mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.11.2023 13:24:00

Rozvoj finského bateriového průmyslu – šance i pro Čechy

Finsko v poslední době vynakládá mimořádné úsilí i prostředky na zásadní posílení kompetencí, konkurenceschopnosti a soběstačnosti v oblasti bateriového průmyslu a v souvisejících oborech. Finská bateriová strategie je součástí snah země o urychlení zelené tranzice a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2035. Finský bateriový průmysl nabízí řadu příležitostí i pro zahraniční firmy a výzkumné instituce, o čemž se mohli přesvědčit jejich čeští zástupci během projektu „Česko-finské bateriové dny“, který se v listopadu konal ve Vaase a v Helsinkách.

Finsko v posledních několika letech napřelo své úsilí ke zvládnutí kompletního bateriového řetězce od těžby veškerých potřebných surovin, včetně vzácných kovů, přes produkci potřebných chemikálií, výrobu samotných baterií až po jejich recyklaci. V lednu 2021 Finsko jako jedna z prvních zemí na světě přijalo národní bateriovou strategii, která i dnes vytyčuje cesty, jak na mezinárodní úrovni posílit kompetence, konkurenceschopnost a udržitelnost v oblasti bateriového průmyslu. Základními kameny strategie jsou dostupnost a schopnost zpracování surovin, výrazně posílená výroba a výzkumné aktivity v oblasti využití a zpracování materiálů a recyklace. Po celém Finsku aktuálně již běží či se připravuje řada investičních projektů v oblasti bateriového průmyslu. Kromě výroby samotných baterií, na kterou se soustředí např. firma Valmet Automotive, jde především o projekty zaměřené na těžbu a rafinaci vzácných kovů jako lithium, kobalt, nikl a výrobu chemikálií. Na recyklaci baterií se zaměřuje např. firma Fortum, která v dubnu tohoto roku v Harjavaltě otevřela bateriové recyklační centrum využívající nízkoemisní hydrometalurgickou technologii, jež je největší svého druhu v Evropě. Právě schopnost maximalizace získávání kritických vzácných kovů z „černé hmoty“ a její regionalizace v rámci Evropy se ukazuje jako klíčová.

Finsko má i na evropské poměry v rámci zelené tranzice mimořádně vysoké ambice a již do roku 2035 chce být uhlíkově zcela neutrální. Kromě obrovského boomu větrné energetiky v posledních třech letech a plánu stát se evropskou vodíkovou velmocí se tyto ambice samozřejmě promítají i do bateriového průmyslu, kde má Finsko kromě zajištění maximální soběstačnosti v rámci celého řetězce i vysoké exportní ambice. Jde o mimořádně dynamicky se rozvíjející oblast, kde vzniká řada příležitostí pro spolupráci se zahraničními partnery, včetně českých firem. S ohledem na zcela zásadní význam inovací pro další rozvoj bateriového průmyslu zde existují mimořádně zajímavé příležitosti i v oblasti výzkumu a vývoje, a to nejen na bilaterální, ale i unijní úrovni. R&D v oblasti bateriových technologií se ve Finsku intenzivně věnuje např. Státní výzkumný ústav VTT či Aaltova univerzita. Zajímavý je rovněž projekt BATCircle 2.0, který má za cíl zajistit udržitelnost v rámci cirkulární ekonomiky bateriových materiálů, zlepšit těžební postupy a výrobní procesy, posílit spolupráci mezi výzkumnými institucemi a průmyslem a zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost Finska. Dynamicky se rozvíjející finský bateriový průmysl samozřejmě skýtá příležitosti i pro investory. Aktuálně se v této oblasti plánují investice za 15 mld. eur a očekává se, že bateriový průmysl ve Finsku zaměstná přímo 9 tisíc lidí, nepřímo pak dalších 20 tisíc. Kromě surovin, know-how a kvalifikované pracovní síly může Finsko nabídnout zrychlené schvalovací procesy u zelených investic a celkově příznivé podnikatelské prostředí.

Během „Česko-finských bateriových dnů“, které ve dnech 22. a 23. listopadu ve Vaase a Helsinkách zorganizovalo české velvyslanectví ve spolupráci s Českým bateriovým klastrem a řadou místních partnerů, se ukázalo, že české firmy v oblasti baterií rozhodně mají co nabídnout a zaujmout dokázala i česká vědecká a výzkumná pracoviště. Více než šedesáti finským partnerům se představilo celkem 8 českých firem (BatteryCheck, Bilfinger Tebodin, ChargeUp, EVC Group, Foxconn, Kovohutě Příbram, Remavy Group a Zebra Group) a 4 univerzity a výzkumné instituce (CEITEC, ČVUT, VUT a VÚTS). Během následných více než 120 bilaterálních jednání byly v řadě případů položeny základy slibné budoucí spolupráce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688