Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  27.11.2023 16:38:00

Palavu doplnily dřevěné sochy

Palavu doplnily dřevěné sochy

27. listopadu 2023, zprávy z MěÚ , přečteno: 120×

Postupná revitalizace rekreační oblasti Palava pokračuje. Letošní práce završí instalace dřevěných soch od blanenského sochaře Libora Bartoše. Symbolicky se díky nim do lokality vrátí akáty, které loni na podzim uvolnily místo nově vysazovaným stromům.

Akáty rostly podél horní cesty ve svahu pod sídlištěm Sever. Vykáceny byly loni na podzim, následovalo chemické ošetření pařezů, letos na jaře pak jejich obroušení a výsadba nové aleje. Díky dotaci z Ministerstva životního prostředí byly podél horního chodníčku vedoucího od skautské klubovny do Horní Palavy vysazeny více než dvě desítky plnokvětých neplodících třešní. Navázali jsme tak na loňskou výsadbu v lokalitě,“ popisuje Milan Vítek, vedoucí odboru správy a rozvoje města.

Instalace dřevěných soch na Palavě. FOTO: Michal Záboj

Právě kmeny akátů nyní posloužily jako materiál pro nové sochy, které v průběhu letošního podzimu doplní prostor mezi workoutovým hřištěm a někdejší sjezdovkou. Akátové dřevo se tak symbolicky vrátí na Palavu v podobě čtveřice stojících dřevěných skulptur a tří horizontálních dřevěných prvků, které mohou sloužit jako netradiční místo k sezení a odpočinku.

„Všechny sochy odkazují na stromy, které na Palavě rostly. Některé sochy jsou vertikální a symbolizují stojící stromy, tři z nich jsou zpracované jako živly – voda, vzduch a země, které lokalitu tvoří, čtvrtá vertikální socha spojuje dvě figury do jedné a symbolizuje návštěvníky Palavy. Část stromů, které v lese běžně leží skácené na zemi, je přetvořena do nahrubo opracovaných kvádrů, které budou sloužit jako místo k posezení. Vertikální sochy obsahují také průhledy umožňující příchozím nahlížet na lokalitu novým pohledem,“ vysvětluje autor Libor Bartoš.

Nejen sochy ale doplní oblíbenou rekreační lokalitu. Loni Palavu zatraktivnilo nové workoutové hřiště, přibyl také mobiliář, lavičky a odpadkové koše. Letos se obnovy dočkalo také dětské hřiště.

 

FOTOGALERIE
Palavu doplnily dřevěné sochy

Instalace dřevěných soch na Palavě. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií: 17

„Došlo k doplnění dětských prvků, přibyly dvě houpačky a točidla, mezi dolní a horní částí hřiště byly přidány dva nové propojující prvky, dřevěné schůdky a balanční trasa z kůlů. Kompletní regenerací prošly ale všechny prvky – hotové jsou nátěry, výměna všech lan na drobnějších atrakcích i centrálním majáku. Došlo k doplnění chytů, vyměnili jsme plošné desky i deskové prvky na jednotlivých prvcích, obnoveny byly balanční prvky. Odstraněný už je také nefunkční vodní prvek, obnovené a vyměněné jsou obruby, doplněný je písek v pískovišti,“ vyjmenovává Milan Vítek.

Revitalizace rekreační oblasti bude pokračovat i v následujících letech. Aktuálně se dokončuje projekt, který počítá s rekonstrukcí veřejného osvětlení, úpravou komunikací, doplněním zeleně i vytvořením nových odpočinkových zón s možností posezení poblíž vodní hladiny. Přibýt mají veřejné grily, vodní prvky, molo nebo skluzavky, projekt obsahuje také úpravu břehů, počítá i s novým sociálním zázemím či mobiliářem pro převlékán a úpravou budov v lokalitě.

Revitalizace, která má v součtu stát až 50 milionů korun, bude rozdělena do několika etap, rychlost realizace bude záviset na tom, jak bude město úspěšné při získávání dotací. Žádost o dotaci chce Blansko podávat už začátkem příštího roku. Peníze na další fáze revitalizace budou schvalovat také zastupitelé na svém prosincovém jednání.

 

vložil: Pavla Komárková, tisková mluvčí / odbor vnějších vztahů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688