mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  27.11.2023 18:55:00

Zástupci Ministerstva zdravotnictví, IPVZ a nemocnic dnes jednali se Sekcí mladých lékařů ČLK a zdravotnickými odbory o plnění jejich požadavků

Tématem dnešního jednání bylo plnění požadavků Sekce mladých lékařů České lékařské komory a zdravotnických odborů v oblasti novely zákoníku práce, vzdělávání lékařů a informace o navýšení odměňování zdravotníků od r. 2024 a plánovaném zřízení pracovní skupiny k přípravě zákona o odměňování zdravotníků.

„Novelu zákoníku práce jednomyslně schválila vláda, ve čtvrtek bude projednána v prvním čtení (v tzv. devadesátce) v Poslanecké sněmovně a 20. prosince očekávám její projednání v Senátu. Předpokládám u ní širokou shodu napříč koalicí i opozicí. Ještě v prosinci také zřídím pracovní skupinu k přípravě zákona o odměňování zdravotníků, která na něm začne pracovat tak, aby byl platný od roku 2025,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Ministerstvo zdravotnictví zřídilo tzv. koordinátory pro vzdělávání lékařů v každé přímo řízené nemocnici s akreditací pro vzdělávání, kteří jsou zodpovědní za kontrolu průběhu specializačního vzdělávání lékařů. Zřízena bude během tohoto týdne i e-mailová adresa stiznosti-vzdelavani@mzcr.cz, kam mohou lékaři podávat stížnosti na špatný průběh specializačního vzdělávání,” řekla ředitelka IPVZ Irena Maříková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude zároveň ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví vyhodnocovat stížnosti na nedodržování zákoníku práce v nemocnicích. Cílem je prevence opakování těchto porušení. V této i dalších oblastech padla celá řada podnětů, kterými se Ministerstvo zdravotnictví bude dále zabývat.

„Ministerstvo zdravotnictví dalo nejvyšší možnou nabídku – 8,5 miliardy korun na nárůst platů od 1. ledna včetně růstu tabulkových platů o 5 %. To odbory bohužel odmítly. Ačkoliv k dohodě nedošlo, dostanou zdravotníci i nezdravotničtí pracovníci v přímo řízených nemocnicích přidáno, a to od 1. ledna 2024 dle původního návrhu Ministerstva zdravotnictví.Rádi bychom přidali více, ale s omezenými zdroji nemáme neomezené možnosti,” dodal náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688