mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.11.2023 19:48:00

Chile transformuje potravinářský průmysl a české firmy mají co přispět

Chile transformuje potravinářský průmysl a české firmy mají co přispět

22.11.2023 / 19:02 | Aktualizováno: 22.11.2023 / 19:48

Chile je jednou z nejrozvinutějších zemí Latinské Ameriky a jedním z klíčových odvětví je potravinářský průmysl. Ten je po průmyslu těžebním druhým největším z hlediska podílu na národním HDP a vývozu do zahraničí. V posledních letech si Chile v tomto průmyslu upevnilo pověst jednoho z hlavních světových aktérů. Potravinářský průmysl je v Chile moderní a rozvinutý. Jeho roční obrat činí 34 miliard USD a podle očekávání má trh dále růst a to ročně zhruba o 6 %.

Chilský potravinářský průmysl nabízí mnoho příležitostí pro inovativní české firmy. Od investic do agrotechnologií (zejména do softwaru), robotiky a mechanizace, sledovacích technologií či agrobiotechnologií přes inovativní potraviny a jejich výrobu, recyklátory potravinového odpadu až po aplikace pro objednávání, přepravu a prodej potravin online.

  1. Zdravé, prémiové potraviny - Spotřebitelé v Chile následují celosvětový trend a stále více vyhledávají zdravé, prémiové a diferencované potraviny. Roste poptávka po hotových, zpracovaných potravinách, kde je důraz kladen na to, aby se jednalo o zdravé produkty. Příkladem může být v posledních letech silný růst prodeje v segmentech jako je ekologická dětská výživa, výrobky z ovoce a zeleniny a hotová jídla, která jsou prezentována jako "domácí".
  2. Ekologické a obohacené výrobky - Mezi další segmenty trhu s atraktivním růstovým potenciálem patří ekologické výrobky, výrobky "free-from/reduced/low-in", zdravé nápoje, včetně balené vody, a energetické potraviny, zejména energetické tyčinky. Mnohé z těchto segmentů vykazují lepší růstový potenciál ve srovnání s trhem jako celkem, což vytváří atraktivní možnosti.
  3. Bílkovinné alternativy - Ačkoliv největším segmentem nynějšího trhu je maso s tržbami 7,30 miliardy USD v roce 2023, právě odklon od živočišných bílkovin k rostlinným alternativám je jedním z rychle rostoucích trendů. Celosvětový průmysl alternativních bílkovin se rozvíjí a nabízí pozoruhodný růstový potenciál. Nově vznikající tendence souvisí s nárůstem zpracovaných potravinářských výrobků bez lepku, laktózy, cukru, alergenů nebo jiných látek vyráběných v souladu s etickými normami a zohledňující životní prostředí. To představuje příležitosti v Chile, které má dobře rozvinutý ekosystém pro NPD (New Product Development) a NPL (New Product Launch); navíc se očekává, že v odvětví zdravých potravin se rychlost a snadnost obou faktorů ještě urychlí díky zřízení nových inovačních a technologických center po celé zemi, jako je CeTA (Centro Tecnológico para la innovación Alimentaria / Technologické centrum pro inovace v potravinářství).
  4. Obaly - Potravinářský sektor je celosvětově největším koncovým spotřebitelem obalů a jeho poptávka po obalových materiálech v poslední době roste o 2,6 % ročně. Celkově více než 60 % všech obalů vyrobených v Chile připadá na potravinářský průmysl a jejich růst přímo odpovídá vlivu spotřeby potravin a růstu potravinářského průmyslu. S růstem potravinářského průmyslu tedy poroste i poptávka po obalech. I zde se může najít velice zajímavý prostor pro inovace a podnikání s ohledem na stále vyšší snahu recyklovat nebo využívat ekologicky šetrné materiály. To navazuje na Regulační rámec zákona REP z roku 2016, který se stal katalyzátorem pro celý ekosystém nakládání s odpady s cílem upevnit cestu k oběhovému hospodářství, kde různé druhy odpadů zůstávají v oběhu díky inovacím, opětovnému použití a recyklaci.
  5. Inovace - Podle dostupných dat celosvětový zemědělsko-potravinářský průmysl spotřebovává 30 % vyprodukované energie, a vypouští 22 % celkových emisí skleníkových plynů. Každý rok navíc příjde vniveč třetina vyprodukovaných potravin, někdy ještě předtím, než se dostanou na stůl. Je zde proto zřejmý potenciál pro efektivnější produkci, zpracování potravin či jejich transport, který by byl zároveň šetrnější k životnímu prostředí. Podnikatelé, kteří využívají ekologicky šetrných principů a postupů či kteří disponují moderními technologiemi, mají v Chile potenciál uspět.
  6. Online prostředí - Pandemie covid-19 ovlivnila celý svět a potravinářský průmysl nebyl výjimkou. Neobvykle rychle se značná část veškerých aktivit přesunula do online prostředí. Od té doby Chilané mnohem častěji využívají řadu aplikací, prostřednictvím kterých si například objednávají potraviny nebo hotová jídla. Digitální nakupování si získalo důvěru spotřebitelů a nabízí prostor k dalšímu podnikání.

Potravinářský průmysl hraje důležitou úlohu v rámci chilské ekonomiky. Chile patří mezi největší producenty vína. Za úspěch vděčí Chile nejen vhodným přírodním podmínkám, ale i moderním technologiím, svému právnímu rámci či otevřené ekonomice, která je atraktivní pro zahraniční investory. Chilská vláda nadále podporuje modernizaci tohoto odvětví především jeho robotizaci a automatizaci. Zároveň se snaží hledat efektivnější způsoby zpracování potravin, aby nedocházelo k zbytečnému plýtvání, ať už základních surovin nebo ostatních zdrojů.

Petra Nostas Arias, DEK Velvyslanectví ČR v Santiago de Chile

Adéla Jehličková, stážistka


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688