Home Credit  (Home Credit )
Osobní finance  |  21.11.2023 16:02:14

Lidé budou na Vánoce šetřit, kvůli inflaci utratí polovina Čechů menší sumu za dárky

Většina Čechů bude letos kupovat vánoční dárky na e-shopech. Podle předvánočního průzkumu STEM/MARK pro Home Credit hrají slevy a akce významnou roli při vánočních nákupech, čím dál více lidí pojede také nakupovat do zahraničí, a to především do Polska a Německa. Polovina z oslovených deklaruje, že letos bude na dárcích kvůli inflaci šetřit. A nejčastěji pořizují lidé dárky v listopadu a na začátku prosince.

Asi nikoho nepřekvapí, že většinu dárků budou lidé nakupovat na e-shopech. 51 % dotázaných uvedlo, že se přiklání k této formě nákupu, 24 % pak preferuje kamenné prodejny. „Online nákupy jsou jistě pohodlnější, je třeba však dbát zvýšené opatrnosti a vyhnout se tak nakupování na podvodných e-shopech nebo nevkládat údaje o platební kartě na internetový obchod natrvalo. Vždy se také přesvědčit, pokud člověk potvrzuje platbu v mobilní aplikaci, k čemu dává souhlas. Mnohem větší riziko v době předvánoční jsou podvodné maily nebo sms, které oznamují doručení balíčku a chtějí vylákat údaje o platební kartě nebo přístupová hesla do internetového bankovnictví,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit ČR a SR.

 

Slevy jsou jedním z velkých lákadel a lidé si často na různé akce počkají. Až 81 % dotázaných využije nějakou formu slev, někteří budou nakupovat jenom ve slevách, jiní je využijí, pokud na ně narazí nebo v některých případech nakoupí i za běžnou cenu.

Novým trendem se může jevit nakupování vánočních dárků v zahraničí. 14 % se rozjede většinou do nejbližších destinací. Tradičně vede Polsko a Německo, kam lidé pravidelně jezdí za nákupy i během celého roku.

 

Skoro polovina Čechů utratí za dárky kvůli zvyšujícím se cenám méně než v loňském roce. Pětinu lidí zdražování při výběru dárků neovlivní. Lidé se mohou těšit na měkké dárky, oblečení je nejčastěji uváděná komodita, oblíbená je ale i kosmetika a Češi potvrzují, že jsou národem čtenářů, knihy obsadily třetí pozici.

 

Lidé letos utratí na jednoho člena domácnosti méně než v loňském roce. Loni až 21 % lidí obdarovávalo své blízké dárky dražšími než 5000 , letos takto drahé dárky pořídí pouze 15 % lidí. Do 1000 Kč na jednoho člena domácnosti pořídí v letošním roce dárky 20 % respondentů, v roce 2022 to bylo jenom 13 % dotázaných. 

Naprostá většina respondentů bude financovat vánoční dárky z běžné výplaty anebo z naspořených peněz. Každý desátý pak využije buď kreditní kartu nebo kontokorent. „Je správné se nezadlužovat nákupem zbytných věcí, mezi které jistě vánoční dárky patří, každý by se měl zamyslet a předem si stanovit rozpočet, kolik si letos může dovolit za dárky utratit a zcela jistě tuto částku přizpůsobit aktuální finanční situaci,“ doplňuje Miroslav Zborovský z Home Creditu.

 

Vánoční nákupy probíhají tradičně v listopadu a většina lidí uvedla, že do začátku prosince má dárky nakoupené. Letos zůstanou na Vánoce Češi doma, 93 % dotázaných uvedlo, že stráví vánoční svátky u domácího krbu. Na hory vyrazí jenom 4 % Čechů.

Průzkum pro společnost Home Credit zajišťovala agentura STEM/MARK, sběr dat probíhal od 26. 10. do 2. 11. 2023 formou online dotazování mezi 507 respondenty ve věku 18 až 64 let.

Home Credit

Společnost Home Credit a.s . byla založena v roce 1997 a dnes je součástí globální fintech skupiny, která ve svém oboru patří k největším na světě. Home Credit pomáhá lidem nejen při nákupech na splátky přímo v obchodech a na internetu, ale nabízí také hotovostní úvěry a úvěry na auta, konsolidaci stávajících půjček nebo kreditní karty. V Česku poskytl Home Credit a.s. v roce 2021 úvěry v celkové výši 11,1 miliard Kč.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 40,13 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 70 000 lidí (k 30. 6. 2022).

Více informaci na: www.homecredit.cz

21.11. 16:15  U me budou bohate (Michal)
21.11. 16:07  vanoce (R2)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688