Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.11.2023 09:14:13

Spotřebitelská nálada za očekáváním, oživení spotřeby bude pomalé - Rozbřesk

Listopadový pokles spotřebitelské nálady jenom podtrhuje negativní rizika spojená s našimi sázkami na pozvolné oživení české ekonomiky v příštím roce. To by mělo být ve znamení oživujících reálných útrat českých domácností pozitivně reagujících na nižší inflaci a lehký růst reálné mzdy. Jak však ukazují poslední indikátory důvěry z ČSÚ, nálada mezi českými spotřebiteli stále zůstává “na bodu mrazu”. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil v listopadu o 2,0 body na hodnotu 90,7 bodů. To je přes určité vylepšení v posledních zhruba 6 měsících stále historicky velmi nízké číslo - přibližně na úrovni minim dosažených na začátku pandemie COVID 19 v roce 2020.

Navíc extrémně nízko (v blízkosti historických minim) se pohybuje v posledních měsících klíčový subindex spotřebitelské nálady - ochota podniknout v následujících 12 měsících výraznější nákup (například dražší elektrické přístroje). Paradoxem je, že domácnosti sice očekávají v příštím roce pokles inflace a lepší výkon hospodářství, současně ale nevěří, že by se to mělo výrazně podepsat na zlepšení jejich finanční situace. I proto pravděpodobně nepočítají v nejbližší době s nárůstem výdajů za “výraznější nákupy” a spíše předpokládají, že mohou dál více spořit.

Na druhou stranu, z pohledu českého HDP je pozitivní zprávou, že klopýtající německý průmysl v listopadu ukázal první známky stabilizace (jak podle indexu nákupních manažerů, tak podle indexu IFO). Bohužel se to však zatím neodrazilo na lepším výsledku nálady v českém průmyslu podle průzkumu ČSÚ.

Při pohledu do tohoto týdne bude pro trh i ČNB nejdůležitější sledovat páteční revizi HDP za třetí kvartál (1.,2), zejména v souvislosti s jeho detailní strukturou. Klíčové pro centrální bankéře bude vidět, jak se daří spotřebě domácností a jak se vyvíjí jejich příjmy. Po HDP pak přijde jedno z posledních zásadních čísel tohoto roku - výsledek mezd za třetí kvartál (4,12). Náš nowcast v tuto chvíli ukazuje na zvolnění dynamiky do blízkosti 6,5-7,0 % (meziročně), což by bylo o něco méně, než ukazuje poslední prognóza centrální banky.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna reagovala ke konci týdne na jednu stranu pozitivně na lepší podnikatelské nálady z Německa, na druhou stranu podle ČSÚ se zhoršila nálada v českém průmyslu a současně s tím opět poklesla nálada mezi spotřebiteli (viz úvodník). V tomto týdnu je znovu na programu méně důležitých událostí a až v závěru týdne může připoutat pozornost revize HDP za třetí kvartál.

Eurodolar

Fakt, že podnikatelská nálada v eurozóně patrně našla dno a Izrael s Hamasem uzavřel (alespoň dočasné) příměří pomáhají společné evropské měně, takže eurodolar se obchoduje v blízkosti 1,10. Začátek týdne, kterému budou dominovat inflační data, bude pro eurodolar poněkud hluchý. Jedinou pozornost mohou poutat další aukce amerických vládních dluhopisů, které můžou tlačit výnosy vzhůru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688