Město Pelhřimov (mestopelhrimov.cz)
Zdravotnictví  |  23.11.2023 09:46:00

Ocenění Vynikající lékař Pelhřimovska převzal Ondřej Škoda

Slavnostním bodem jednání Okresního sdružení České lékařské komory (OS ČLK), které se uskutečnilo 15. listopadu ve stravovacím provozu Nemocnice Pelhřimov, bylo udělení prestižního ocenění „Vynikající lékař Pelhřimovska“. Ocenění pro lékaře našeho okresu, který významným způsobem přispěl k rozvoji medicíny nebo ji obohatil mimořádným činem, bylo letos předáno už posedmé. Vynikajícím lékařem Pelhřimovska se stal MUDr. Ondřej Škoda, Ph.D., který působí na pozici primáře neurologického oddělení největší krajské nemocnice v Jihlavě.
Lékař

„Velice si tohoto ocenění vážím a moc děkuji. Samozřejmě děkuji za týmovou spolupráci všem kolegům a ocenění nenáleží tedy pouze mě, ale všem, s kým pracuji. Mé srdce je na Pelhřimovsku, kamkoliv půjdu. I když jsem z větší částí úvazku v Jihlavě, tak velkou část své pracovní kariéry jsem působil v Pelhřimově a stále zde částečně pracuji dodnes, a doufám, že tomu bude tak i nadále,“ uvedl mimo jiné ve své děkovné řeči.

"Přál bych si, aby na Vysočině vzniklo centrum, které zabezpečuje mechanické rekanalizace, což je zásadní terapeutickou metodou u okluzí velkých tepen – odstranění trombu vnitřkem cévy. Beru to jako další úkol, bohužel nezáleží pouze na mě, je potřeba mít v týmu také intervenční radiology," pohovořil mimo jiné závěrem o plánech do budoucna. Společně s kolektivem lékařů vydali první monografii Neurosonologie, která dokonce získala v roce 2004 ocenění za nejlepší vědeckou publikaci roku a od té doby se tento obor rozvíjí. Publikace Neurosonologie je první knihou, jež shrnuje poznatky o ultrasonografické diagnostice krku, hlavy a mozku u dospělých, se zvláštním zřetelem k vyšetření cévních struktur.

Do pomyslné síně slávy se tento vynikající lékař dostal díky skvělé a obětavé práci a stal se bez pochyby výraznou lékařskou osobností. Na nejvyšší možné úrovni zvládl techniku ultrasonografie, zvláště v řečišti vertebrálním a vertebrobazilárním. Svým morálním jednáním se zároveň stal příkladem a vzorem pro své kolegy. Moudrost, skromnost, nezištnost, pracovitost, lidskost, kolegialita a ochota vždy pomoci, tak to jsou hlavní charakteristické rysy tohoto vynikajícího lékaře.

PROFESNÍ KARIÉRA

MUDr. Ondřej Škoda, Ph.D. ukončil studium medicíny na 1. LFUK Praha v roce 1989 a hned od 1.8.1989 nastoupil na neurologické oddělení pelhřimovské nemocnice. Od samého počátku se vedle přípravy k atestaci v oboru neurologie věnoval studiu cévních onemocnění CNS (centrální nervové soustavy), včetně ultrazvukových (UZ) vyšetření extra i intrakraniálních cév, tedy oboru, který byl v té době v samém počátku svého rozvoje.

Významný podíl měl počátkem 90. let na vzniku laboratoře pro UZ vyšetření mozkových cév. V té době to bylo jedno z prvních, ne-li úplně první pracoviště v mimo fakultním zdravotnickém zařízení. Posléze se neurologické oddělení stalo detašovaným školícím zařízením IPVZ Praha. V r. 1994 se MUDr. Škoda zasloužil o vznik jednotky intenzivní péče při neurologickém oddělení pelhřimovské nemocnice, což nebylo rovněž v okresní nemocnici zcela samozřejmé.

V současné době působí MUDr. Ondřej Škoda, Ph.D. na pozici primáře neurologického oddělení největší krajské nemocnice v Jihlavě, která svými odbornými centry poskytuje péči pacientům celého kraje. Souběžně provozuje neurologickou ambulanci v Pelhřimově (včetně UZ vyšetření), která je velkým přínosem pro zdejší pacienty i pro spolupracující lékaře.

Velký význam přesahující hranice okresu i kraje má jeho pedagogická práce na lékařské fakultě, v postgraduálním vzdělávání lékařů, v magisterském studiu sester na Vysoké škole polytechnické a odborná publikační činnost. Ocenění Vynikající lékař pro rok 2023 mu plným právem náleží.

Mezi hosty jednání OS ČLK nechyběl ani starosta Pelhřimova Ladislav Med. Ten poděkoval za pozvání a pohovořil o výborné spolupráci mezi městem a pelhřimovskou nemocnicí. „Snažíme se vycházet maximálně vstříc požadavkům nemocnice, jelikož fungující zdravotnictví je pro nás zásadní prioritou. Budeme nadále nemocnici podporovat, ať už se jedná o finanční podporu či pomoc s ubytováním lékařů. K dnešnímu dni bylo nemocnici poskytnuto dvacet sedm městských bytů,“ uvedl. Zároveň popřál mnoho úspěchů lékařům a zdravotnickému personálu v jejich mimořádně náročné a složité práci.

Ocenění Vynikající lékař Pelhřimovska převzal Ondřej Škoda

Zodpovídá: Bc. Andrea Unterfrancová
Vytvořeno / změněno: 23.11.2023 / 23.11.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688