ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.11.2023 17:03:00

EU a Angola podepsaly vůbec první dohodu o usnadnění udržitelných investic

První dohoda o usnadnění udržitelných investic mezi EU a Angolou

EU a Angola dnes na podnikatelském fóru EU-Angola v Luandě podepsaly dohodu o usnadnění udržitelných investic (SIFA), což je první dohoda EU tohoto druhu. Reaguje na ambici Angoly diverzifikovat své hospodářství nad rámec odvětví ropy a zemního plynu, které historicky přitahovalo většinu zahraničních investic.

Očekává se, že dohoda díky svým závazkům zlepšit podnikatelské prostředí a udržitelnost v celém hospodářství přiláká nové investice EU do odvětví, v nichž je potenciál Angoly v současné době nevyužit. Podnikatelské fórum EU-Angola potvrdilo příležitosti pro investice, a to zejména do zelené energie, zemědělsko-potravinářských hodnotových řetězců, digitálních inovací, rybolovu, logistiky a kritických surovin.

Hlavním cílem je zvýšit udržitelné investice podniků z EU v Angole, přičemž angolské podniky budou mít prospěch z podpůrných opatření a lepších vazeb mezi zahraničními investory a domácími dodavateli.

Ve stručnosti lze říci, že dohoda o usnadnění udržitelných investic mezi EU a Angolou přispěje k přilákání a rozšiřování investic prostřednictvím zaměření na tyto aspekty:

  • Zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti opatření souvisejících s investicemi, například zveřejňováním všech právních předpisů a podmínek v oblasti investic a podporou využívání jednotných informačních portálů pro investory
  • Zjednodušení postupů schvalování investic a podpora elektronické veřejné správy
  • Podpora interakcí mezi investory a správou, zřizování kontaktních míst a konzultací se zúčastněnými stranami

Dohoda SIFA mezi EU a Angolou rovněž prostřednictvím zvláštních ustanovení zahrnuje do vztahů mezi EU a Angolou závazky v oblasti životního prostředí, klimatu a pracovních práv, mezi něž patří:

  • Závazek neoslabovat právní předpisy a normy v oblasti životního prostředí nebo práce v zájmu přilákání investic
  • Závazek k účinnému provádění mezinárodních dohod v oblasti práce a životního prostředí, včetně Pařížské dohody
  • Podpora sociální odpovědnosti podniků a odpovědných obchodních postupů
  • Posílení dvoustranné spolupráce, pokud jde o aspekty změny klimatu a genderové rovnosti v souvislosti s investicemi

EU poskytne technickou podporu na pomoc při provádění dohody SIFA mezi EU a Angolou a pomůže zlepšit angolské investiční prostředí pro zahraniční a místní investory, včetně malých a středních podniků. Nový regionální program v hodnotě 2,8 milionu EUR, který vytvořila EU ve spolupráci s UNCTAD, pomůže Angole určit prioritní potřeby v oblasti provádění, po nichž budou následovat zvláštní opatření zaměřená na podporu obchodu a investic v této zemi a plnění závazků podle dohody SIFA.

Dnešní podpis dohody posiluje dvoustranné vztahy EU s Angolou a zároveň je silným signálem ambice EU prohloubit svou spolupráci s africkým kontinentem v souladu se strategií Global Gateway. Zlepšením vnitrostátního regulačního rámce pomůže SIFA přilákat do Angoly udržitelnější investice, což je rovněž cílem strategie Global Gateway a jejích projektů.

Tento vývoj odpovídá závazku Komise vyjádřenému v jejím přezkumu obchodní politiky z roku 2021, a sice „navrhnout novou iniciativu pro udržitelné investice partnerům nebo regionům v Africe a jižním sousedství“, kteří sdílejí stejné ambice. Tato iniciativa pomůže posílit udržitelné obchodní a investiční vazby mezi oběma kontinenty a v rámci samotné Afriky, čímž plní klíčové cíle v oblasti vztahů mezi EU a Afrikou.

Další kroky

Po podpisu dohody si EU a Angola vzájemně oznámí dokončení svých příslušných vnitřních postupů, včetně souhlasu Evropského parlamentu na straně EU.

Souvislosti

Angola je šestou africkou destinací investic EU a v roce 2021 představovala 7 % přímých zahraničních investic EU na tomto kontinentu, což odpovídalo 14,1 miliardy eur. Investice Angoly v EU v roce 2021 dosáhly 3,5 miliardy eur. EU je hlavním obchodním a investičním partnerem Angoly.

Dne 18. listopadu 2022 EU a Angola uzavřely jednání o dohodě o usnadnění udržitelných investic (SIFA). Dne 9. října 2023 přijala Rada Evropské unie rozhodnutí o zmocnění k podpisu této dohody.

Další informace

Znění dohody o usnadnění udržitelných investic mezi EU a Angolou (v angličtině)

Informativní přehled týkající se dohody o usnadnění udržitelných investic mezi EU a Angolou

Informativní přehled o usnadnění investic v Africe

Obchodní jednání mezi EU a Angolou

Quote

Dnešní dohoda s Angolou, první svého druhu, je zásadním posunem v obchodní a investiční angažovanosti EU v Africe. Kromě posílení závazku EU k robustnějšímu a předvídatelnějšímu investičnímu prostředí může tato dohoda podpořit udržitelné investice v Angole, která je v jihoafrickém regionu klíčovou ekonomikou. Podpoří v této zemi udržitelné, transparentní a předvídatelné investice, jež budou mít širší potenciální přínos pro celý region.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2023-11-16

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688