Lidé (Lidé)
Lidé  |  21.11.2023 14:58:49

Česká stopa v celoevropském úsilí. Vít Horký usedne do poradního křesla iniciativy ESNA, která má dostat Evropu na startupovou špičku

Starý kontinent má sice největší počet startupů na světě, ale v jejich úspěchu za ostatními regiony ještě zaostává. V portugalském Lisabonu proto vznikla iniciativa ESNA (Europe Startup Nations Alliance), která má za cíl prohlubovat spolupráci mezi jednotlivým zeměmi a jejich startupovými ekosystémy a společně upevňovat pozici EU jako místa, kde mohou startupy růst. Do svého nového 25členného poradního sboru teď mimo jiné vybrala i českého podnikatele, filantropa a investora Víta Horkého. Ten se bude podílet na celkové strategii projektu a díky svým odborným znalostem a zkušenostem má pomoci vybudovat silnější startupovou Evropu.

„Pečovat o startupový ekosystém je zcela zásadní součást ekonomické udržitelnosti a globální konkurenceschopnosti. Proto vznik ESNA opravdu vítám. Jsem rád, že mohu reprezentovat český ekosystém v Evropě ve společném úsilí,“ komentuje svou novou roli v ESNA Vít Horký.

„Vítek Horký je úspěšný podnikatel, který se zároveň zapojuje do aktivit na zlepšení startupového ekosystému v ČR, a právě takové lidi z řad startupů, investorů či komunitních lídrů napříč celou EU jsme chtěli do poradního orgánu v ESNA. Jeho zkušenosti s podnikáním, expertíza v startup oblasti a pohled na věc bychom rádi využili k plnému rozvoji podnikatelského prostředí v Evropě,“ říká Markéta Přenosilová z Czechinvest, která je v ESNA jedním z pěti členů presidency board.

25 odborníků, kteří sjednotí Evropu

Čerstvě ustanovený poradní sbor, který je složený z 25 členů různých odborností a národností, bude přispívat svými znalostmi ze startupového prostředí a určovat strategii, která se má stát hnacím motorem poslání celého projektu. Rada bude základním kamenem pro zavádění standardů ESNA a bude se přitom řídit podnikatelskou agendou EU. „Členové, kteří byli vybráni do poradního výboru, významně přispívají k evropskému startupovému prostředí. Do ESNA přinášejí bohaté odborné znalosti, které pomáhají propojit Komisi, vlády členských států a další národní podnikatelské orgány ve snaze podpořit podnikání napříč kontinentem,“ uvedl výkonný ředitel ESNA Arthur Jordao, který dříve působil jako poradce v portugalských státních institucích nebo byl například seniorním konzultantem pro Deloitte.

Vedle Víta Horkého usednou do poradních křesel například Markus Raunig, předseda rakouských startupů, Nina Nikolich, zakladatelka Western Balkan Startup Alliance (WBSA), nebo Martina Fitzgerald, CEO neziskové organizace Scale Ireland. Pozice v radě jsou neplacené.

Všichni dohromady mají za úkol budování evropského ekosystému, který může konkurovat v rámci globální ekonomiky. ESNA dává jednotlivým zemím šanci reprezentovat jejich ekosystém, spoluvytvářet podnikatelskou budoucnost Evropy a navazovat mezi sebou hodnotné kontakty. Díky vzájemné spolupráci umožňuje národním startupovým ekosystémům spolupracovat a společně upevňovat pozici EU jako místa pro úspěšný růst startupů a scale-upů.

Politickou iniciativu ESNA spustil v roce 2021 portugalský parlament s podporou Evropské komise. Sídlí v Lisabonu, roční rozpočet 1,5 milionu eur pochází z Portugalského programu na obnovu a odolnost (Portuguese recovery and resilience plan), dalších 500 tisíc eur pak ročně přitéká z programu Horizon. ESNA chce monitorovat rozvoj zapojených zemí v implementaci navrhovaných zlepšení. Bude sbírat a vyhodnocovat data o počtu startupů, pracovních místech, „survival rates“ a schopnosti získávat financování.

Muž, který podporuje podnikavost

Reprezentant Česka Vít Horký stojí za vznikem tří společností, poslední z nich – Brand Embassy – úspěšně prodal společnosti NICE, světovému lídrovi v řízení zákaznické zkušenosti. V roce 2019 se zasadil o vznik neziskové organizace Czech Founders, o tři roky později sdružil špičky české a slovenské technologické scény do Czech Founders VC, která investuje do startupů se světovými ambicemi. Podnikavost uplatnil hned v 17 letech ve vlastní reklamní agentuře Inspiro, kterou úspěšně vybudoval a následně odprodal skupině Kindred, jež je dnes součástí nadnárodní sítě Publicis Groupe.

Vedle toho má zkušenosti s komunitním vzděláváním – přednášel na více než 100 celosvětových konferencích, vydal publikaci o impact startupech a vlastní knihu s názvem Customer Service in the Transhuman Age. Věnuje se také dalším neziskovým aktivitám. Je spoluzakladatelem platformy Moonshot Platform, která propojuje inovátory s pozitivním dopadem na společnost, při platformě současně figuruje jako board member. Tuto funkci zastává i v projektu Můžeš podnikat, který inspiruje studenty k podnikavosti, a v Základní škole FLOW, jejímž cílem je připravit děti na rychle se měnící svět a budoucnost plnou neznáma. Působí také jako non executive board member v mezinárodní Open Society Foundations a jako supervisor boardu v rámci Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Vítovou misí je podporovat českou podnikavost a vytvářet tak angažovanější a odolnější společenské prostředí.

Czech Founders Org (zkráceně Czech Founders) je nezisková organizace, která sjednocuje komunitu více než 900 českých startupistů s globálními ambicemi. Technologické podnikatele propojuje prostřednictvím festivalů, meetupů, networkingových akcí a edukativních programů, podílí se současně i na řadě iniciativ, které rozvíjejí podnikavost. Tým Czech Founders přináší například komunitní Slack pro foundery #Forum; pořádá Bootcamp+, kde se startupisté mohou naučit vedení vlastního byznysu s mezinárodním přesahem; pravidelně realizuje tzv. Mastermind skupiny, rozvojový program pro zakladatele; zve také na Founders Festival plný workshopů a příležitostí k networkingu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688