kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  22.11.2023 16:15:00

Nejlepší inovace firem ze Zlínského kraje? Cesta k uhlíkové neutralitě, konstrukční prvky pro družici a kartonáž s ambicí nahradit plast

Ocenit, zviditelnit a inspirovat ostatní. S tímto cílem vznikla soutěž Inovační firma Zlínského kraje. Letos se přihlásilo 25 společností se 30 inovacemi. Vítězství z předchozího ročníku si zopakovala firma ON Semiconductor Czech Republic, která zavádí nové technologie s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality. Odborná porota ocenila i další dva přihlášené projekty. Jde o firmu 5M, jež dodala sendvičové panely pro družici Plato, a společnost TRIDAS Group. Ta vyvinula technologii na výrobu nasávané kartonáže s velmi jemným povrchem, která může konkurovat plastovým obalům. Vyhlášení soutěže se konalo v úterý 21. listopadu v prostorách hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně.

„Oceněné firmy vyrábí špičkové produkty na světové úrovni a díky inovativnímu přístupu jsou úspěšné i v dnešní tvrdé konkurenci. Takové firmy nám pomáhají dělat náš kraj konkurenceschopný, a proto jim veřejný sektor musí být dobrým partnerem a maximálně jim pomáhat,“ uvedl hejtman Radim Holiš .

První ročník soutěže se konal v roce 2009, od roku 2010 se ocenění udělují jednou za dva roky. Do aktuálního ročníku se s konkrétními inovacemi přihlásilo 25 firem. Projekty posuzuje porota složená ze zástupců podnikatelské, výzkumné a veřejné sféry. Soutěž vyhlašuje Zlínský kraj, její organizací je pověřeno Technologické inovační centrum. Mezi hlavní partnery patří Univerzita Tomáše Bati, Česká spořitelna, Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje nebo CzechInvest.

„Inovace s vysokou přidanou hodnotou jsou nejúčinnější cestou k posílení konkurenceschopnosti firem a tím i tvorbě stabilních pracovních míst. Smyslem soutěže je proto ocenit příklady dobré praxe z našeho regionu a jejich medializací zároveň inspirovat další podnikatelské subjekty,“ říká jednatel Technologického inovačního centra  Lukáš Trčka.

Na cestě k uhlíkové neutralitě

ON Semiconductor Czech Republic z Rožnova pod Radhoštěm je   výrobcem polovodičových součástek a dodavatelem ucelených řešení pro automobilový průmysl, komunikační a informační technologie nebo spotřební elektroniku. Přihlášená inovace představuje konkrétní kroky k uhlíkové neutralitě v segmentu karbidu křemíku pro polovodičové aplikace. Jde například o recyklaci vody využívané k jeho broušení. „Podařilo se ušetřit 95 procent deionizované vody a tím snížit spotřebu o 600 000 kubických metrů,“ přibližuje efekt inovace manažer servisní skupiny David Pšenica . Kromě toho firma zavedla recyklaci silikon-karbidových a grafitových dílů.

Rožnovská firma si zároveň odnáší speciální cenu udělovanou v rámci soutěže Českou spořitelnou. „Společnost má jasnou vizi, navíc společensky významnou, vytváří vysokou přidanou hodnotu a nebojí se inovací. A k tomu nezapomíná ani na životní prostředí a daří se jí při rostoucím množství produkce snižovat vlastní energetickou náročnost. Když v České spořitelně hovoříme o potřebě druhé ekonomické transformace, máme na mysli orientaci právě na tyto hodnoty,“ vysvětluje Tomáš Jandora , který v České spořitelně řídí Regionální korporátní centrum Zlín.

Kartonáž pro zdravotnictví a kosmetický průmysl

Společnost TRIDAS Group patří mezi přední evropské výrobce nasávané kartonáže. Jde o progresivní obalový materiál s vynikajícími tlumícími vlastnostmi, tvarovatelností a stoprocentní možností recyklace. Ze soutěže si díky technologii výroby Thermoforming odnáší čestné uznání. Jde o další kvalitativní posun rozšiřující možnosti produktu. „V roce 2021 jsme sestavili konstrukční tým, v roce 2022 už jsme měli první dva stroje. Výrobky z nich mají více uzavřený povrch. Jsme tak schopni se dostat do segmentů jako jsou zdravotnictví a kosmetika. Tato technologie umožňuje nahrazovat blistry a další plastové obaly,“ přidává podrobnosti jednatel Martin Červenka .

Sendviče z Kunovic míří do vesmíru

Kompozity a sendviče. Na vývoj a výrobu těchto materiálů a produktů z nich se zaměřuje kunovická společnost 5M. Je schopna obstát i v náročných a velmi specifických segmentech. Důkazem toho jsou sendvičové konstrukční prvky pro družici Plato, za něž získala společnost čestné uznání v soutěži Inovační firma roku Zlínského kraje. „Sendvičové panely splňují všechny požadavky definované Evropskou kosmickou agenturou. Jsou součástí servisního modulu, který je základním stavebním prvkem každé družice,“ vysvětluje jednatel  Richard Pavlica .

Ocenění Created in Zlin

Na slavnostním vyhlášení soutěže Inovační firma roku Zlínského kraje byly prezentovány i výsledky projektu Created in Zlin. Toto ocenění vyzdvihuje kreativní produkty a služby, které vznikly ve Zlínském kraji. První ročník se konal v roce 2021. V letošním ročníku byly oceněny tři produkty:

Petr Valla – akční loutková společenská hra Kenka Puppetgame. Jde o soubojovou hru bez klávesnice, ovladačů a Bluetooth. Nepotřebujete ani proud. Energií a kreativitou je nabitá hra samotná.

Libella design – variabilní sedací systém pro uživatele ortopedického vozíku Libella Seat Varia. Pomocí diagnostiky sedu a technologie měření tlaku lze nastavit přesně na míru každému uživateli.

WHAT A HUT – multifunkční Budka. Prostor vymezený šesti smrkovými biodeskami, který může sloužit jako sauna, kancelář, dílna nebo dětská skrýš…


Více o projektech i ocenění Created in Zlin najdete na webu createdinzlin.cz/rocnik/2023 .

Přehled vítězů soutěže Inovační firma Zlínského kraje

2009 – 5M s.r.o., Kunovice
2010 – KOMA MODULAR s.r.o., Vizovice
2012Česká zbrojovka a.s., Uherský brod
2014 – Avex Steel Products s.r.o., Otrokovice
2014 – Avex Steel Products s.r.o., Otrokovice
2018 – Incinity s.r.o., Zlín
2021 – ON Semiconductor Czech Republic, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm
2023 – ON Semiconductor Czech Republic, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm

Více na adrese www.inovacnifirma.cz .

Další informace

Lenka Kostelníková
manažerka soutěže
Technologické inovační centrum s.r.o.
tel: 733 690 867
e-mail: kostelnikova@ticzlin.cz

 

Sdílet na Přejít na stránky facebooku Přejít na stránky twiteru

Vložil: Mgr. Vladimír Dostálek, 22.11.2023 16:20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688