europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  21.11.2023 12:49:00

Poslanci podpořili plány na zvýšení evropské výroby technologií s nulovými čistými emisemi

„Akt o průmyslu pro nulové čisté emise“ stanoví pro Evropu cíl vyrábět do roku 2023 40 % technologií s nulovou spotřebou energie na základě vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu a získat 25 % celosvětové tržní hodnoty těchto technologií. Adresuje rovněž výzvy při rozšiřování výrobních kapacit v oblasti těchto technologií.

Poslanci ve svých pozměňovacích návrzích rozšířili oblast působnosti návrhu aktu tak, aby zahrnovala celý dodavatelský řetězec, včetně součástí, materiálů a strojních zařízení nezbytných pro výrobu technologií s nulovými čistými emisemi. Navrhují širší, komplexnější a pravidelně aktualizovaný seznam technologií, na které se akt bude vztahovat. Poslanci zahrnuli zejména technologie jaderného štěpení a jaderné fúze, udržitelná letecká paliva a specifické průmyslové technologie.

Průmyslová údolí pro nulové čisté emise

Návrh aktu zachovává dvě klasifikace projektů: projekty výroby technologií pro nulové čisté emise a strategické projekty pro nulové čisté emise. Jeho cílem je také zefektivnit proces povolování a stanovit lhůtu 9 až 12 měsíců pro běžné projekty a 6 až 9 měsíců pro strategické projekty. Poslanci navrhují vytvoření iniciativ „průmyslových údolí pro nulové čisté emise“, které urychlí povolovací proces tím, že přenesou část shromažďování důkazů pro posouzení dopadu na životní prostředí na členské státy.

Poslanci rovněž navrhují, aby na většinu strategických projektů byly aktem vyčleněny finanční prostředky z výnosů vnitrostátního systému obchodování s emisemi (ETS) prostřednictvím Platformy strategických technologií pro Evropu (STEP), což je krok směrem k Evropskému fondu suverenity.

Prohlášení zpravodaje

„Přijetím tohoto návrhu poslanci ukázali svůj závazek vytvořit Evropu připravenou na průmyslovou výrobu. Bez těchto kroků ke snížení administrativní zátěže, zrychlení procesů a zvýšení veřejných investic do našeho průmyslu a inovací by Evropě hrozila dekarbonizace prostřednictvím deindustrializace. Tento návrh ukazuje, že tomu můžeme zabránit,“ uvedl zrpavodaj Christian Ehler (EPP, DE).

Další postup

Postoj EP k Aktu o průmyslu pro nulové čisté emise byl přijat 376 hlasy (139 bylo proti a 116 se zdrželo hlasování). Jakmile Rada rovněž přijme svůj postoj, mohou být zahájena jednání o konečné podobě tohoto právního předpisu.

Souvislosti

K dosažení evropských cílů v oblasti klimatu do roku 2030 a 2050 je zapotřebí značného množství technologií čisté energie. Evropa technologie čisté energie, které potřebuje k dosažení svých cílů v oblasti klimatu, z velké části dováží, zatímco mnoho třetích zemí zvýšilo své úsilí o rozšíření výrobních kapacit čisté energie. Cílem návrhu nařízení je zajistit, aby do roku 2030 výrobní kapacita těchto strategických technologií v EU dosáhla alespoň 40 % jejích ročních potřeb. Stanovuje rovněž cíl na úrovni EU pro roční injektážní kapacitu CO2 do roku 2030 (50 milionů tun).

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající posílení evropské energetické bezpečnosti, dosažení energetické nezávislosti, zajištění spravedlivé transformace a cenově dostupné a udržitelné energii, jak je vyjádřeno v návrzích 3, 11, 12, 17 a 18 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688