Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  28.11.2023 14:25:00

Premiéři ČR a Etiopie jednali v Praze o posílení ekonomické a obranné spolupráce a rozvojové pomoci

Fiala a premiér Etiopie Abiy Ahmed Premiér Petr Fiala se v úterý 28. listopadu setkal v Praze se svým etiopským protějškem Abiy Ahmedem. Lídři navázali na společné úspěšné jednání v Addis Abebě na začátku listopadu, během pracovní cesty českého předsedy vlády po subsaharské Africe. Hlavními tématy jednání bylo především posílení hospodářské spolupráce, zejména v oblastech vodního hospodářství, zdravotnictví či těžebního průmyslu, dále obranná spolupráce a rozvoj projektů rozvojové pomoci. Premiéři se dohodli na vzniku česko-etiopské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci.

Šlo o první návštěvu předsedy vlády Etiopie v Česku od sametové revoluce, která navázala na úspěšné jednání obou lídrů v Addis Abebě na začátku listopadu. Český premiér zdůraznil, že tyto intenzivní vztahy ukazují na oboustranný zájem na spolupráci a široký rozsah společných témat.

Aktuální spolupráce České republiky s Etiopií v ekonomické oblasti reálně probíhá v sektorech vodohospodářství, zdravotnictví a v obranném průmyslu. Příkladem dlouhodobé spolupráce jsou čeští hydrologové, kteří jsou v zemi aktivní už od 70. let a nyní svou činnost rozšiřují o nové prostředky a technologie, např. o monitorovací drony. „Rádi bychom dobré obchodní vztahy rozšířili. Příležitost k užší spolupráci je v oblasti těžby a zpracování železné rudy či ve strojírenství – Etiopie má zájem například o traktory z ČR, pan premiér navštíví firmu Zetor. Obchod mezi ČR a Etiopií má potenciál k výraznému růstu. I proto jsme se dohodli na vzniku česko-etiopské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci, která pomůže konkretizovat obchodní projekty,“ uvedl premiér Fiala.

Důležitým tématem jednání byla také bezpečnost a obranná spolupráce. Etiopie je klíčová země pro stabilitu regionu. České podniky se na letecké základně Bishoftu již podílejí na renovaci letounů L-39, leteckém trenažéru či na školení techniků. „Naše spolupráce je vysoce hodnocena a rádi bychom na ni v budoucnu navázali i dodávkami nových strojů L-39 NG nebo civilních L-410. V této souvislosti pan premiér navštívil i Aero Vodochody,“ dodal český předseda vlády.

Afrika má předpoklady stát se regionem budoucnosti a Etiopie je jednou z nejrychleji rostoucích afrických ekonomik s velkým potenciálem v řadě odvětví. České firmy mají zkušenosti a technologie, které by mohly přispět k rozvoji tamní ekonomiky. „Naším cílem je hledat obchodní příležitosti pro české firmy v zemích, kde dosud tolik nepůsobily, rozšiřovat množství trhů, kam naše firmy vyvážejí a pomáhat jim na těchto trzích otevírat dveře. Chceme našim podnikatelům pomoci zajišťovat nové zakázky, které povedou k inovacím, tvorbě pracovních míst a tím i dobré ekonomické kondici naší země. Etiopie naopak láká do země investory z nejrůznějších oblastí, má zájem o spolupráci a my chceme tuto nabídku využít,“ řekl premiér ČR.

Etiopie je jednou z šesti prioritních zemí české rozvojové spolupráce, která se týká hlavně rozvoje venkova, zdravotnictví, humanitární pomoci či udržitelného využití přírodních zdrojů, hlavně vody. ČR chce v pomoci pokračovat, nyní se připravuje návrh programu rozvojové spolupráce na období 20242030.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688