Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  21.11.2023 16:11:00

Příbramská nemocnice uvedla do provozu nové kamery pro nukleární medicínu za více než 55 milionů korun

V příbramské nemocnici byly dnes dopoledne slavnostně uvedeny do provozu dvě nové SPECT-CT kamery na Oddělení nukleární medicíny v druhém areálu příbramské nemocnice. Obě diagnostické kamery značky Siemens s pořizovací cenou 55 milionů bez DPH se podařilo zakoupit díky dotačnímu titulu REACT-EU. Z vlastních finančních prostředků pak nemocnice zakoupila nové laminární boxy pro přípravu radiofarmak v hodnotě 6 milionů korun. „V principu jsou ty kamery stejné jako předchozí, mají ale nové detektory, lepší rozlišení a zejména ve srovnání se starými je lepší kvalita CT vyšetření. Spolu s primářem MUDr. Petrem Blehou jsme přesvědčeni, že bychom mohli některá nativní vyšetření CT provádět i tady u nás, čímž by mohlo dojít ke zkrácení objednacích lhůt,“ popisuje nové kamery primář Oddělení nukleární medicíny ON Příbram doc. MUDr. Otto Lang Ph.D.


Rozdíl zobrazování na nukleární medicíně oproti klasickým zobrazovacím metodám je v principu, kdy radiologické zobrazovací metody zobrazují převážně strukturu, zatímco scintigrafické metody zobrazují především funkci. Zatímco u RTG přístrojů nebo CT přístrojů je zdroj záření mimo tělo pacienta, u nukleární medicíny je vpraven do těla pacienta a je detektován gama kamerou, která toto záření zachytává. Tento způsob vyšetření se využívá především u onkologických a kardiologických vyšetření, ale i řady jiných.


Jsem velmi rád, že se naší příbramské nemocnici daří modernizovat vybavení a jsou uskutečňovány projekty, které jednoznačně přispívají ke zvyšování kvality poskytované péče. Vždy, když vidím, jak neskutečně rychlý vývoj má celá medicína, přístrojové vybavení nevyjímaje, uvědomuji si, jak důležité je držet krok s dobou a zajistit tak pro naše pacienty ten nejvyšší možný standard. Jako ekonom musím současně ocenit úspěchy samotné nemocnice nacházet a využívat finanční zdroje z dotačních programů, jako je tomu v tomto případě,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.


Nukleární medicína má v příbramské nemocnici již dlouhou historii. Činnost oddělení byla zahájena oficiálně na začátku roku 1977. Během své historie se oddělení zapojovalo do řady klinických zkoušek a spolupracovalo na řadě vědeckých prací.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688