ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.11.2023 12:00:00

Evropská komise umožní přístup k superpočítačům EU s cílem urychlit vývoj umělé inteligence

Evropská komise umožní přístup k superpočítačům EU za účelem urychlení vývoje umělé inteligence

Evropská komise a Společný podnik pro evropskou vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC) se dnes v rámci Iniciativy EU pro začínající podniky v oblasti umělé inteligence zavázaly otevřít a rozšířit přístup k superpočítačovým zdrojům EU, které jsou na světové úrovni, pro evropské začínající podniky, malé a střední podniky a širší komunitu zabývající se umělou inteligencí (UI). Pro podporu dalšího vývoje a škálovatelnosti modelů umělé inteligence je zásadní přístup k superpočítačům světové úrovně, které urychlí trénování a testování UI a zkrátí je místo měsíců či let na několik týdnů.

Toto prohlášení bylo učiněno v souvislosti se čtvrtým shromážděním Aliance pro umělou inteligenci, které se konalo v Madridu, a navazuje na prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, jež učinila v projevu o stavu Unie v roce 2023. Evropští aktéři v oblasti umělé inteligence a vysoce výkonné výpočetní techniky budou úzce spolupracovat na podpoře průlomových inovací a zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslového ekosystému UI. To urychlí vývoj umělé inteligence a učiní z Evropské unie konkurenceschopného lídra na světové scéně.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová k tomu uvedla: „Díky našim investicím v posledních letech Evropa dnes zaujímá vedoucí postavení v oblasti superpočítačů. V Unii fungují tři nejmodernější superpočítače. Musíme se však naučit tento výkon správně využívat. Možnost přístupu k evropské superpočítačové infrastruktuře, kterou jsme dnes oznámili, pomůže začínajícím podnikům provádět vývoj a rozšiřování umělé inteligence odpovědným způsobem a v souladu s evropskými hodnotami.“

Evropská unie v současné době stojí v čele vývoje superpočítačů v celosvětovém měřítku. Tři evropské superpočítače jsou díky úsilí společného podniku EuroHPC na světové úrovniLEONARDO, LUMI a MareNostrum5. Vzhledem k nadcházejícímu rozšíření schopností společného podniku EuroHPC na exakapacitní a ještě vyšší výkony, a to díky exakapacitním superpočítačům JUPITER a JULES VERNE, které budou moci pracovat s modely umělé inteligence mnohem výkonněji, budou evropské superpočítačové zdroje hrát klíčovou úlohu při vytváření a trénování rozsáhlých základních modelů umělé inteligence.

Další kroky

Státy, které se účastní společného podniku EuroHPC, za podpory Evropské komise pomohou urychlit výzkum, vývoj, předvádění a zavádění evropské superpočítačové infrastruktury. Účelem tohoto závazku je přispět k hlavnímu cíli Evropské unie, kterým je vytvořit globální ekosystém UI, který bude důvěryhodný a bude se chovat odpovědně. Průběžné cíle:

  • Zahájení Velké výzvy v oblasti rozsáhlé umělé inteligence: Tato soutěž, která dnes byla zahájena, vzešla ze spolupráce mezi projektem AI-BOOST financovaným EU a společným podnikem EuroHPC a je prvním krokem ke zpřístupnění evropských superpočítačových zařízení. Jejím cílem je přilákat co nejvíce evropských začínajících podniků, které mají zkušenosti s rozsáhlými modely umělé inteligence. Očekává se, že vítězové zveřejní vyvinuté modely jako otevřenou licenci pro nekomerční použití nebo jako výsledky svého výzkumu. V rámci výzvy budou vybrány až čtyři slibné evropské začínající podniky působící v oblasti umělé inteligence, které získají přístup k superpočítačovým zařízením EuroHPC s cílem podpořit vývoj rozsáhlých modelů umělé inteligence v Evropě. Mezi vítěze bude rozdělena cena ve výši 1 milionu eur.
  • Zpřístupnění evropské superpočítačové kapacity: Etickým a odpovědným začínajícím podnikům působícím v oblasti umělé inteligence bude zajištěn přístup, který jim umožní účinně trénovat jejich modely s pomocí evropských superpočítačů.
  • Rozšířené aktivity a služby: Společný podnik EuroHPC bude podporovat aktivity a služby, jež budou využívat vysoce výkonnou výpočetní techniku, s cílem vyvinout v Evropě důvěryhodnou umělou inteligenci. Půjde zejména o to, jak zvýšit dostupnost pro komunity zabývající se UI a podpořit optimální a efektivní využívání technologií HPC pro vědecké a průmyslové inovace.

Kromě toho v rámci pracovního programu Evropské komise na rok 2024 navrhneme změny nařízení o společném podniku EuroHPC, abychom evropským začínajícím podnikům působícím v oblasti umělé inteligence zajistili udržitelný a trvalý přístup k evropské superpočítačové kapacitě.

Souvislosti

Předsedkyně Evropské unie Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2023 vyzvala k tomu, že je třeba využít vedoucího postavení Evropy v oblasti superpočítačů. Oznámila proto novou iniciativu, jejímž cílem je zpřístupnit vysoce výkonné počítače v Evropě začínajícím podnikům působícím v oblasti umělé inteligence, aby mohly trénovat své modely, a podpořit tak inovace v této oblasti.

Další informace

Vysoce výkonná výpočetní technika Evropské komise

Společný podnik pro evropskou vysoce výkonnou výpočetní techniku

Evropský přístup k umělé inteligenci

Evropská aliance pro umělou inteligenci

Media

Broadband 2017-03-09

Quote

Díky našim investicím v posledních letech Evropa dnes zaujímá vedoucí postavení v oblasti superpočítačů. V Unii fungují tři nejmodernější superpočítače. Musíme se však naučit tento výkon správně využívat. Možnost přístupu k evropské superpočítačové infrastruktuře, kterou jsme dnes oznámili, pomůže začínajícím podnikům provádět vývoj a rozšiřování umělé inteligence odpovědným způsobem a v souladu s evropskými hodnotami.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-15

Dnes plníme slib, který jsem dali začínajícím podnikům a malým a středním podnikům a nabízíme jim přístup k evropským superpočítačům. Inovativní začínající podniky potřebují přístup k datům a výpočetnímu výkonu, aby mohly svou UI co nejlépe natrénovat. Díky dnešní dohodě se z evropských inovátorů budou moci stát světoví lídři ve vývoji transparentní a odpovědné umělé inteligence Made in Europe, která bude v souladu s našimi hodnotami.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-11-15

Superpočítače jsou základním kamenem technologické suverenity Evropy. Vedoucí postavení Evropy v oblasti vysoce výkonné výpočetní techniky, které vzešlo z desítek let vizí, zkušeností a investic, se nyní promítne do vědecké, technologické a obchodní konkurenceschopnosti našeho kontinentu. Díky dnes oznámené Velké výzvy v oblasti rozsáhlé umělé inteligence zpřístupňujeme naše špičkové superpočítače, na kterých se dají trénovat a doladit nejpokročilejší základní modely umělé inteligence. To pomůže začínajícím podnikům zkrátit dobu trénování jejich nejnovějších modelů UI z několika měsíců na dny nebo týdny, což výrazně zvýší naši konkurenceschopnost ve světě UI.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688