HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Výsledky  |  29.11.2023 10:50:59

Firmy začaly upřednostňovat hlavně zdravotní benefity. Na zaměstnance apelují, aby je čerpali a nezanedbávali prevenci

benefity zaměstnanci ilustrační

Zaměstnavatelé v souvislosti s nárůstem respiračních onemocnění apelují na zaměstnance, aby nepřecházeli krátkodobé nemoci a pokud možno čerpali zaměstnanecké zdravotní benefity, které jim poskytují. Třeba indispoziční volno (tzv. sick days) nabízí už téměř polovina zaměstnavatelů. Rozšiřují se i preventivní programy, jako jsou lékařská vyšetření, očkování, ozdravné pobyty nebo příspěvky na sportovní a pohybové aktivity, vyplývá ze šetření Hospodářské komory mezi podniky.

„Přecházení chřipky či jiných respiračních onemocnění ohrožuje na zdraví samotné zaměstnance i jejich kolegy na pracovišti. Každý zaměstnavatel si je vědom, že zdraví je na prvním místě, a proto se většina z nich snaží v rámci svých možností přispět k prevenci a předcházet dlouhodobé absenci zaměstnance rozšiřováním palety zdravotních benefitů,“ vysvětlil předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč důvody, proč zaměstnavatelé zdravotní benefity poskytují čím dál četněji. „Dobrou zprávou je, že každoroční nárůst zájmu o zdravotně orientované benefity je patrný i mezi zaměstnanci,“ dodal.

Zdravotní benefity svým zaměstnancům přitom v současnosti nejčastěji nabízejí velké podniky s více než 250 zaměstnanci (71 % z nich) a středně velké společnosti (60 % z nich), méně často jsou rozšířené v mikro a malých firmách do 50 zaměstnanců. I ty ale zvažují, že zdravotní benefity svým zaměstnancům do budoucna nabídnou. Po vzdělávání zaměstnanců jsou totiž druhou nejčastěji zaměstnavateli zmiňovanou skupinou zaměstnaneckých benefitů, kterou by do budoucna chtěli zavést nebo rozšířit, zjistila Hospodářská komora.

Ze šetření také vyplývá, že služby závodního lékaře nabízí přes 60 % zaměstnavatelů. Téměř polovina zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům zdravotní či indispoziční volno (sick days), přičemž čím je firma větší, tím je pravděpodobnější, že jej zaměstnanci mohou čerpat. Ještě v roce 2016 tento zaměstnanecký benefit poskytovala asi jen čtvrtina firem.

Příspěvky na sportovní a pohybové aktivity, například prostřednictvím Multisport karty nebo Flexi Pass, dnes poskytuje zaměstnancům více než třetina zaměstnavatelů.

„Pravidelný pohyb je nedílnou součástí péče o fyzické i duševní zdraví, snižuje nemocnost a zvyšuje produktivitu práce. Investice do pohybových aktivit zaměstnanců je proto investicí s vysokou přidanou hodnotou,“ je přesvědčena viceprezidentka Hospodářské komory a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.


Výrazná většina zaměstnavatelů poskytuje zdravotní benefity všem svým zaměstnancům plošně bez rozdílu (75 %). Adresnou podporu volí asi jen desetina podniků, která zohledňuje individuální potřeby nebo zásluhy zaměstnance pro firmu.

„Velcí zaměstnavatelé mají na vysoce konkurenčním trhu jen omezené možnosti zajistit si dostatek pracovních sil. Jednou z nejefektivnějších cest je investovat právě do zdraví svých zaměstnanců. Nové využití pracovně-lékařských služeb a jejich provázání s daleko cílenější prevencí či definování nového typu zdravotně-sociálních benefitů a podmínek jejich poskytování jsou dvě velice perspektivní cesty, kterým se Hospodářská komora bude v dalším období věnovat. Spolu s našimi členy připravujeme návrhy, jak výrazně posílit roli zaměstnavatelů při péči o zdraví našich zaměstnanců,“ říká viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Součástí reformy péče o zdraví zaměstnanců musí být podle něj také reforma daňového režimu poskytování benefitů. Z nedávného šetření mezi členy Hospodářské komory totiž vyplynulo, že v reakci na konsolidační balíček 40 % zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. „Je přitom jasné, že podpora prevence je pro stát mnohem levnější, a efektivnější, než když musí zdravotní systém řešit důsledky zanedbané prevence,“ dodal Tomáš Prouza.

Do šetření se zapojilo 451 respondentů z řad malých i velkých firem působících v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky.

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688