ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.11.2023 16:00:00

EU a Kanada uzavírají Zelenou alianci za účelem prohloubení spolupráce v oblasti vnitrostátních a mezinárodních politik

EU a Kanada uzavírají Zelenou alianci

EU a Kanada dnes na dvoustranném summitu ve městě St. John's v Newfoundlandu uzavřely Zelenou alianci. Aliance posílí politickou, technickou, hospodářskou a vědeckou spolupráci mezi těmito dvěma podobně smýšlejícími partnery. Zahrnuje opatření v oblasti klimatu, ochrany životního prostředí a oceánů, přechodu na čistou energii, ekologické průmyslové transformace, výzkumu a inovací a financování klimatických opatření a opatření na podporu biologické rozmanitosti.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová k tomu dnes řekla: Kanada je důvěryhodným partnerem Evropy při řešení trojí krize, které naše planeta čelí: změna klimatu, úbytek biologické rozmanitosti a znečištění. Jsem velmi ráda, že jsme dnes s premiérem Trudeauem zahájili Zelenou alianci. Tato aliance pozdvihne naši spolupráci na novou úroveň a prohloubí a rozšíří rozsah činností, které společně vykonáváme. Od čisté energie po ekologické technologie: tyto oblasti nám pomohou dosáhnout našeho cíle čistých nulových emisí.“

EU i Kanada mají společný cíl: dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Proto hodlají v tomto kritickém desetiletí do roku 2030 zintenzivnit opatření v oblasti klimatu. Budou úzce spolupracovat na zajištění úspěšného plnění cílů Pařížské dohody, aby se podařilo udržet nárůst průměrné globální teploty pod 1,5 °C ve srovnání s úrovní před průmyslovou revolucí. Oba partneři budou společně prosazovat ambiciózní opatření v oblasti klimatu na celosvětové úrovni a společně podporovat rozvojové země a rozvíjející se ekonomiky při provádění jejich vlastních politik v oblasti klimatu a životního prostředí.

EU a Kanada zintenzivní úsilí o drastické snížení emisí skleníkových plynů v odvětvích, které těchto emisí produkují nejvíce. Budou usilovat o urychlení postupného vyřazování fosilních paliv bez omezování emisí v celosvětovém měřítku a o ukončení výstavby nových uhelných elektráren. Mají rovněž v úmyslu spojit síly při plnění celosvětových cílů v oblasti energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů a pokročit v práci na snižování emisí metanu. Zaměří se na dekarbonizaci dopravy ve všech jejích druzích, především na silniční, leteckou a lodní dopravu, a na snižování emisí z provozu budov. EU se dnes stává partnerem Celosvětové výzvy v oblasti cen uhlíku (GCPC), kterou vyhlásil kanadský premiér Trudeau. Cílem výzvy je zvýšit explicitní pokrytí globálním systémem stanovení ceny uhlíkuna 60 % do roku 2030 a vytvořit fórum pro dialog, koordinaci a budování kapacit v oblasti obchodování s emisemi.

EU a Kanada budou společně usilovat o zvýšení odolnosti společnosti vůči změně klimatu prostřednictvím spolupráce v oblasti přizpůsobení se změně klimatu, odolnosti vůči změně klimatu a zmírňování a snižování rizika katastrof. Za tímto účelem budou rovněž pokračovat v mobilizaci a navyšování finančních prostředků na klimatická opatření na mezinárodní úrovni.

EU a Kanada rovněž spolupracují v otázkách životního prostředí, včetně provádění cílů celosvětového rámce pro biologickou rozmanitost z Kchun-mingu a Montrealu. Prohloubí spolupráci především v oblasti zastavení a zvrácení úbytku biologické rozmanitosti, znehodnocování lesů a odlesňování, podpory oběhového hospodářství a řešení celého životního cyklu plastů. Společně se zaměří na udržitelnou správu moří a oceánů a rychlou ratifikaci a účinné provádění Smlouvy o biologické rozmanitost v oblastech nacházejících se mimo jurisdikci jednotlivých států a budou podporovat dialog o spolupráci v záležitostech týkajících se Arktidy. Budou rovněž spolupracovat na udržitelných zemědělských postupech a na přírodě blízkých řešeních s cílem odstranit CO2 z atmosféry a zachytit jej v půdě, lesích, mokřadech a dalších ekosystémech. Budou usilovat o mobilizaci a navýšení finančních prostředků a investic v oblasti biologické rozmanitosti.

EU a Kanada také rozšíří spolupráci v oblasti regulace a podnikání. Budou podporovat průmyslovou transformaci a rozvoj a zavádění inovativních uhlíkově neutrálních technologií a pokračovat ve spolupráci v oblasti surovin a integrace hodnotových řetězců surovin. Prohloubí spolupráci ve výzkumu a inovacích v oborech, jako jsou změna klimatu, energetika, zhoršování životního prostředí a ztráta biologické rozmanitosti, odolnost zemědělství a potravinového zabezpečení, udržitelnost moří a oceánů a čisté letectví, jakož i zelená a inteligentní města.

Souvislosti

Zelená aliance je nejkomplexnější formou dvoustranné spolupráce, která byla zavedena v rámci Zelené dohody pro Evropu. Obě strany se v rámci aliance zavazují ke klimatické neutralitě a ke sladění svých vnitrostátních a mezinárodních politik v oblasti klimatu, aby tohoto cíle dosáhly. Zelená aliance mezi EU a Kanadou je pouze třetí dohodou svého druhu a navazuje na Zelenou alianci mezi EU a Norskem podepsanou v dubnu 2023 a Zelenou alianci mezi EU a Japonskem podepsanou v květnu 2021.

Další informace

Zelená aliance mezi EU a Kanadou – celé znění k dispozici níže

Summit Kanady a Evropské unie 2023 – společné prohlášení

 

Quote

Kanada je důvěryhodným partnerem Evropy při řešení trojí krize, které naše planeta čelí: změna klimatu, úbytek biologické rozmanitosti a znečištění. Jsem velmi ráda, že jsme dnes s premiérem Trudeauem zahájili Zelenou alianci. Tato aliance pozdvihne naši spolupráci na novou úroveň a prohloubí a rozšíří rozsah činností, které společně vykonáváme. Od čisté energie po ekologické technologie: tyto oblasti nám pomohou dosáhnout našeho cíle čistých nulových emisí.“
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688