Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie v ČR  |  20.11.2023 07:52:45

Burzovní kalendář 47/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (20.11.2023)

V nadcházejícím zkráceném týdnu se mohou obchodníci těšit na zápis z posledního zasedání FED, kde mohou čerpat nové informace o budoucím vývoji úrokových sazeb. Maloobchodní řetězce se připravují na další bohatou sváteční nákupní sezónu. Společnost Nvidia je poslední společností z velkých BIG CAP, která oznámí v tomto týdnu své výsledky hospodaření. I nadále to vypadá, že ceny ropy budou pro nadcházející dny volatilní. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Fed zveřejní zápis ze svého zasedání z 31. října až 1. listopadu během úterní obchodní seance, tedy o den dříve než obvykle, a to kvůli svátku Dne díkůvzdání, který připadá na tento týden. Nedávné náznaky ochlazování inflace podnítily naděje, že americká centrální banka se zvyšováním sazeb skončila, a investoři budou v zápise hledat vodítka, k jakému dalšímu vývoji se tvůrci měnové politiky přiklánějí. V pátek místopředseda pro dohled Michael Barr uvedl, že se domnívá, že Fed je na vrcholu nebo blízko vrcholu politiky zvyšování úrokových sazeb. Šéfka sanfranciského Fedu Mary Dalyová a prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová však zdůraznily potřebu dalších důkazů o ochlazování inflace.

Co se týče ekonomických údajů, v úterý budou zveřejněny údaje o prodejích stávajících domů a o den později týdenní vládní údaje o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti a říjnové údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby.

Američtí maloobchodní prodejci se připravují na svátek Black Friday, který je začátkem klíčové sezóny svátečních nákupů, jež následuje po Dni díkůvzdání, a to v době, kdy investoři pochybují o tom, zda americká ekonomika převážně poháněná spotřebiteli může zůstat nadále odolná. Letošní svátek probíhá na pozadí zvýšených úrokových sazebinflace, která sice polevuje, ale zůstává nad 2% cílem Fedu.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že maloobchodní tržbyUSA v říjnu poprvé po sedmi měsících klesly, což ukazuje na zpomalení poptávky, i když pokles byl menší, než se očekávalo. Maloobchodníci již varovali, že letošní sváteční sezóna bude méně silná než v předchozích letech. Společnost Walmart (WMT) ve čtvrtek uvedla, že spotřebitelé jsou s počátkem vánoční sezóny při utrácení opatrnější, a to i přesto, že největší americký maloobchodní řetězec zvýšil svůj odhad tržebzisku pro letošní rok.

Optimismus investorů ohledně akcií v posledních několika týdnech vzrostl a trhy se odrazily od několikaměsíčního poklesu, který trval od srpna do velké části října. Výnosy státních dluhopisů, jejichž stálý růst v posledních měsících akcie zatěžoval, rychle ustoupily v naději, že Fed se zvyšováním úrokových sazeb skončil. Minulý týden zaznamenaly indexy S&P 500, Nasdaq a Dow třetí týden růstu v řadě. Pro indexy S&P a Dow to byla nejdelší týdenní vítězná série od měsíce července. Pro Nasdaq to byl nejdelší týdenní nárůst od června. Tento týden se pozornost investorů zaměří na čipovou společnost Nvidia (NVDA), která v úterý zveřejní svou poslední zprávu o výsledcích hospodaření. Jedná se o poslední z výsledků výsledkové sezóny megakap společností z tzv. velké sedmičky, jejichž masivní zisky akcií v letošním roce vedly akciové indexyrůstu.

Ceny ropy v pátek posílily o více než 4 % a odrazily se od čtyřměsíčního minima dosaženého v předchozí seanci, protože investoři, kteří zaujali krátké pozice, vybírali zisky a zatímco americké sankce vůči některým ruským přepravcům ropy jim poskytly podporu.

Eurozóna ve čtvrtek zveřejní údaje o indexech nákupních manažerů za měsíc listopad, přičemž ekonomové neočekávají žádné výrazné oživení. Ve středu se dočkáme údajů o spotřebitelské důvěře a v pátek bude zveřejněn ostře sledovaný německý index podnikatelského klimatu Ifo.

Evropská centrální banka ve středu zveřejní svůj nejnovější přehled finanční stability a o den později zápis z říjnového zasedání. Prezidentka ECB Christine Lagardeová vystoupí v úterý v Berlíně a v pátek opět promluví na akci ve Frankfurtu. Během týdne má vystoupit i několik dalších představitelů ECB.

 

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.11.2021Burzovní kalendář 47/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688