mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.11.2023 15:14:00

Ministr Lipavský se v Bruselu zúčastnil jednání ministrů zahraničí NATO

Ministr Lipavský se v Bruselu zúčastnil jednání ministrů zahraničí NATO

29.11.2023 / 13:50 | Aktualizováno: 29.11.2023 / 15:14

Šéf české diplomacie Jan Lipavský se ve dnech 28. a 29. listopadu zúčastnil zasedání ministrů zahraničí členských zemí NATO v Bruselu. Jednání spojenců, jehož se účastnilo i Švédsko, se věnovalo především přípravám Summitu ve Washingtonu v červenci 2024, situaci na Ukrajině a nepřátelskému působení Ruska či globálnímu vlivu Číny. Dvoudenní jednání uzavřelo zasedání Rady NATO-Ukrajina, kterého se účastnil ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba.

Letošní druhé řádné setkání Severoatlantické rady ve formátu ministrů zahraničních věcí v Bruselu bylo první příležitostí k obsahové přípravě výročního summitu NATO, který proběhne ve Washingtonu v červenci příštího roku. Ministři se v tomto kontextu věnovali zejména podpoře Ukrajiny a nepřátelskému působení Ruska v jeho širším sousedství a s tím souvisejícím hybridním hrozbám. Současně spojenci potvrdili odhodlání naplnit obnovený závazek k obranným výdajům. S výhledem k summitu ministři diskutovali také téma čínských globálních ambic. „Oceňuji včasné zahájení diskuze k očekávaným výstupům výročního summitu ve Washingtonu. Žijeme v geopoliticky velmi složité době, a je proto nutné v rámci summitu vyjednat co nejsilnější a nejjednotnější výstupy. Jednota naší Aliance před okolním světem je naprosto klíčová,“ uvedl ministr Lipavský.

Za účasti Vysokého představitele Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josepa Borrella pak proběhlo také jednání věnující se regionu západního Balkánu. „Vítám, že jsme v rámci jednání neopomněli ani region západního Balkánu. Jsem totiž přesvědčen, že jeho přirozená budoucnost je v unijních a euroatlantických strukturách. I přestože hlavní úsilí pro připojení do těchto struktur musí vzejít z regionu samotného, bez naší významné pomoci se celý proces neobejde,“ dodal šéf české diplomacie.

Posledním bodem programu jednání bylo historicky první zasedání Rady NATO-Ukrajina na úrovni ministrů zahraničí, kde spojenci vyjádřili Ukrajině plnou podporu, kterou jí hodlají poskytovat tak dlouho, jak to jen bude nutné. Výstupem Rady NATO-Ukrajina je společné prohlášení.

Na okraj dvoudenního ministerského zasedání ministr Lipavský absolvoval také bilaterální setkání se svými protějšky z Islandu, Černé Hory, Albánie a Lucemburska, a to ve světle koordinace vzájemných pozic k současné bezpečnostní situaci.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688