pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  24.11.2023 00:00:00

Omezení provozu v Nemocnici Pardubického kraje v průběhu prosince



V souvislosti s očekávaným prosincovým protestem, který je mimo jiné spojován s požadavkem na systémové změny v českém zdravotnictví, dojde ve čtyřech z pěti krajských nemocnic k omezení provozu. Maximální snaha se vyvíjí o zachování akutní a neodkladné péče, dále pak péče onkologické. Plánované operace se však výrazně omezí, někde se kvůli personální situaci odloží úplně. Výpovědi z dohod o pracovní činnosti, pomocí kterých je zajišťována péče o pacienty mimo běžnou pracovní dobu, dalo v Nemocnici Pardubického kraje (NPK) 38 % sloužících lékařů.

Tam, kde nebude personální situace dostatečná, je maximální snaha o zajištění akutní a neodkladné péče a dále péče o onkologicky nemocné. Nemocnice se zároveň pokusí zajistit provoz všech ambulancí zajišťujících akutní péči, v ostatních případech pak v závislosti na personálních kapacitách, k omezení může dojít např. u plánovaných endoskopických výkonů, rehabilitačních procedur.

Mimo akutní péči musejí pacienti bohužel počítat s možným prodlužováním čekacích dob na vyšetření či termínů plánovaných operací, omezena bude i činnost odborných ambulancí a poraden. Výrazně omezena bude určitě plánovaná operativa, a to až o stovky operací.

K těmto změnám může průběžně docházet ve čtyřech z pěti nemocnic Nemocnice Pardubického kraje. V Litomyšlské nemocnici nepodpořil protest formou výpovědi žádný zdravotník, tamější provoz by tak měl běžet bez omezení.

V nemocnici funguje pracovní skupina, která situaci monitoruje na denní bázi. Aktuální informace tak pacienti najdou vždy na webových stránkách a sociálních sítích nemocnice. 

Tisková zpráva k mimořádnému zasedání Dozorčí rady Nemocnice Pardubického kraje k dopadům současné situace ve zdravotnictví na provoz nemocnic - ZDE

Pardubická nemocnice

V Pardubické nemocnici vypovědělo dohody 42 % sloužících lékařů. V nemocnici tak dojde k omezení plánované operativy v rozsahu 30–70 %, a to napříč všemi operačními obory. K zásadnímu omezení odborných poraden dojde na infekčním a plicním oddělení. Z odborných ambulancí zde bude fungovat pouze očkovací centrum. Ostatní personální kapacity jsou nutné k péči o rostoucí počty pacientů se sezónními respiračními onemocněními a covidem-19. Už v tuto chvíli je zároveň jasné, že se prodlouží i plánovaná vyšetření zobrazovacími metodami, například magnetickou rezonancí.

Nejméně se omezení dotknou kardiologie a interny, tamější personál se k podpoře protestu formou výpovědi nepřidal. Dopad na jejich provoz tak bude spíš sekundární, omezí je personální a provozní kapacity na ostatních odděleních (např. radiodiagnostika či ARO).

Chrudimská nemocnice

Situaci v Chrudimské nemocnici, kde dala výpověď z dohod čtvrtina lékařů ve službách, ovlivňuje především personální situace na oddělení ARO, což se promítne do provozu chirurgických oborů (chirurgie a gynekologie). Plánovaná operativa by nicméně měla běžet beze změn i v prosinci. Na začátku prosince však dojde k uzavření lůžkové části ARO a v návaznosti na to také k uzavření porodnice. Ambulantní provoz by v nemocnici neměl doznat výrazných změn. O vývoji situace a konkrétních termínech bude nemocnice včas informovat.

Orlickoústecká nemocnice

V Orlickoústecké nemocnici vypovědělo dohody 46 % lékařů. Většinu oddělení se podařilo převést do směnného režimu. Problematická situace je na oddělení neurologie, radiodiagnostiky a gynekologicko-porodnickém. Jednání s lékaři však stále pokračují. Nemocnice se bude snažit o zajištění akutní, urgentní a onkologické péče. Zrušena bude převážná většina plánovaných operací a uzavřena bude většina ambulancí a poraden s výjimkou těch akutních. Více informací, které budou průběžně aktualizovány, najdou pacienti na webových stránkách oddělení.

Svitavská nemocnice

Ve Svitavské nemocnici dala výpověď z dohod téměř polovina lékařů, výrazný dopad to bude mít zejména na oddělení gynekologicko-porodnické a ORL. V nemocnici bude omezena plánovaná operativa. Na ostatních odděleních se podařilo rozepsat směnný provoz. Bez výraznějších omezení, až na drobné výjimky, budou fungovat i ambulance a poradny. Konkrétní informace naleznou pacienti na webových stránkách.

V nemocnici stále probíhají intenzivní jednání s vedením ORL a gynekologicko-porodnického oddělení. Pokud se s lékaři nepodaří najít shodu, může dojít k výraznému omezení – v případě gynekologie by byla zrušena plánovaná operativa a mohlo by dojít i k pozastavení příjmu rodiček. Situace na ORL oddělení zatím vypadá tak, že bude v průběhu prosince úplně mimo provoz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688