ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.11.2023 13:30:00

Evropská komise a Indie podepsaly dohodu o polovodičích

Evropská komise a Indie podepsaly dohodu o polovodičích

Spolupředsedové Rady EU-Indie pro obchod a technologie, výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, se dnes zúčastnili rozhovoru se svými indickými protějšky – ministrem zahraničních věcí Subrahmanjámem Džaišankárem, ministrem železnic, komunikací, elektroniky a informačních technologií Ašvini Vaišnávem a ministrem obchodu Pijúšem Gojálem. Hovořilo se zejména o dosavadní práci v rámci Rady EU-Indie pro obchod a technologie a položil se tak základ pro příští zasedání ministrů.

Všichni uvítali dohodu mezi EU a Indií o memorandu o porozumění týkajícím se polovodičů. Podepsali ji eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton a indický ministr železnic, komunikací, elektroniky a informačních technologií Ašvini Vaišnáv. Tato dohoda stanoví, jakým způsobem budou EU a Indie spolupracovat na vytvoření odolných dodavatelských řetězců polovodičů a vyměňovat si zkušenosti v oblasti inovací.

Na základě tohoto memoranda mají EU a Indie v úmyslu:

  • sdílet zkušenosti, osvědčené postupy a informace o příslušných ekosystémech polovodičů
  • určit oblasti spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi univerzitami, výzkumnými organizacemi a podniky
  • pomáhat při rozvoji dovedností, talentů a pracovních sil v odvětví polovodičů a usnadňovat spolupráci pořádáním seminářů, partnerství a podporou přímých investic
  • zajistit rovné podmínky v tomto odvětví, mimo jiné sdílením informací o poskytnutých veřejných dotacích

Další kroky

Oba partneři se budou i nadále pravidelně scházet a budou podávat zprávy v rámci Rady pro obchod a technologie. Příští zasedání ministrů je naplánováno na začátek roku 2024 a proběhne v Indii.

Souvislosti

Partnerství s Indií je pro EU jedním z nejdůležitějších mezinárodních vztahů. Prohloubení tohoto partnerství, mimo jiné prostřednictvím Rady pro obchod a technologie, je proto prioritou.

První ministerské zasedání Rady pro obchod a technologie se konalo 16. května 2023 v Bruselu. Navázalo tak na zahájení partnerství 6. února 2023 a na oznámení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a indického premiéra Naréndry Módího učiněném 25. dubna 2022 v Novém Dillí.

Rada EUIndie pro obchod a technologie je druhým dvoustranným fórem EU tohoto typu a zcela prvním takovým partnerstvím uzavřeným ze strany Indie. Rada EUUSA pro obchod a technologie vznikla v červnu 2021. Rada EUIndie doplňuje již zahájená digitální partnerství s asijskými partnery v rámci Strategie EU pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu.

Další informace

Memorandum o porozumění týkající se polovodičů

První zasedání Rady EU–Indie pro obchod a technologie

Quote

Polovodiče jsou hnací silou ekologické a digitální transformace. Mají rovněž zásadní význam pro hospodářskou bezpečnost a konkurenceschopnost průmyslu EU a v širším smyslu celé její ekonomiky. Podpisem této dohody s Indií, důvěryhodným a dynamickým partnerem, se nám otevírají nové možnosti, jak podporovat inovace v této důležité oblasti.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-11-23

Čipy mají pro ekonomiku zásadní význam. Zvyšujeme proto naši odolnost v nových geopolitických dodavatelských řetězcích polovodičů. Jsem rád, že budeme i nadále spolupracovat s Indií, naším klíčovým partnerem, v otázkách obchodu a technologií. Našim společným cílem bude překonat problémy v dodavatelských řetězcích. Z dlouhodobého hlediska bude mít naše spolupráce v oblasti výzkumu a dovedností zásadní význam pro zvýšení ekonomické odolnosti.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688