mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.11.2023 12:08:00

Český aerospace průmysl posiluje svoji pozici na trhu SAE

Český aerospace průmysl posiluje svoji pozici na trhu SAE

27.11.2023 / 11:43 | Aktualizováno: 27.11.2023 / 12:08

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou jedním z hlavních uzlů globální letecké dopravy a zároveň i významným trhem pro letecké technologie a služby, který se po pandemii rychle vrátil k trendu silného růstu. Emirátský trh je nejen pro české výrobce leteckých technologií a poskytovatele služeb nesmírně zajímavý, a o české výrobce, služby a know-how je v SAE velký zájem. To bylo zřejmé i z nedávného veletrhu Dubai Airshow, kde byla k vidění silná česká oficiální přítomnost i firemní prezentace. Největší zájem je o české systémy avioniky, technologie proudových motorů, podvozky, elektroniku, ale i o kompletní letadla a různé hybridní systémy letecké přepravy, simulátory či školení pilotů a leteckého personálu. Potenciál pro dodávky českých technologií a služeb, ale i pro různé investiční příležitosti, financování rozvoje inovativních českých startupů, či pro společný výzkum, vývoj a výrobu v SAE je přitom enormní.

Prezentace českého leteckého a vesmírného průmyslu na letošním ročníku prestižního veletrhu Dubai Airshow ve dnech 13. – 17. listopadu 2023 proběhla pod záštitou Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) ve spolupráci s rezorty obrany, průmyslu a zahraničí. Akce byla realizována formou projektu ekonomické diplomacie (PROPED) a vedoucím české delegace čítající zástupce 12 českých podniků byl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Členem delegace byl i velitel vzdušných sil ČR generálmajor Ing. Petr Čepelka, velvyslanec Josef Koutský a prezident ALKP Josef Kašpar.

Kromě českých výrobců letadel Aero Vodochody a Aircraft Industries byly v české firemní delegace přítomny i státní opravárenský podnik LOM PRAHA a jeho dceřiná společnost VR GROUP, ERA a Mesit ze skupiny OMNIPOL, technologický holding LPP, specialisté na nedestruktivní testování ze společnosti Radalytica, výrobce leteckých podvozku Charvát AXL, CSG Aerospace, PBS Velká Bíteš, MGM Compro či Ray Service. Česká národní expozice se představila ve velkoryse koncipovaném dvoupatrovém výstavním pavilonu moderního designu v podobě letiště, který vynikal i mezi světovou konkurencí zvučných jmen. Na stojánce mezinárodního dubajského letiště Al Maktoum International Airport pak byl k vidění i kunovický letoun L 410 NG, který na akci přiletěl z ČR.

Veletrh Dubai Airshow se řadí mezi největší letecké veletrhy na světě, což odráží význam SAE na poli leteckého průmyslu. Veletrh má záběr jak na vojenské, tak na civilní letecké technologie. Na 18. ročníku Dubai Airshow se sešlo více než 1400 vystavovatelů, 180 vystavených letounů, 20 národních pavilónů a 390 armádních a civilních delegací. Z významných dohod uzavřených na letošním veletrhu stojí za zmínku objednávka 95 letounů Boeing 777X a 787 Dreamliner pro aerolinii Emirates v celkové hodnotě 52 mld. USD. K tomu ještě společnost Emirates přihodila objednávku na dalších 15 letadel Airbus A350-900 za 6 mld. USD. Letecká společnost Flydubai pak na veletrhu podepsala smlouvu na dodávku 30 letounů Boeing 787-9 Dreamliner za 11 mld. USD. Kromě těchto „highlights“ byla na veletrhu uzavřena řada významných dohod o spolupráci SAE a světových výrobců týkajících se akvizic ale i technologického transferu pokročilých leteckých systémů do SAE.

Většina českých společností zastoupených v delegaci již v SAE realizuje určité zakázky a projekty. Česká společnost Charvát AXL například vyvinula podvozek pro emirátský lehký bitevník B-250 z dílny společnosti Calidus. Zájem vyvolala i česká technologie hybridního letounu schopného vertikálního vzletu a přistání, který by v místních podmínkách mohl najít celou řadu uplatnění, například jako vzdušné taxi ve věčně ucpaných megaměstech jako je Dubaj. Otevřené dveře mají i čeští výrobci proudových motorů, kteří plánují společnou výrobu technologií s partnery ze SAE. Zájem je však i o české systémy avioniky, simulátory či školení pilotů a leteckého personálu. V neposlední řadě se diskutovala i spolupráce v oblasti kosmických technologií, kde je velký potenciál o spolupráci mezi českými společnostmi a vesmírnou agenturou SAE, která má vlastní ambiciózní program silně orientovaný na výzkum a vývoj a rozvoj vesmírných aktivit, které mají SAE umožnit pokročilý průzkum vesmíru, včetně vysílání satelitů a realizaci misí na Měsíc a na Mars. Velvyslanectví ČR v Abu Dhabí aktivity českých výrobců a exportérů aerospace technologií v SAE podporuje a připravuje za tímto účelem i projekt ekonomické diplomacie zaměřený primárně na vesmírné technologie. Podrobnější informace může podat obchodní rada velvyslanectví.

Jakub Jaroš, ekonomický a obchodní diplomat, Zastupitelský úřad ČR v Abu Dhabi


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688