Export (export.cz)
Export  |  16.11.2023 15:07:00

Škoda Group dodá třicet vlakových souprav do Uzbekistánu

ŠKODA GROUP DODÁ TŘICET VLAKOVÝCH SOUPRAV DO UZBEKISTÁNU

Český výrobce vozidel pro veřejnou dopravu Škoda Group se stane dodavatelem nových nízkopodlažních vlaků do Uzbekistánu. Úspěchu společnosti předcházela účast ve státním tendru a opakovaná jednání s uzbeckou stranou, která byla zahájena již během návštěvy premiéra Petra Fialy v Uzbekistánu letos v dubnu. Celková hodnota kontraktu dosahuje téměř 320 milionů eur (skoro 7,6 miliardy korun). Jedná se tak o největší obchod v historii česko-uzbeckých vztahů.

Foto: Škoda Group

K podpisu smlouvy mezi uzbeckou státní železniční společností „O`zbekiston temir yo`llari“ a českou Škoda Group došlo během říjnové návštěvy uzbeckého premiéra Abdully Aripovova v Česku. Premiér Aripov označil dohodu za revoluční pro železniční infrastrukturu Uzbekistánu. Výroba částečně nízkopodlažních vlaků začne příští rok. Ceremoniál podpisu kontraktu se konal za přítomnosti premiérů, ministrů dopravy a velvyslanců obou zemí v Plzni. Projekt financují české banky s podporou české Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP.

VÝROBA HLAVNÍCH DÍLŮ V OSTRAVĚ

Zakázka je za celou historii dvoustranné spolupráce největší, jakou kdy česká firma v Uzbekistánu získala. Výroba čtyřvozových souprav vlaků pro širokorozchodné železnice (1520 mm) začne v příštím roce. Výroba hlavních dílů bude probíhat na závodě v Ostravě a část montáže vozidel bude probíhat v Uzbekistánu. Vozy budou částečně nízkopodlažní, vybavené Wi-Fi a také vnitřními a vnějšími kamerovými systémy.

Uvedené vlakové soupravy budou jezdit v okolí velkých uzbeckých měst – Taškentu, Samarkandu a Buchary. V Samarkandu navíc jezdí tramvaje české výroby, které sem byly přesunuty z Taškentu v roce 2017. Spolupráce v oblasti dopravy tak tímto historickým kontraktem nekončí. Naopak se české firmy poohlížejí po možné další účasti, ať už v dodávkách dalších tramvají pro Samarkand nebo vozů metra do Taškentu.

Foto: Škoda Group

POTENCIÁL SPOLUPRÁCE S UZBEKISTÁNEM

Potenciál spolupráce s Uzbekistánem je obrovský, a to nejenom v oblasti dopravy, proto jsou aktivity ekonomické diplomacie v poslední době směřovány právě do tohoto teritoria. V rámci projektů PROPED organizovaných zastupitelským úřadem v Taškentu navštívili Uzbekistán v letošním roce ministr průmyslu Jozef Síkela a ministr zemědělství Marek Výborný, oba v doprovodu početných podnikatelských delegací. Obdobné akce, které mají za cíl rozšířit spolupráci například v oblasti energetiky, petrochemie nebo obrany, se připravují na rok 2024.

Uzbekistán je po Kazachstánu druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka ve střední Asii. Loni se z Česka do Uzbekistánu vyvezlo zboží v hodnotě přesahující 2 miliardy korun, zatímco v roce 2021 činil vývoz pouze 1,2 miliardy korun. Naopak hodnota dovozu z Uzbekistánu loni činila asi 243 miliony korun.

Nikola Hrušková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Taškentu

Kumušoj Abdurachmonova, ekonomická expertka, Velvyslanectví ČR v Taškentu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688