pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.11.2023 00:00:00

Mimořádná dozorčí rada nemocnic projedná ve čtvrtek aktuální situaci v Pardubických krajských nemocnicích. Situace začíná být vážná (Netolický)

Nepromyšlené a zbrklé změny v zákoníku práce, které přijal parlament v domnění, že dochází pouze ke sladění legislativy s evropskými požadavky, rozjely největší personální krizi ve zdravotnictví za posledních dvanáct let. Přitom příkladně Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje mimo jiné nemocnice krajské či městské, od počátku upozorňovala na rizika schválení legislativních změn v oblasti dohod konaných mimo pracovní poměr, práce přesčas či povinných přestávek v práci. Leč marně. Senát sněmovně návrh změn zákoníku práce vrátil s doprovodným usnesením týkajícím se právě práce ve zdravotnictví. Sněmovna veto přehlasovala a setrvala na návrh ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví na svém. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jednání o dodatečných změnách nevedla k dohodě. Ostatně ani upravený zákoník práce situaci zejména v malých nemocnicích neřeší.

Podle mého názoru značně podceněná situace ze strany ministerstva zdravotnictví začíná nabírat na obrátkách. Pokud si pan ministr Válek myslí, že lze dodržovat od prosince zákoník práce při stávajícím personálním stavu v nemocnicích, tak se šeredně mýlí. Přitom bychom logicky měli legislativu všichni ctít a její dodržování vyžadovat. Tak co teď tedy nastane, když jsme si sami nadrobili na obrovský průšvih? Menší regionální nemocnice již nyní bojovaly s nedostatkem lékařského i nelékařského personálu. A teď jsme legislativním rámcem všemu nasadili korunu. Opravdu si pan ministr myslí, že vše spraví 6,8 mld. do celého systému v navýšení úhrad pro příští rok? Uvědomuje si, že z těchto peněz má být hrazen provoz a další zvýšené vstupy?

Výpovědi se logicky dotkly i Pardubického kraje a Nemocnice Pardubického kraje. Na základě aktuální informace o jejich počtu požádalo vedení společnosti předsedu dozorčí rady Josefa Hájka o svolání jejího mimořádného jednání, které se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu od půl osmé ráno, kde bude detailně projednána situace v nemocnicích na jednotlivých odděleních od 1. prosince 2023. Mimořádného jednání se kvůli závažnosti problémů zúčastním osobně spolu s paní náměstkyní pro oblast zdravotnictví. V rámci našich možností chceme minimalizovat dopady na pacienty. Nicméně jednat musí především ministerstvo zdravotnictví a vláda. Ostatně zítra půjde o jedno z klíčových témat na setkání hejtmanů s ministry. Jsem lačný po informacích ze strany ministerstva zdravotnictví, jak máme situaci v nemocnicích řešit.

Martin Netolický

Hejtman Pardubického kraje

20.11.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688