Export (export.cz)
Export  |  30.11.2023 10:43:00

Filipíny spustily další fázi modernizace armády

Pod tíhou měnící se geopolitické situace Filipíny urychlují modernizaci ozbrojených sil. Akvizice v příštích pěti letech by měly přesáhnout částku 9 miliard USD. České firmy budou moci sondovat šance na zapojení do armádních tendrů mimo jiné také na manilském obranném veletrhu ADAS, který proběhne příští rok.

Ilustrační foto: Shutterstock

Program modernizace filipínských ozbrojených sil je rozdělen do tří pětiletých horizontů. Snaha o výraznější modernizaci filipínských ozbrojených sil se ovšem potýkala s rozpočtovými omezeními. Ministerstvo národní obrany přiznává, že v případě Horizontu 1, který probíhal v letech 20132018, se povedlo zajistit financování jenom pro 10 % plánovaných akvizic. Úspěšnější byl Horizont 2 (20182022), kde se povedlo realizovat více než 50 % plánovaných projektů. Zapojily se do něj i české firmy z pozice dodavatelů či subdodavatelů. Zmínit lze například izraelský protiletadlový systém Spyder, který byl instalován na podvozky nákladních automobilů Tatra.

Horizont 3 počítá s akvizicemi v celkové výši 500 miliard pesos (9 miliard USD) v příštích pěti letech. V reakci na střety mezi Čínou a Filipínami v posledních měsících Manila nyní urychluje své akviziční plány. V rámci projednávání státního rozpočtu pro příští rok senátoři vyjádřili podporu dodatečnému navýšení rozpočtu na akvizice související s operacemi v Jihočínském moři. Zákonodárci schválili dodatečných 45 miliard pesos (810 milionů USD) a celkový rozpočet Ministerstva národní obrany by měl přesáhnout 232 miliard pesos (4,2 miliardy USD).

Seznam konkrétních akvizic, které mají být pořízeny v rámci Horizontu 3, podléhá utajení, ale ze zveřejněných informací vyplývá, že zahrnuje například pořízení víceúčelových bojových letounů, radarů, dalších dvou fregat třídy Jose Rizal, vrtulníků a první flotily ponorek v zemi. Proslýchá se také, že plány obsahují i získání dalších protilodních nadzvukových střel BrahMos a lehkých raketometů HIMARS pro obranu pobřeží.

Podle údajů Českého statistického úřadu se za prvních devět měsíců letošního roku vyvezly na Filipíny zbraně a střelivo v hodnotě vyšší než 113 milionů korun, což představuje třetí největší položku českého exportu do této asijské země. Za úspěchem stojí zejména vývoz pistolí a revolverů, přičemž v rámci této kategorie zboží jsou Filipíny největším odbytištěm českých zbrojařů v regionu ASEAN.

České firmy budou mít příležitost prezentovat svou nabídku na největším filipínském obranném veletrhu Asian Defense & Security (ADAS 2024), který se uskuteční od 25. do 27. září 2024 v Manile. Česko má na obranném bienále tradičně silné zastoupení podpořené programy podpory ekonomické diplomacie (PROPED). Nejinak by tomu mělo být i v příštím roce. Zájemci z řad českých firem se mohou s dotazy ohledně účasti na veletrhu ADAS obracet na Obchodní úsek Velvyslanectví ČR v Manile (commerce_manila@mzv.cz), případně mohou kontaktovat Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (info@aobp.cz).

Maroš Guoth, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Manile

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688