Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  24.11.2023 15:14:00

Participace k revitalizaci Velkého náměstí (ŽIVÉ NÁMĚSTÍ)

Velké náměstí v Hradci Králové, historický a kulturní poklad města, projde významnou vizuální proměnou. Město se rozhodlo, že budoucnost tohoto významného veřejného prostoru bude v rukou jeho občanů. Každý, kdo bude jen trochu chtít, dostane možnost aktivně se zapojit a sdílet své myšlenky, nápady a připomínky ohledně toho, jak by mělo Velké náměstí vypadat a jakou funkci by ve veřejném prostoru mělo plnit.
Velké náměstí logo participace
 

 
 

Aktuální informace naleznete ZDE.

Aktivní účast

Cesta participativního procesu, pro kterou se město rozhodlo, jasně ukazuje, že Velké náměstí patří všem občanům Hradce Králové. Je to místo, které spojuje historii a současnost. Cílem je poskytnout platformu pro sdílení názorů a potřeb, a na jejich základě společně vytvořit prostor, který bude těšit všechny občany Hradce Králové i turisty. Tímto projektem město zve své občany k aktivnímu zapojení. Participace má konzultativní charakter a bude mít podobu offline i online setkání - workshopů. Workshopy budou probíhat od poloviny listopadu do poloviny prosince. Cílové skupiny zahrnují nejen veřejnost, ale také odborníky, instituce, rezidenty a podnikatele z Velkého náměstí a okolí. S ohledem na význam Velkého náměstí jsou tito klíčoví aktéři města do procesu zapojeni, aby zajistili odborný pohled na problematiku revitalizace Velkého náměstí a poskytli jiný pohled na vítěznou architektonickou studii.

Na tomto odkazu https://forms.gle/dzp8Gx5NxEWtsjVb6 je také možné vyplnit dotazník k tématu revitalizace Velkého náměstí. Dotazník bude přístupný až do konce tohoto roku.

Hradec Králové jako participativní město

Náplní participativního procesu jsou osobní a online setkání využívající ověřené participativní metody pro efektivní sběr dat. Setkání doplní online dotazníkové šetření a interaktivní program pro děti hradeckých základních škol. Zapojení dětí do procesu participace představuje skvělý způsob, jak je zapojit do dění ve svém okolí a naučit je, jak se stát aktivními občany. Tímto způsobem společně formujeme budoucnost Velkého náměstí v Hradci Králové a ukazujeme, jak participace občanů může mít pozitivní vliv na podobu Vašeho města. Vaše názory a připomínky jsou klíčem k úspěchu tohoto projektu, a my jsme rádi, že se můžeme společně pustit do práce na tom, aby Velké náměstí bylo lepším místem k životu.

Historie místa

Velké náměstí v Hradci Králové je historickým jádrem města, jehož kořeny sahají až do 13. století. Toto náměstí je součástí městské památkové rezervace, která byla vyhlášena v roce 1962 a zahrnuje obvod středověkého města postaveného na ploše bývalého hradiště. Na Velkém náměstí i v jeho okolí najdeme řadu významných historických budov, včetně Bílé věže, která pochází z období renesance a sloužila jako strážní věž, a morového sloupu z roku 1716, který stojí uprostřed náměstí. Zde také najdeme budovu původně gotické radnice a mnoho renesančních a barokních měšťanských domů. Dvě výrazné věže gotického kostela sv. Ducha a Bílé věže dominují siluetě města. Dále můžeme obdivovat barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je stavebně propojený s barokní jezuitskou kolejí. Vrcholné baroko je zastoupeno kostelem sv. Klimenta a biskupskou rezidencí. Velké a Malé náměstí obklopují gotické, renesanční a barokní měšťanské domy. Historická radnice prošla několika úpravami a získala pozdně klasicistní vzhled v letech 1851-1852. Mezi dalšími významnými památkami patří biskupská rezidence, pozůstatky bývalé pevnosti, zbytky hradeb a kasemat a bývalá jezuitská kolej s kostelem Nanebevzetí Panny Marie.




 
Zodpovídá: PhDr. Karel Vít, Ph.D.
Vytvořeno / změněno: 8.11.2023 / 8.11.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.09.2022Velký Šenov - uzavírka náměstí 10. - 11.9. Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
03.09.2021Hradec Králové: Velké náměstí chce život! Hradec Králové (hradeckralove.org)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688