamu

Schůzka s Ministerstvem průmyslu a obchodu Vietnamu


Po zářijovém podpisu dohody o koupi majoritního podílu (51 %) v těžařské společnosti Coronado Global Resources, která se zabývá těžbou metalurgického uhlí na výrobu oceli, je tato transakce již druhou významnou, kterou společnost Sev.en GI podepsala během několika týdnů. Sev.en Global Investments je česká investiční skupina, která se dlouhodobě zaměřuje na řadu odvětví, zejména energetiku a těžební průmysl. Skupina působí na třech kontinentech – v Evropě, Austrálii a v Severní Americe.

Zdroj informací: Sev.en Global Investments


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688