ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  30.11.2023 09:00:00

Zařízení sociálních služeb v Plzeňském kraji v roce 2022

Nejžádanějším druhem pobytových sociálních služeb byly v Plzeňském kraji v roce 2022 domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem. Nejvíce neuspokojených žádostí bylo evidováno v domovech se zvláštním režimem.

V Plzeňském kraji se nacházelo v roce 2022 celkem 156 zařízení sociálních služeb se 4 927 lůžky. V příslušných sociálních zařízeních tvořily více než jednu třetinu služby provozované formou celoroční pobytové služby. Jedná se o domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem.

Jednou z legislativně stanovených služeb sociální péče je pobytová služba s celoročním provozem v domovech pro seniory. Tato služba je určena zejména těm seniorům, jimž nelze zabezpečit pomoc v jejich přirozeném sociálním prostředí. V Plzeňském kraji bylo v roce 2022 provozováno 24 domovů pro seniory s 1 495 klienty. Z dlouhodobého pohledu má vývoj počtu lůžek proměnlivý charakter. Meziročně se počet lůžek v domovech pro seniory trochu snížil. K mírnému meziročnímu navýšení došlo v letech 2019 a 2020, nicméně v období 20172022 se jedná spíše o snížení počtu lůžek. V roce 2022 byl v tomto sledovaném období počet lůžek v kraji vůbec nejnižší. Průměr počtu lůžek na jedno zařízení dosahuje hodnoty 64,0 v kraji, což je méně než průměr za ČR (68,3 lůžek). U tohoto typu zařízení bylo zaznamenáno 1 203 neuspokojených žádostí o sociální služby, meziročně to znamená navýšení o 13,9 %. V mezikrajském porovnání po kraji Karlovarském (0,9 %) byl podíl neuspokojených žádostí v Plzeňském regionu druhý nejnižší (2,3 %). Nejvíce neuspokojených žádostí bylo evidováno v kraji Jihočeském (podíl 14,7 %).

Přestože se v Plzeňském kraji nejvíce domovů pro seniory vyskytovalo v okrese Tachov (5 zařízení), co do počtu lůžek obsadil prvenství okres Domažlice s kapacitou 339 míst. Nejméně domovů pro seniory bylo v okrese Plzeň-jih (2 zařízení se 165 lůžky) a nejmenší lůžková kapacita bylo evidována v okrese Plzeň-sever (101 lůžek ve 3 domovech pro seniory).

Další legislativně definovanou službou sociální péče je pobytová služba s celoročním provozem v domovech se zvláštním režimem, které poskytují služby osobám trpící duševní nemocí, Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence. V Plzeňském kraji se nachází těchto zařízení 20 a bylo zde v roce 2022 evidováno 1 575 klientů. Z retrospektivního pohledu je patrné, že až na mírný pokles počtu lůžek v roce 2017, od roku 2018 dochází k navýšení počtu i kapacit zařízení. V roce 2022 byla kapacita meziročně navýšena, oproti roku 2021 vzrostla pouze o necelá 2 %. V porovnání s rokem 2017 se však jednalo o výrazný nárůst, a to téměř o 68 %. Průměrná kapacita lůžek v těchto zařízeních činí 81,3 lůžek, tj. o 18,6 lůžek na jedno zařízení nad republikovým průměrem. V zařízeních tohoto typu bylo k 31. 12. 2022 evidováno 1 455 neuspokojených žádostí o příslušnou sociální péči, což bylo o 102 žádostí méně než v roce předchozím. V mezikrajském porovnání se Plzeňský kraj zařadil na osmé místo s podílem 5,5 % neuspokojených žádostí v domovech se zvláštním režimem. Nejvyšší podíl neuspokojených žádostí byl zaznamenán v kraji Moravskoslezském (15,0 %) a nejnižší v Karlovarském kraji (2,0 %).

Nejvíce domovů se zvláštním režimem se nacházelo v okrese Plzeň-město, jednalo se celkem o 5 zařízení s největší kapacitou 570 lůžek. Pouze 50 lůžek bylo k dispozici v okrese Tachov v 1 domově se zvláštním režimem.

V zařízeních sociální péče je dále definována pobytová služba s celoročním provozem pro osoby se sníženou soběstačností vyžadující pravidelnou a komplexní péči, kterou jim nelze zajistit v jejich přirozeném sociálním prostředí, jedná se o domovy pro osoby se zdravotním postižením. V Plzeňském kraji se nalézá 12 těchto zařízení s 1 018 klienty v roce 2022. Od roku 2017 do roku 2019 zůstal počet lůžek zachován, v dalších letech dochází k mírnému poklesu. V roce 2022 bylo zaznamenáno mírné meziroční navýšení. Přepočet lůžkové kapacity na jedno zařízení představoval v kraji hodnotu 88,2 a převýšil republikový průměr o 33,1 lůžek na jedno zařízení. Z údajů o neuspokojených žádostech o sociální služby v Plzeňském kraji lze konstatovat, že neuspokojených žádostí o umístění ve výše citovaném typu zařízení sociální péče bylo 336, tedy meziročně o 13,5 % více. Plzeňský kraj se mezi kraji zařadil na čtvrté místo s podílem 10,6 % neuspokojených žádostí v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Nejvyšší podíl neuspokojených žádostí byl zaznamenán v kraji Moravskoslezském (14,9 %) a nejnižší v Karlovarském kraji (1,0 %).

Nejvíce domovů pro osoby se zdravotním postižením se nacházelo v okrese Plzeň-jih a Plzeň-sever. Každý z těchto okresů disponoval 3 zařízeními, jejichž kapacita nabízela celkem 572 lůžek. Okres Rokycany měl 2 domovy pro osoby se zdravotním postižením s kapacitou 196 lůžek a okres Klatovy 2 zařízení se 181 lůžky. Okres Domažlice tento typ sociální služby vůbec nenabízel.

Mezi další nejvíce využívaná pobytová zařízení sociálních služeb můžeme zařadit azylové domy a chráněné bydlení. Azylové domy poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. V roce 2022 Plzeňský kraj nabízel 9 azylových domů ve 4 okresech, Plzeň-město (4 domy), Domažlice a Klatovy (po 2 domech) a Rokycany (1 dům) s celkovým počtem 262 lůžek (z toho 148 lůžek nabízel okres Plzeň-město). K 31. 12. 2022 bylo v kraji evidováno 128 neuspokojených žádostí o místa v azylových domech.

Chráněné bydlení je pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně duševního onemocnění, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Chráněné bydlení má formu skupinového, popřípadě individuálního bydlení. V roce 2022 byla tato služba přístupná v Plzeňském kraji celkem v 6 zařízeních s celkovou kapacitou 300 lůžek. Většina se nacházela v okrese Plzeň-město (3 chráněná bydlení s kapacitou 189 lůžek), dalších 111 lůžek nabízely okresy Plzeň-jih a Plzeň-sever. O tento typ pobytové služby bylo k 31. 12. 2022 zaznamenáno v kraji 105 neuspokojených žádostí.

Mezi další kromě výše zmiňovaných zařízení sociálních služeb v Plzeňském regionu, které disponují lůžkovou kapacitou, se řadí centra sociálně rehabilitačních služeb (13 zařízení s 81 lůžky), týdenní stacionáře (1 zařízení s 29 lůžky), terapeutické komunity (1 zařízení s 15 lůžky), služby následné péče (2 zařízení s 9 lůžky) a domy na půl cesty (1 zařízení s 8 lůžky).

Mezi zařízení, která nabízela v roce 2022 největší počet služeb bez lůžkové kapacity, patřily sociální poradny (30 služeb), denní stacionáře (12 služeb), nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (7 služeb) a sociálně terapeutické dílny (6 služeb).

 

Kontakt:

Ing. Lenka Hamouzová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
Tel.: 377 612 145
E-mail: lenka.hamouzova@czso.cz

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688